11 Eylül 2009

Mardin Artuklu Üniversitesi Kürtçe Eğitim Vermeye Hazırlanıyor

YÖK’ün, Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde ''Türkiye'de Yaşayan Diller'' adı altında bir enstitü kurulması kararından bir açıklama yapan Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Serdar Bedii Omay, onay verilen Enstitü sayesinde yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin yanında lisans öğrencilerini alabileceklerini söyledi.

YÖK’ün, Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde Kürtçe Eğitimin verilmesine olanak sağlayan ''Türkiye'de Yaşayan Diller'' adı altında bir enstitü kurulması kararı ile üniversite bünyesinde hazırlıklar başladı.

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Serdar Bedii Omay, YÖK’ün verdiği kararın hem bilimsel olarak hem de ülkenin sosyal huzur ve barışına katkı sağlamak açısından önemli bir karar olduğunu söyledi. Omay, onay verilen Enstitü sayesinde yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin yanında lisans öğrencilerini de alabileceklerini ifade etti.

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörlük Makamında basın mensuplarına YÖK’ün verdiği kararı değerlendiren Prof.Dr.Serdar Bedii Omay, “Memleketimiz için ülkemiz için bölgemiz için hayırlı olsun olumlu bir karar çıktı. Hem bilimsel olarak hem de ülkemizin sosyal huzur barışına katkı sağlamak açısından Mardin Artuklu Üniversitesinin olumlu kararlarına sosyal yönden dokuyu destekleyen ve onarıcı faaliyetine önemli bir pencere açmış olduk.”dedi.

“30 ÖĞRENCİ ALACAK”

YÖK’ün çalışmalarında kendilerini desteklediğini söyleyen Omay, “Burada yüksek lisans ve doktora öğrencilerini Kürtçe, Süryanice, Arapça ve Farsça Bölümlerine kabul edip hoca yetiştireceğiz. Ve akabinde de lisans bölümlerine öğrenci alacağız. Tabi bir bilimsel süreci başlatmış olacağız. Yüksek Lisansa öğrenci takvimi alma takvimini karar elimize geçtikten sonra açıklayacağız. YÖK kararının elimize ulaşması ile resmi prosedürleri başlatarak Şubat 2010 yılında resmi olarak eğitim ve öğretime aşlamayı düşünüyoruz. İlk olarak 30 öğrenciyi almayı düşünüyoruz. Enstitüyü kurup gerekli altyapımızı oluşturduktan sonra ÖSYM’ye başvurumuzu yaparak lisans bölümlerini açılmasını sağlayacağız.”diye konuştu.

Üniversite bünyesindeki Kürt Dili ve Edebiyat Bölümünde uzman olan üç yardımcı doçentin yanından hem Kuzek Irak’taki Dohuk Üniversitesi hem de Şam Üniversitesi ile yaptıkları görüşmeler sonunda akademisyen değişimini yapabileceklerini anlatan Omay, üniversitelerin bilim yuvaları olduğunun altını çizdi.

YÖK’ün verdiği Kürtçe Eğitim kararını değerlendiren eğitim sendikalarından Eğitim-Bir-Sen şube Başkanı Hasan Ekinci de Kürtçe Eğitime destek vererek YÖK’ün Kürt kelimesini kullanmaktan kaçınmasına ise tepki gösterdi. Ekinci, “YÖK’ün verdiği kararı Kürtçe eğitime onay vermesi ile bölgedeki diller üzerinde bilimsel bir çalışmanın önü açıldığı için destekliyoruz. Ancak verdiği kararda bile Kürt kelimesini kullanmasından kaçınması doğrusu bizleri üzüntüye sevk etti.”dedi.

Bu arada Şubat 2010’da kurulması planlanan Enstitü’de Kürtçe’nin yanı sıra mevcut yaşayan diller arasında yer alan Farsça, Süryanice, Arapça ve Ermenice de eğitim verilecek. YÖK’ün sadece Kürtçe’ye değil, Türkiye’de konuşulan diğer dillere de eşit mesafede durduğunu göstermek için böyle bir karar aldığı öğrenildi.

Mardin’in tarihi, kültürel ve sosyal dokusu ile farklı bir kent olduğunun altını çizen Milletvekili, bu dokuların varlığını yıllardır büyük bir zenginlik içinde sürdürdüğünü belirtti. Dünya kültür mirasının önemli şehirlerinden biri olan Mardin gibi zengin bir coğrafyada kurulan üniversitenin, diğer üniversitelerden çok farklı bir kuruluş ve gelişim sergilemesi gerektiğini ifade eden Milletvekili, “Üniversitemiz yeni kurulmuş olmasına rağmen farklı bir misyon üstlenmiştir. Gelişiminin rotasını üzerinde bulunduğu zengin dokular üzerine bina edecektir.”dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum