16 Eylül 2009

DSİ'DEN BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

http://www.habermardin.com/News_Picture%5C4910052877063613.jpg
ŞANLIURFA (İHA) - Şanlıurfa Devlet Su İşleri 15. Bölge Müdürü Sait Umucu, "Kaçak kuyular kapatılmasaydı bugün Balıklıgöl kurumuş olacaktı" dedi.
17. Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı sonrasında Şanlıurfa Devlet Su İşleri 15. Bölge Müdürü Sait Umucu bir değerlendirme toplantısı yaptı. Devlet Su İşleri (DSİ) 15. Bölge Müdürlüğü toplantı salonunda gazetecilere bilgi veren Sait Umucu, suyun günümüzde önem arz eden bir konu olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Su, insan yaşamında vazgeçilmez, alternatifi olmayan ve gittikçe önemi artan tek kaynaktır. Şanlıurfa'nın tek Balıklıgöl'ü vardır ona da sahip çıkılsın."
Umucu, dünyada giderek artan su ihtiyacı ve küresel ısınma sonucu yaşanan kuraklıkla birlikte suyun stratejik bir madde konumuna geldiğini söyledi. Umucu, DSİ'nin sadece ülke içinde su konularını sağlayan bir kuruluş olmakla yetinmemiş, küresel su politikalarının karar mekanizmasında yer aldığını söyledi.

GAP EN BÜYÜK KALKINMA PROJESİ
Tarımda devamlılığı ve kararlılığı sağlayan, bunun yanında diğer tarımsal girdilerin etkinliğini artıran ve birim alanda yüksek verim sağlayan tarımsal girdilerden birinin sulama olduğunu anlatan Umucu, şunları söyledi: "GAP ülkemizin en büyük kalkınma projesidir. Proje kapsamında 1.8 milyon hektar tarım arazisinin sulaması da yer almaktadır. Bu alan ülkemizin ekonomik olarak sulanabilir arazilerinin yüzde 20'sine tekabül etmektedir. GAP ile sulanacak alanın yüzde 50'si (Türkiye ekonomik sulanabilir
alanın yüzde 10'u) Şanlıurfa'da bulunmaktadır. Ülkemizin sınırlı ekonomik imkanları ile bugüne kadar sulamaya açılmış arazilerim vardır, bunların büyük bölümü de sulama hizmeti götürme çalışmaları devam etmektedir. Ovada sulama projeleri devam ederken ve henüz ilimizdeki tarım alanlarının yüzde 80'i sulama hizmeti beklerken suyun ve toprağın çok akıllıca kullanılması zorunluluk arz etmektedir."
Balıklıgöl'ü besleyen 152 kuyunun kapatıldığını ve Ekim ayında 78 kuyunun daha kapatılacağını anlatan Umucu, sözlerine şöyle devam etti: "29 Hazirandan beri 152 kaçak (ruhsatsız) kuyu kapatılmıştır. Tespit edilen diğer 78 adet kaçak kuyular ekim ayından itibaren kapatılmaya devam edilecektir. Haziran ayında 47 Lt/sn olan iki gölün debisi kuyuların kapatılmasının ardından 73 Lt/sn olmuştur. Kaçak kuyular kapatılmasaydı bugün Balıklıgöl kurumuş olacaktı. Debi artışına bağlı olarak Haziran ayında 2,5 ve 3
mg/l olan çözünmüş oksijen oranı ortalama 5,5 mg/l 'ye çıkmıştır. Haftada iki gün suyun debisi ve oksijen miktarı ölçülmektedir. Olumsuzluk anında ilgili birimlere bilgi verilerek gerekli müdahaleler yapılacaktır. 167 sayılı kanuna göre yer altı suyu DSİ'nin yönetimindedir. DSİ'den izinsiz açılan kuyular kaçak yani ruhsatsız olarak değerlendirilir."

DSİ'DEN İZİNSİZ KUYU AÇANLARA PARA CEZASI KESİLİR
Çiftçilere ve vatandaşlara uyarılarda bulunan Sait Umucu, şöyle konuştu: "Kimse kaçak kuyu açmasın. İzin alındığı takdirde kuyu açabilirler. Yer altı suyunun havza haritası bizde bulunmaktadır. Amacımız suyu korumaktır. Yeni kuyu açmak isteyenlere yapılan ölçümden sonra kuyu açma izni verilir. Kaçak kuyu açanlar hakkında bin 25 TL ceza kesiliyor. Bir de kuyuyu kapatma masrafı onlardan alınıyor."
DSİ 15. Bölge Müdürü Sait Umucu, Şanlıurfa'da 18 sulama projesinin halen devam ettiğini sözlerine ekledi.
habermardin.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum