24 Temmuz 2009

44 Yıldır Hem Çalıyor, Hem Çalışıyor

Mardin’in İbrahim Tatlıses’i olarak nam salan 50 yaşındaki sıcak demir ustası Abdulkadir Gökbalık, 44 yıl ara vermeden devam ettiği müzik hayatında hedefine ulaşarak devlet sanatçısı unvanını aldı.

Mardin’in İbrahim Tatlıses’i olarak nam salan 50 yaşındaki sıcak demir ustası Abdulkadir Gökbalık, 44 yıl ara vermeden devam ettiği müzik hayatında hedefine ulaşarak devlet sanatçısı unvanını aldı.

Dokuz metrekarelik işyerinde Abdulkadir Usta 25 yıldan beri hem kanun çalıyor, hem de sıcak demir ustası olarak çalışıyor. Okula gitmeden 6 yaşında kanun çalmayı öğrendiğini anlatan Gökbalık, 44 yıldır devam ettiği müzik çalışmalarını devlet sanatçısı olarak taçlandırdı.

Sabahın erken saatlerinde çaldığı namelerle Demirciler Çarşısını inleten Abdulkadir Gökbalık, söylediği parçalarla bazı hastalıklara da şifa dağıttığına inanıyor. Kanun sesinin özellikle stres başta olmak üzere birçok hastalığa şifa olduğuna inandığını söyleyen Abdulkadir Usta, başı ağrıyan, başı dönen, sıkıntısı olan esnafın soluğu kendi yanında aldığını belirtiyor.

Sıcak demir ustası olarak yaşamını devam ettiren Gökbalık, günlük yaşamından da kanunu hiçbir zaman yanından ayırmıyor. Çalıştığı işyerinde bile çaldığı kanunu baş uçundan ayırmayan Gökbalık, “6 yaşında bir tahta üzerine yaptığım tellerle ilk kanunumla müzikle tanıştım. Elektriğin olmadığı dönemlerde okuma yazmayı öğrenmeden gaz lambası önünde kanun çalmayı öğrendim. 44 yıldır bu tarihi, kültür ve medeniyet şehrinde hem kanun çalıyor hem de sıcak demir ustalığı yapıyorum.”dedi.

Geçim derdinden dolayı sıcak demir işinde çalışmaktan, kanuna olan bağlılığından dolayı da müzikten vazgeçemediğini dikkat çeken Gökbalık, “Üç çocuğumun nafakasını kazanmak için ustası olduğum demir işinde çalışmak zorundayım. Müzik keyfinden vazgeçemediğimden dolayı da çok sevdiğim kanun çalmaktan kendimi alıkoyamıyorum. Yıllardan beri her iki mesleği zor şartlar altında bile olsa devam ettirmeye çalışıyorum.”diye konuştu.

AMERİKA’DA BİLE KONSER VERMİŞ

Abdulkadir Usta, bir süre önce de birkaç kez kaset çıkardığını ancak kendisine destek verecek kimseyi bulamadığı için de müzik piyasasına giremediğini ancak korsan kasetlerinin her Mardinlinin evinde dinlendiğini ifade etti. Kendisinin yaptığı el yapımı kanunu ile Amerika’nın Los Angels kentinde konser bile veren Abdulkadir Usta kendisine orada gösterilen yoğun ilgiyi halen unutamadığını belirtiyor.

Abdulkadir Gökbalık’ın kendi işyerinde verdiği müzik dinletisi ile kendisini dinlemeye gelen esnaflar ise “Abdulkadir üstadımız bizim çarşımızın gülüdür. Kendisi olmazsa bu kadar sorun ve sıkıntı içinde stresten ölürdük herhalde. Ama kendisini dinlemeye geldiğimizde bütün sıkıntılarımızı unutuyoruz.”şeklinde kendisine parçalarında hem eşlik hem de destek verdiler.
Nezir Güneş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum