31 Temmuz 2009

'Mardin taşı' üretmek için fabrika açtı

Mardinli Yasemin Künteci, 30 yıl önce ayrıldığı memleketinde 'Mardin Taşı' üretmek için ocak kurup, fabrika açtı.

Yaklaşık 30 yıl önce banka müdürü olan babasının tayininin çıkması nedeniyle daha 15 yaşındayken Mardin'den ayrılarak İstanbul'a yerleşen ve burada ticaretle uğraşan Künteci, aradan geçen süreye rağmen memleketine vefa borcunu ödemek için yatırım yapmaya karar verdi. Çok sevdiği Mardin'i sık sık ziyaret eden Künteci, tarihi kentteki restorasyon çalışmalarında Mardin taşının kullanılmadığını, bunun yerine başka yerden getirilen taşların kullanılması nedeniyle tarihi yapıların özelliğinin bozulduğunu fark ederek, Mardin taşı üretmeye karar verdi.

İlgili kuruluşlarla yaptığı temasların ardından ruhsat alıp kent merkezi yakınlarındaki 100 hektarlık arazide ocak açıp taş üreten Künteci, aldığı krediyle taşların işlendiği bir de fabrika kurdu. 1 ay önce üretime başlayan fabrikada yaklaşık 20'nin üzerinde kişiyi istihdam eden Künteci, ilk etapta Mardin ve bölge için taş üretmeyi, ardından da yurt dışına ihraç etmeyi hedefliyor.

Künteci, tarihi Mardin kentinin genel görünümü taşının rengi dolayısıyla sarı renkli olduğunu ifade ederek, Midyat ve Şanlıurfa taşlarının renginin ise beyaz olduğunu söyledi.

Mardin'deki tarihi yapılarda il dışından getirilen taşlarının kullanılmasının son derece yanlış olduğunu vurgulayan Künteci, şöyle dedi: "Mardin'de taş üretimi olmadığı için tarihi binaların restorasyonunda başka yerlerden getirilen taşların kullanılması nedeniyle tarihi yapılar zarar görmüş. Yıllardır restorasyonlarda rengi Mardin taşına uymayan taşlar kullanılmış. Bu nedenle restorasyon çalışmaları istenilen sonuca ulaşmadığı gibi tarihi yapıda bozulmuş. Restorasyonda kullanılan taşın, var olan ve ayakta kalan doku ile uyumlu olması son derece önemlidir. 7 bin yıllık geçmişi olan bu kentin tarihi özelliğini koruması ve restorasyonlarda Mardin taşının kullanılması için bu işe başladım. Halk Bankası aracılığı ile Dünya Bankası'ndan bir miktar kredi aldım. Valimiz Hasan Duruer'den büyük destek görüyorum. Mardin'e yatırım yapmamdaki diğer bir neden yöredeki kadınlara örnek olmaktır. İlk zamanlarda erkeklerin çoğunluğu böyle bir işe başlamama çok şaşırdılar. Ancak zaman içerisinde alışmaya başladılar. Çok sayıda kadının beni örnek alıp üretime başlayacağını düşünüyorum. Çünkü, kadınlar bana çok destek oluyor."

Haberin İngilizcesi
Yasemin Künteci, a businesswoman born in the southeast province of Mardin, has opened up a facility to produce the famous "Mardin stone," returning to her hometown three decades after she left.

Nearly 30 years ago, Künteci’s father, a bank manager, was relocated to Istanbul, so the family moved to the metropolis when she was 15 years old. In Istanbul, she became a successful businesswoman and has recently decided to invest in her hometown.

A frequent visitor to Mardin, Künteci observed that during restoration works in the historic city, the famous Mardin stone was not used. As stones from other places were brought to Mardin, the uniqueness of the city’s buildings was harmed. Künteci said she then decided to produce Mardin stone.

Having obtained a license, Künteci launched a quarry on 100 hectares of land. With bank credit, she also set up a factory to process the stone. The factory started production a month ago and is currently employing around 20 workers. Künteci said in the short term she aims to produce for Mardin and the region, but in the long term she is eyeing exports.

The Mardin stone is yellow, while stones from the neighboring Midyat and Şanlıurfa are white, Künteci explained.

“As nobody produces stone in Mardin, stones from elsewhere were used in the restoration of historical buildings, a process that damages history,” she said. “It is of crucial importance that stones used in restoration are in accordance with the overall texture of the city. Mardin has a history of 7,000 years.”

For her investment, Künteci received credit from the World Bank, with the help of state-owned Halkbank. She is also supported by the city’s administrators, including Gov. Hasan Duruer.

“Another reason for this investment is to set an example to the women of the region,” Künteci said. “I believe many women will also start economic activity in the city, they are very supportive of me.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum