20 Ocak 2010

Bunları biliyor musunuz?

http://medya.zaman.com.tr/2010/01/20/soru.jpg
BBC Focus dergisinde yayınlanan habere göre, nedenini ya da nasıl olduğunu bilmediğimiz bir sürü ilginç konu bulunuyor. İşte bunlardan bazıları:

Niçin köpekler kuyruklarını kovalar?

Bazen bu, köpeklerin avlanma davranışının bir yan etkisidir. Ayrıca, kuyruk kovalama saplantılı da olabiliyor. Yeterince egzersiz yapmayan ve canı sıkılan köpekler sahibinin ilgisini çekmek için kuyruğunu kovalayabiliyor. Hatta sahibinden gelen kızgın bir uyarı köpek için ödül oluyor. Diğerleri, özellikle terrier cinsi köpeklerde bu durum kalıtsal olabilir. Kendi zorlayıcı kuyruk kovalamasını kontrol etmek için antidepresan kullanan birçok köpek var.

Bir fili kaldırmak için kaç kişi gerekir?

Bir fili çevresinde birçok taşıma kolu olan ve boş, sert bir platform üzerine koyduğunuzu ve filin de platformun ortasında hareketsiz şekilde uyuduğunu hayal edin. Makul ağırlıkta bir yetişkin yaklaşık 80 kilogram kaldırabildiği için 6 tonluk bir fili yerden kaldırmak için 75 yetişkin gerekiyor. Ancak, yeni doğan bir fil ise sadece 113 kilogram geliyor. Spor salonunda biraz çalışma yaparsanız, yavru fili tek başınıza bile kaldırabilirsiniz.

Naneli şeker niçin nefesinizi soğutur?

Düşük sıcaklıkta şekil değiştiren, kesin olarak uzmanlaşmış sinir hücrelerinin zarında TRP-M8 isimli proteinin kullanılmasıyla kendinizi üşümüş hissedersiniz. Elektriksel impulsları tetikleyen zarın, iyon geçirgenliğini değiştiriyor. Nanedeki mentol kimyasalı, TRP-M8 proteini tutmak için doğru moleküler şekli alıyor ve hatta normal vücut sıcaklığında bile aynı şekilde proteinin biçimini bozuyor. Kısaca, nane şekerinde mentol adı verilen bir molekül bulunuyor. Bu dilimize temas ettiğinde soğuğu hisseden sinir hücrelerindeki sodyum kapaklarını açar ve ağızımızın içinde soğuk hissi oluşturuyor.

Sabit durduğunuzda bile niçin cep telefonu sinyaliniz azalıyor?

İngiltere'nin iletişim düzenleyicisi Ofcom tarafından yayınlanan son raporda, düzenli olarak cep telefonu kullananların üçte birinden fazlasının sinyal kaybından şikayet ettiği yer alıyor. Cep telefonunun hareket ettirilmesiyle sinyal gücünün farklılık göstermesi şaşırtıcı bir olay değil. Peki sabit bir durumdayken sinyal gücü neden azalıyor? Communications Consumer Paneli'ndeki açıklamaya göre, bunun iki nedeni var: değişken atmosferik durumlar ve network talebindeki değişiklikler. Bunların her ikisi de sabit durumdaki cep telefonuna ulaşan sinyalin kalitesini etkileyebiliyor.
Zaman Online

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum