8 Ağustos 2009

Ankara’da Kürt Sorunu Tartışıla Dursun Mardin’de Kürtçe Mevlit Okutulup Kürtçe Vaaz Verildi

Kürt Sorunun yoğun bir şekilde tartışıldığı bugünlerde Türkiye'de ilk defa Mardin'de aralarında Kürtçe’nin de olduğu üç ayrı dilde Mevlid-i Şerif okundu.
http://www.mardinlife.com/haberler/resimler/mardinlifemevlid.jpg
Kürt Sorunun yoğun bir şekilde tartışıldığı bugünlerde Türkiye'de ilk defa Mardin'de aralarında Kürtçe’nin de olduğu üç ayrı dilde Mevlid-i Şerif okundu.

Berat Kandili nedeniyle Diyanet İşleri Başkanlığı ve Mardin İl Müftülüğü tarafından organize edilen programda, üç ayrı camide Türkçe, Kürtçe ve Arapça mevlitler okundu.

Yatsı namazından sonra 13 Mart Mahallesindeki Fuat Yağcı Camii'nde Kürtçe; Teker Mahallesindeki Ulu Cami’de Arapça; Yenişehir semtindeki Kuba Camii'nde ise Türkçe okunan mevlitleri dinlemek için binlerce Mardinli camilere akın etti.

Camilere sığmayan vatandaşlar, cami avlularında bile yer bulmakta zorlanırken özellikle Fuat Yağcı Camii'nde okunan Kürtçe mevlide TRT Şeş’de canlı olarak yayınlanması hasebi ile Mardinliler, büyük ilgi gösterdi.

Yenişehir semtinde bulunan Fuat Yağcı Camii'nde okunan Kürtçe mevlit TRT-Şeş kanalı tarafından canlı yayınlanırken Kürtçe mevlitte ayrıca Kürtçe ilahiler ve dualar okundu.

Kürtçe mevlidin ardından vatandaşlara Kürtçe vaaz veren Midyat Müftüsü Abdurrahim İnanç, özellikle birlik ve beraberliğe vurgu yaparak, hangi dilden veya dinden olursa olsun insanlar hepsi kardeş olduğunu ifade etti. İslam Dininde ırkçılığın haram olduğunu anlattığı vaazında ayrıca Beraat Kandilinin anlam ve önemi hakkında da bilgiler verdi. Daha sonra mevlithanların söylediği Kürtçe ilahilere eşlik eden vatandaşlar, ilk defa bir camide okunan Kürtçe mevlidi büyük bir ilgi ile dinledi.

Vatandaşlar, Türkiye'de ilk defa böyle bir uygulama yaşandığını; bu nedenle herkesin istediği, anladığı dilde mevlit okunmasından dolayı memnun olduklarını ve Kürt Sorununa da bu açıdan yaklaşılması gerektiğini ifade ettiler. Cumhuriyet tarihinde Mardin'de bir ilk gerçekleştirildiğini belirten vatandaşlardan Mahmut Düzgün adlı vatandaş, Kürt açılımı ile bölgede çok olumlu gelişmeler yaşandığını söyledi. Düzgün, "Her üç mevlide de iştirak ettim ve şunu anladım ki Türkiye'nin gerçeği budur. Farklı dillerin oluşturduğu mozaik tablosu barışa kardeşliğe ve hoşgörüyü yansıtmaktadır." dedi.

Mardin’de üç ayrı dilde okutulacak mevlitleri dinlemek için İskenderun'dan geldiklerini söyleyen İsmail Balaban ise, "Arkadaşlarla birlikte buradaki ortamı ve üç dilde okunan mevlitleri dinlemek için Mardin'e geldik. Gerçekten Mardin bizi çok etkiledi. Bölgeye yönelik son açılımlarla olumlu sinyaller vermeye başlandığını gözlemledik." dedi.
www.mardinlife.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum