26 Haziran 2009

Gerçek popstar Michael Jackson kalbine yenildi

http://medya.zaman.com.tr/2009/06/26/michael.jpg
Kalp krizi geçirdiği ileri sürülen ancak ölümü hakkında kesin olarak bir durum açıklanamayan dünyanın en meşhur pop starlarından Michael Jackson, 50 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Los Angeles Bel Air'deki evine dün yerel saat ile 12:26 öğle vaktinde kalp krizi geçirmesi nedeniyle ambulans çağrılan yıldızın, günün ilerleyen saatinde öldüğü açıklandı.

Evinde yerde soluksuz olarak bulunan Jackson'a kalp masajı yapan sağlık görevlileri sonra onu hızla UCLA hastanesine kaldırdı. Fakat yıldızı hayata döndürme çabaları sonuç vermedi. Ajanslardan gelen haberler üzerine kaldırıldığı UCLA tıp merkezine akın eden binlerce hayranı gözyaşlarına boğuldu. Jackson'ın hayatını kaybetmesini üzerine ABD yayın yapan aşağı yukarı tüm televizyon kanalları yayın akışını değiştirerek Jackson hakkında yayınlar yapmaya başladı.

Yalnızca UCLA hastanesi değil ülkenin değişik yerlerinde Jackson hayranları, sanatçının anısına bir araya gelerek kaldırıldığı hastaneden sağlığı hakkında haber beklemeye başladı. UCLA hastanesinden doktorların yerel saat ile 2:26'da ölüm haberini açıkladı. Haber, hayranlarını yasa boğarken Jackson'ın ölüm haberi, hastane önünde bekleyenler geç saatlere kadar ayrılmadı.

New York Harlem'de bulunan ve Michael Jakson'ın sahne aldığı Apollo tiyatrosu önünde de binlerce kişi toplandı ve Jackson'ın şarkılarını dinledi. Jackson'ın hayranları yalnızca Harlem'de değil Times Meydanı'nda da gece yarısına kadar dev ekranlardan yıldız hakkında televizyonlarda yayınlanan haberleri takip edip, sanatçının şarkılarıyla dans etti. New York sokaklarında ise Jackson'ın ölüm haberinin duyulmasından sonra insanların yıldız hakkında duydukları üzüntüyü konuştukları dikkat çekti. New York'ta sokak satıcılarının Michael Jackson'ın müziklerini çalmalarının dışında yıldızın fotoğrafı olan tişörtleri sattıkları da görüldü.

JACKSON'IN DOSTLARI ŞOK İÇİNDE

Yıldız sanatçının yakın arkadaşı olan Amerikan hak ve özgürlükler hareketinin liderlerinden Al Sharpton, Jackson'un, siyahların toplumda şöhretin zirvesine yükselebileceğini topluma kabul ettiren kişi olarak tarihe geçeceğini söyledi. Sharpton, CNN televizyonuna yaptığı açıklamada da Jackson'ın Başkan Barack Obama'dan önce Amerikan halkının gönlünü kazanan siyahî Amerikalı olduğunu belirtti. Yakın dostu illüzyonist Uri Gellar da haberi aldıktan sonra, "Perişanım. Çok çok üzücü. Hala doğru olmayabileceği gibi bir umut taşıyorum. Michael'ın artık bizimle olmayacağını düşünmek gerçek üstü bir şey." diye konuştu.

Jackson'un bir başka dostu DJ Gambaccini de "Albümleri onlarca yıl dinlenecek ve dünyanın dört bir yanında milyonlarca insan bu haberle yıkılacak." dedi. Jackson'ın yakın dostları yıldızın son zamanlarda yalnızlıktan çok yakındığını da dile getirdi.

Aile sözcü Brain Oxman birçok televizyon kanalında canlı yayına bağlanmasına rağmen yıldız sanatçının ölüm haberini uzun süre açıklayamadı. Geçmişte de sağlık sorunları olduğu bilinen yıldız, son 12 yıldır hiç bir konser turnesini tamamlayamamıştı.

BU SON DÜNYA TURNESİ OLACAKTI

Jackson, önümüzdeki ay içinde 50 konserlik bir turne serisine başlayacaktı. Sanatçının yakınları turne nedeniyle yoğun stres altında çalıştığı belirtildi. Michael Jackson'ın çalışmaların da son derece titiz olduğu belirten yakınları, her albümü için ortalama 2 yıl zaman harcadığını kaydetti.

Jackson'ın 13 Temmuz'da Londra'daki O2 Arena'da başlaması planlanan dünya turu için Mart ayında basının karşısına çıkan Jackson, hayranlarına bunun son turne olacağını söylemişti. Dünyada albümleri 750 milyon satan yıldızın, sahne performansı ve danslarıyla pop müziğine yeni bir ekol getirdiği ise tüm müzisyenlerin ortak düşüncesi. 13 kez Grammy ödülü alan Jackson aynı zamanda tüm zamanların en başarılı şov yıldızı olarak da kabul ediliyordu.

HENÜZ 5 YAŞINDA İKEN SAHNEYE ÇIKTI

29 Ağustos 1958'de ABD'nin Indiana eyaletinde dokuz çocuğun yedincisi olarak doğan "kral," ilk kez sahneye çıktığında 6 yaşındaydı. Dört kardeşiyle birlikte kurdukları "Jackson Five" grubuyla çalışmalar yaptı. İlk solo albümünü 1972 yılında çıkaran Jackson'ın 1982'de piyasaya çıkan Thriller albümü, hala bütün zamanların en çok satan albümü unvanını koruyor. Albüm piyasaya çıktığında 26 milyon sattı ve bugüne kadar ise bu rakam 45 milyona çıktı. Bu albümdeki "Billie Jean" ve "Beat It"le, Michael Jackson, sadece sesiyle değil, çok büyük bir sahne sanatçısı olarak gönüllere taht kurdu. Michael Jackson'un öne doğru yürürmüş gibi yaparak arkaya doğru kaydığı, Moonwalk (Ay Yürüyüşü), onun simgesi haline geldi. Michael Jackson müzik videolarının da öncülüğünü yapan sanatçıydı.

Michael, soul, funk ve rock karışımı müziği, olağanüstü dans performansları ve tamamen kendine has tarzı ile dünya çapında bir sembol haline geldi.

MİLYONDA BİR GÖRÜLEN "VİTİLİGO" HASTALIĞA YAKALANDI

1980 yılında yakalandığı 'vitiligo' hastalığı nedeniyle teninde beyaz noktalar oluştu. Hastalığa yakaladığı dönemlerde makyaj yaparak beyaz lekeleri kapamaya çalışan Jackson; kısa bir süre sonra yaptırdığı estetik ameliyatlarla hastalığının önüne geçmeye çalıştı.

TÜRKİYE'DE 56 BİN KİŞİ İZLEMİŞTİ

1992 yılında dünya turnesine çıkan Michael Jackson'ın İstanbul konserinin iptal edilmesi Türk hayranlarını hayal kırıklılığına uğratmıştı. Michael Jackson'ın Türkiye gelebileceğine inanamayan binlerce hayranı 1993 yazında muradına erdi. İnönü stadyumunda gerçekleşen konseri 56 bin kişi izledi. Jam isimli şarkısı ile sahneye çıkan Jackson'ın "police" marka gözlüğünü seyircilere doğru fırlatması kalabalığı galeyana getirmişti. 69 serilik 'dangerous' konserler serisini tüm dünya genelinde 3,5 milyon kişi izlemişti.

PRESLEY'İN KIZIYLA EVLENDİ

Michael Jackson iki kez evlendi. Sanatçı ilk evliliğini, Elvis Presley'in tek çocuğu olan Lisa Marie Presley'le 1994 yılında yaptı, fakat bu izdivaç ancak 19 ay sürdü. Presley-Jackson ikilisi 1996 yılında boşandı. İkinci eşi Debbie Rowe'dan iki çocuğu oldu. Sanatçının üçüncü çocuğu ise, bir başka kadından yapay döllenme yoluyla doğdu. Jackson'un Michael Joseph Jackson JR, Paris Michael Katherine Jackson ve Prince Michael Jackson II adlarında üç çocuğu vardı. Jackson, annesi Katherine, babası Joseph ve Janet, Randy, Jermaine ve La Toya da dahil sekiz kardeşi hayatta.

ŞÖHRETİ YALNIZLIĞINI GİDEREMEDİ

Michael Jackson aşırılıklar ve yalnızlığın hakim olduğu bir yaşam sürdü. Tüm dünyada milyonların sevgilisi haline gelen Jackson, büyük bir servet yaptı, fakat şöhretinin içinde hapsoldu. Çok küçük yaşta sahneye çıkan Michael Jackson çocukluğuyla ilgili olarak bir belgesel programına şöyle konuşmuştu; "Benim gibi beş yaşından itibaren yüz milyonlarca insanın önünde büyürseniz, otomatik olarak herkesten farklı olursunuz. Çocukluğumu hiç yaşamadım. Benimki, normal bir çocukluk olmadı. Çocukluğumun tadını alamadım. Çocukluğuma çok çalışma, mücadele ve acılar hakim oldu. Daha sonraki yıllarda hem maddi hem de mesleki başarıya ulaştım. Fakat çok ağır bir bedel ödedim ve yaşamımın o dönemini yeniden yaratamam."

2003 yılında 14 yaşındaki bir çocuğa cinsel taciz iddiasıyla gözaltına alındı ama beş ay süren dava sonucunda suçsuz bulundu.

Mali sıkıntıya düşen Michael Jackson, Temmuz ayında Londra'dan başlayacak 50 serilik konser dizisine başlamaya hazırlanıyordu. Londra konserinin Mart ayında satışa çıkan biletleri, birkaç dakika içinde satılıp bitmişti. (CİHAN)
Sezai Kalaycı, Mehmet Demirci
www.zaman.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum