19 Eylül 2009

Mardin Life Dergisi'nin 9. Sayısı Çıktı


Mayınları ve sınırları aşma özlemi ile…

Globalleşen, gelişen, gelişmekle birlikte değişen, değişimle birlikte sınırları ortadan kalkan ve bilgisayar tuşuna kadar küçülen dünyada halen sınırlarımızdaki mayınları konuşuyor olmanın verdiği utançla bu sayımızı hazırladık.

Türkiye’de her 70 kişiye bir mayın düşüyor ve dünya üzerinde 3 günde bir insan mayınlar yüzünden hayatını kaybediyor. Bir metal parçasından ibaret olan ancak gücü ile bir anda onlarca insanın yaşamına mal olabilen mayınlar, yüreğimize saplanan paslı hançer gibi yanı başımızda alacağı daha nice canları beklemeye devam ediyor.

Kullanmak için denizden doldurduğu topraklarla bizim mayınlı arazimize ancak ulaşan AB ülkesi Hollanda yılda 30 milyar dolarlık tarım ürünü geliri sağlıyorsa, bilinçli anlayışla bölgemizde yapılacak modern tarımdan elde edilecek gelirin bölge bir yana ülkeyi ayağa kaldıracağı tartışılmaz.

Ortadoğu’daki kardeş ülkelerinin sınırları üzerindeki sihirli el, bırakın bu sınırların açılmasını buradaki mayınların temizlenmesine bile bir türlü izin vermiyor.

Mardin Life Dergisi'nin 9. Sayısında Neler Var

Bizler de Mardin Life olarak bu sayımızda sınır ve mayını ele aldık. Sınır ve mayın konusunda yayın kurulumuzdan ve yazarlarımızdan bolca aldığımız dokümanların ancak bir kısmını yayınlama imkânı bulduk.

Bu sayıda Kadir Üründü, Mustafa Aydın, Fasih Dinç, Murat Bağış ve Hüseyin Yayman’la birlikte Cengiz Çandar ve Yılmaz Erdoğan’ın da sınır ve mayın üzerine yazdıkları yazılarını yayımladık.

Türkiye’nin değişik gazetelerinde yazı yazan ünlü yazarlarımızın Mardin’le ilgili görüşlerini aldık. Mardin gezisini kaleme alan Hacer Eroğlu sizin için kaleme aldı. Kadir Üründü ve Rıdvan Fidan, ilimizin başarılı işadamlarından Nasır Duyan’la hem ticareti hem de Mardin’i konuştu. Murat Bağış ve Mehmet Fidan ise Zaman’a Yolculuk bölümünde Artukluların son temsilcisi olan Adnan Artukoğlu’nu konuk etti. Dinler ve dillerin şehri olmakla gurur duyduğumuz Mardin’de insanların ne konuştuğunu ise Mehmet Sait Çakar araştırdı. Tarihi ve kültürel yönü ile zamana adeta meydana okuyan Hz. Nuh’un şehri olarak da bilinen Mem-u Zin efsanesinin geçtiği yer olan aynı anda hem Irak’a hem de Suriye’ye serhat şehir olan Şırnak’ı ise misafir olarak kadim dostum Dündar Sansür kaleme aldı.

Hem teknik hem de maddi arızalardan dolayı gecikmeli olarak çıkmak zorunda kalan dergimizin tarihi kentte bıraktığı izin tarifini yapmaya gerek yok her halde.

Bizler önce hayal ettik, sonra düşündük, sonrada cesaretle işe adım atarak hayal ettiğimiz dergiyi çıkarmak adına mücadele verdik. Her sayıda hedefi biraz daha ileriye taşıma adına çıtayı yükselttik. Meslekteki tecrübelerimize ve geçmiş yıllara baktığımızda kentte bıraktığımız izin yankısı ile iyi ki böyle bir işe cesaret edip kalkışmışız, iyi ki bu ekip bir araya gelmiş, iyi ki böyle bir eseri hazırlamışız, iyi ki Mardin life doğmuş dememek elde değil. Tabii bu eserin ara vermeden yaşaması siz değerli okuyucularımızın desteğine bağlı…

Mardin Life Dergisinin 9. Sayı editör yazısı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum