31 Temmuz 2009

Mardin, Dünya Mimarisinin En Önemli Kentlerinden Biri Olacak

http://www.mardin.gov.tr/haber/resim/basintoplanti.gif
Doğal ve tarihi değerleri açısından turizm potansiyeli yüksek bir şehir olan ve Kültür Turizm Bakanlığı tarafından kentsel sit alanı olarak belirlenen Mardin ‘in turizm altyapısı, pazarlama ve tanıtım faaliyetlerinin geliştirilmesi amacıyla projenin uygulanmasından sorumlu kuruluş olan Mardin Valiliği tarafından yapılan çalışmalar Mardin Valisi Hasan Duruer tarafından Valilik Dara Toplantı Salonu’nda basın mensuplarına yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Vali Hasan Duruer, proje kapsamında mevcut koruma planlarına uygun olarak Mardin Kentsel Sit alanındaki ana ulaşım yolu olan 1. Cadde ve eski canlılığını büyük ölçüde yitirmiş olan zanaat sokaklarının rehabilitasyonla daha cazip bir hale getirilmesi ve gelen turist sayısının arttırılarak, konaklama sorunlarının minimum düzeye indirilmesi çerçevesinde önemli çalışmalara imza atmak istediklerini belirterek, “İTÜ İle işbirliği içinde birinci caddedeki karmaşıklığın giderilmesi ve tarihi çarşının olabildiğince düzene sokulması amacıyla ilgili kurumlarımızla koordinasyon içinde üzerimize düşen gayreti göstereceğiz. “ dedi.

Mardin’in dünya mimarisinin önemli kentlerinden biri olduğunu vurgulayan Vali Hasan Duruer, Mardin’in Avrupa Kültür Başkenti olmaya aday bir şehir olabilecek potansiyele sahip olduğunu ifade etti. Unesco’ya müracaat edeceklerini de belirten Vali Duruer, “ İnşallah Mardin’imizi de Unesco listesinde göreceğiz. “ dedi.

Bütün bu hedeflerin gerçekleşmesi için Mardinde yaşayan herkesin topyekün seferber olması gerektiğini de dile getiren Vali Hasan Duruer, “Turizm sektöründe hizmet veren mevcut işletmelerin canlanması ve yeni işletmelerin oluşturulması gerekmektedir. Bu bağlamda dışarıdan işletmelerin ve işletmecilerin Mardin’de faaliyete başlaması lokomotif etkisi gösterecektir. Böylece Turizm altyapısının, pazarlama ve tanıtım faaliyetlerin geliştirilmesi hedefine doğrudan katkı sağlanmış olacaktır.” dedi.

Projenin en önemli hedeflerinden birinin Mardin’de Kültür ve İnanç Turizminin canlandırılması sayesinde Sosyo-Ekonomik iyileşme sağlanma olacağını belirten Vali Dururer, “ İş, aş ve kültürel seviyenin yükselmesi herkesin yüzünün gülmesi demektir. “ şeklinde konuştu.

Projenin Mardin Merkez, Oğuz Köyü (Dara) Örenyeri, Midyat ve Savur ilçelerinde uygulanacağını sözlerine ekleyen Vali Duruer, hedef grupların ise turizm konusunda faaliyet gösteren KOBİ’ler Mardin ve bölge halkı, bölgeye gelen yerli ve yabancı turistler, uluslararası araştırmacılar, tarihçiler ve öğrenciler olacağını ifade etti.

Mardin’deki esnafların kendilerini geliştirmesi gerektiğine de vurgulayan Vali Hasan Duruer, “Bundan böyle Mardin’in her alanda birçok organizasyona ev sahipliği yapacak olmasından hareketle hem Mardin halkının hem de esnafın her konuda çok hassas olması gerekiyor. Ekim ayında ‘Osmanlı’da yaşam, Osmanlı Kültürü ve Mardin örneği’ konulu konferans, Mezopotamya Rallisi, Uluslararası Bisiklet Turnuvası, Bienal tanıtımı ve TASAM toplantılarının yapılacağına da dikkat çekti.

Turizm alanında yapılacak organizasyon ve yürütülen çalışmalar hakkında basın mensuplarına bilgi veren Vali Hasan Duruer, “ Mardin’de gerek Valiliğin gerek diğer kurumlarımızla koordinasyon halinde organize ettiğimiz Hilmi Yavuz Sempozyumu, Aile ve Şiddet konulu konferans ve Mardin’deki değişim ve gelişim konulu konferanslar Mardin adına önemli açılımlar sağladı. Hedefimiz bundan sonraki süreçte daha güzel organizasyonlara imza atmak. “ dedi.

Eğitim konusunda da önemli açıklamalar yapan Vali Duruer, “ 5 Ocak’ta göreve başladım. Yaklaşık 7 aydır Mardin’deyim. Bu süre zarfında yaptığımız tespitler neticesinde Mardin’de ciddi eğitim problemleri olduğunu gördük. Daha önce eğitime ayrılan pay 10 milyon TL civarındaydı. Şimdi ayırdığımız pay 18 milyon TL. dir. Eğitim konusunda yaptığımız çalışmalar çerçevesinde TGRT televizyonunda yayınlanan “ Okulumu Yap” kampanyasını organize ettik ve güzel sonuçlar aldık. Mardinli olan olmayan birçok gönüllü insan tarafından ciddi destekler verildi bu kampanyaya. Ayrıca Mardin’deki öğretmenlere çok kapsamlı hizmet içi eğitim programları uygulandığını da sözlerine ekleyen Vali Duruer, 12 gün süren ve Türkiye’nin değişik üniversitelerinden davet edilen akademisyenlerin desteğiyle ciddi bir çalışmaya imza attıklarını da sözlerine ekledi.

Şu an süren çok önemli bir çalışma olan kentsel sit alanının rehabilitasyonuna yönelik olarak TOKİ, Mardin Valiliği ve Mardin Belediyesi’nin ortaklaşa yürüttüğü “Eski Mardin Kentsel Dönüşüm Projesi” ile Sit alanındaki uygunsuz yapıların yıkılacağını da vurgulayan Vali Hasan Duruer, “ Gözümüzü rahatsız eden ne varsa temizlenecek. Tarihi kentin gerçek kimliğine bürünmesi için ne gerekiyorsa yapılacak. Bu uğurda her türlü fedakarlığı gerek şahsım gerek Mardin halkı adına yapacağımı herkesin bilmesini istiyorum.” dedi.

Belediye Başkanı M.Beşir Ayanoğlu’nun da katıldığı basın bilgilendirme toplantısı, Vali Hasan Duruer’in verdiği yemek ve hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından sona erdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum