19 Eylül 2009

Rektör: “Bu karar, Kürt vatandaşlarımızı rencide edecek”

Mardin Artuklu Üniversitesi'nin Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümüne lisans düzeyinde öğrenci alınması için yaptığı başvuruya YÖK'ün onay vermemesi üzerine üniversite rektöründen sert açıklamalar geldi.

Mardin Artuklu Üniversitesi rektörlüğü YÖK tarafından kararı verilen "Yaşayan Diller Enstitisü" kurulması yönünde verdiği kararla ilgili yazılı bir açıklamada bulundu. Rektör Prof Dr. Serdar Bedii Omay imzasıyla yayınlanan açıklamada; Yaşayan Diller Enstitüsü şeklinde çıkan Kürtçe eğitim talebinin yaşayan diller Enstitüsü başlığı altında çıkmasının kamuoyunda oluşan beklentileri karşılamadığının altı çizilerek, Üniversite'nin "Kürdoloji Bölümü" talebi ısrarında halen baki oldukları dile getirildi.
Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Serdar Bedii Omay, açıklamasında bir sosyal bilimler üniversitesi olma yolunda bölgemiz ve ülkemizin gerçekliklerine yönelik yeni bir bilimsel yaklaşım geliştirmeyi amaç edinen Mardin Artuklu Üniversitesi olarak Kasım 2008 tarihinden beri hazırlıklarını yürüttükleri Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü'nün açılmasıyla ilgili taleplerinin YÖK'çe karşılanmadığını, enstitü taleplerinin de farklı bir isim ve içerikle onaydan geçtiğini söyledi.

YÖK'ün 10 Eylül 2009 tarihinde yaptıkları başvuruları görüştüğünü, ve “Türkiye'de Yaşayan Diller Enstitüsü”nün açılmasına karar verildiğini hatırlatan Omay, “Alınan bu kararla şöyle bir manzara ortaya çıkmaktadır. Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü ya da Anabilim Dalı adı altında lisans programı açılmasına ilişkin talebimize olumlu bir karşılık verilmemiştir. Buna gerekçe olarak da öğretim üyelerinin bulunmaması gösterilmiştir. “Mardin Artuklu Üniversitesi Kürdoloji Enstitüsü” talebimiz, “Türkiye'de Yaşayan Diller Enstitüsü” adıyla değiştirilmiş, bu enstitüde Arapça, Farsça ve Süryanicenin yanı sıra Kürtçe üzerinde de akademik çalışmaların yapılabileceği belirtilmiştir. Gerek şu an üniversite bünyesinde bulunan, gerekse yurtdışındaki üniversitelerden gelecek olan öğretim üyeleri ile Mardin Artuklu Üniversitesi Kürt dili ve edebiyatı alanında lisans ve lisans üstü eğitimini vermeye hazırdır. Kaldı ki lisansüstü eğitimini verecek olan hocalarımız, lisans eğitimini daha kolay verebileceklerdir. Yeni öğretim üyelerinin yetişmesini beklemek ise lisans eğitimine en erken 7-8 yıl sonra başlanacağı anlamına gelmektedir.”dedi.
“Kürt vatandaşlarımızı rencide edecek”
“Türkiye'de Yaşayan Diller Enstitüsü” bünyesinde yer alması planlanan Arapça ve Farsça dilleri halen üniversitelerde Doğu Dilleri kapsamında okutulduğunu dolayısıyla geriye sadece Kürtçe kaldığının altını çizen Omay, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
“Durum bu iken bir bilim olarak kuruluşu 1787 yılına kadar giden ve halen dünyadaki 30 kadar üniversitede enstitü, bölüm, merkez, kürsü gibi birimler bünyesinde ele alınmakta olan Kürdolojinin, ülkemizde de aynı isimle anılmamış olmasının bilimsellik açısından izahı zordur. Kürdoloji yerine “yaşayan dil” ifadesinin kullanılması, diğer yandan ülkemizin ayrılmaz bir unsuru olan Kürt vatandaşlarımızı da rencide edecektir. Ülkemizin ayrılmaz bir parçası olan Kürt vatandaşlarımızın dili ve edebiyatı alanında verilecek lisans eğitimi ile master ve doktora programlarının yer alacağı Kürdoloji enstitülerinin açılmasının toplumsal barışa ve birliğimize büyük katkı sunacağına dair inancımızı korumaktayız. Kamuoyuna da yansıyan ve büyük destek gören Kürt dili ve edebiyatı bölümü/anabilim dalı ile Kürdoloji enstitüsünü açma talebimiz bakidir.”
Rektör Omay, ayrıca Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü'nün açılması için yapılan hazırlıkları şu şekilde sıraladı:
“Adı geçen bölümü kurma hazırlıkları çerçevesinde 12 Şubat 2009 tarihinde yurt içinden pek çok uzmanın çağrıldığı bir istişare toplantısı gerçekleştirilmiş, ilerleyen süreçte gerekli akademik altyapının oluşması için Kürt dili alanında uzman öğretim üyeleri üniversite bünyesine alınmış, öğretim üyesi desteği konusunda Duhok ve Kerkük üniversiteleri ile anlaşmalar yapılmış, lisans ders programıyla birlikte bölüm açma gerekçesi hazırlanmış ve 17.06.2009 tarihinde Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü'nün açılması için YÖK'e başvuruda bulunulmuştur. Bu başvuru Temmuz ayı ortalarında kapsamı bölümden daha dar olan ancak lisans eğitimine imkân sağlayan “anabilim dalı” şeklinde YÖK eğitim komisyonundan geçmiştir. Sonrasında ise YÖK'ten, anabilim dalı yanında bir de Kürdoloji enstitüsü için izin verileceği belirtilmiş, bunun üzerine adı geçen enstitünün gerekçesi hazırlanmış ve “Mardin Artuklu Üniversitesi Kürdoloji Enstitüsü”nün de açılması için YÖK'e başvurulmuştur.”
mardinlife.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum