27 Ocak 2010

Kürtçe Bölüme Profesör Takviyesi

Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü bünyesinde açılan Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümünün altyapısı tamamlandı
http://www.mardinlife.com/haberler/resimler/mardinlifekrtcp.jpg
Yüksek Öğretim Kurumu ve Bakanları Kurulu tarafından onaylanıp Resmi Gazetede yayınlanarak Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde Mezopotamya Bölgesinde konuşulan bütün dilleri bünyesinde toplayacak bir enstitü kurma çalışmaları sona erdi.

Derslik altyapısını tamamladıktan sonra öğretim görevlisi ihtiyacını da son olarak bünyesine aldığı Prof. Dr. Kadri Yıldırım’la sona erdiren Mardin Artuklu Üniversitesi önümüzdeki sezon lisansüstü öğrencilerini almaya başlayacak. İlk etapta 30 kişilik yüksek lisans öğrencisi alacak olan üniversite Yaşayan Diller Enstitüsü bünyesine daha önce de Yrd. Doç.Dr. Hayrullah Acar, Yrd. Doç.Dr. Selim Temo ve Yrd. Doç.Dr. Abdurrahman Adak’ı almıştı. Üniversite rektörü Prof.Dr. Serdar Bedii Omay bölüme yüksek lisans öğrencilerinden sonra lisans düzeyinde öğrenci almak için de çalışmalarına başladıklarını söyledi.
http://samanyolu.com/resimler/2009/12/01/1342711.jpg
“HERKESİN ANASIYLA BABASIYLA KONUŞTUĞU DİLİ ÖĞRENMESİ, BİLMESİ KADAR DOĞAL BİR ŞEY YOK”

2010 Eylül ayında lisansüstü öğrenci almaya başlayacak olan Kürtçe Bölüm hakkında bilgi veren Rektör Omay, “Vatandaşlarımızın nüfus potansiyeli açısından en yoğun yapılarından olan Kürt kökenli vatandaşlarımızın yıllardır ihmal edilen kültürel talepleri var. Bu taleplerin hayatın her alanı ilgili olması gibi, Üniversite ayağı da vardı. Attığımız bu adımın, kurmaya çalıştığımız diller ve medeniyetler üniversitesi vizyonuna müteallik bir boyutu var tabii ki. Ama toplumsal önyargılarımızın da etkisiyle basında bununla ilgili olmadık şeyler çıktı. Hâlbuki herkesin -temel bir insan hakkı olarak- anasıyla babasıyla konuştuğu dili öğrenmesi, bilmesi kadar doğal bir şey yok. Ayrıca bir daha altını çizmek isterim ki, üniversitemizin bu vizyonu sosyal bilimlerin gerçekleriyle yakından ilgilidir. Ve biz üniversite olarak, bu konuda da sadece akademik bir gayret peşindeyiz.”dedi.

'Türkiye'de Yaşayan Diller Enstitüsü'nü; Ortadoğu'da yaşayan, konuşulan lisanların ilmi araştırmalarının yapılacağı ilim ve irfan yuvası haline getireceklerini dikkat çeken Omay, “Hayırlısı olsun. Karar “Türkiye’de Yaşayan Diller Enstitüsü” adıyla çıktı YÖK’ten ve dediğiniz gibi daha sonra Bakanlar Kurulu tarafından onaylandı. 2010 yılından itibaren öncelikle yüksek lisans öğrencileri almaya başlayacağız. Özelikle Kürtçe, Arapça, Süryanice ve Farsça’ya ağırlık vereceğiz. Belki ilerde daha antik dillerin, daha az konuşulan Ortadoğu ve Mezopotamya dillerinin de üzerinde çalışmak mümkün olabilir; ama ilk aşamada saydığım bu dört dille başlayacağız. Zaten Kürtçe ile ilgili çalışmalarımız bir yıldır devam ediyor. Önce buna başlayacağız. 2010 yılında yüksek lisans öğrencilerimizi alacağız. Yüksek Öğretim Kurulu Eğitim Komisyonu ile bu sürecin ayrıntılarını istişare edip, öğretim üyelerimizin akademik unvanının tescilinin ardından, yüksek lisans talebelerinin alınması için çalışmalarımız sona erdi.”diye konuştu.
SÜRYANİCE İÇİN ÇALIŞMALAR SON AŞAMAYA GELDİ

Süryani Dili ile ilgili çalışmalarının da devam ettiğini hatırlatan Rektör Omay, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü:

“Notre Dame Üniversitesi’nden (ABD) Süryanice dilbilimcisi Prof. Abdulmassih Saadi’nin yönlendirmesi ile bir ilim müfredatı hazırlama çabamız devam ediyor. Arap dili ve Fars dili kuruluş müracaat dosyalarını da hemen hemen tamamlamak üzereyiz. Onları da Yükseköğretim Kurulu'na takdim edeceğiz. Bu karar, başta Türkiye olmak üzere, Mardin'e ve ilim dünyasına hayırlı olsun diyorum. Bakın biz burada iyi niyetle ve ne yaptığımızı da bilerek hareket ediyoruz. Mardin Artuklu Üniversitesi, artık yüzünü dünyaya ve gerçeklere yöneltmiş bir üniversite olma yolunda önemli mesafeler kaydetti. 7 bin yıllık tarihi geçmişi ile Mardin, eskiden olduğu gibi, bundan sonra ilimle dünyaya açılacaktır.”

KÜRTÇE’YE YÖNELİK YENİ BİR BAKIŞ AÇISI

Üniversite bünyesinde kurulan Enstitüde Kürtçe dersler verilmek üzere Mardin Artuklu Üniversitesi akademik kadrosuna geçiş yapan Prof.Dr.Kadri Yıldırım ise “Bu anlamda ülkemizdeki ilk Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde ders kurmak bize nasip olmuştur. Bu bölümde Kürt edebiyatının yüzlerce yıllık bakiyesini ortaya çıkarmak, edebiyat biliminin çağdaş ölçüt ve kuramları çerçevesinde yorumlamak asıl amacımızı teşkil etmektedir. Diğer diller gibi Kürtçe de lehçeler ve ağızlara bölünmüş bir dildir. Bu anlamda dilbilim alanından da Kürtçe’ye yönelik yeni bir bakış açısı geliştirmeyi amaçlamaktayız. Bunun için komşu ülkelerde yapılmış olan çalışmalardan azamî ölçüde yararlanmak ve sürekli ve yaratıcı ilişkiler içinde olmanın önemine inanmaktayız. Bütün bu kurumlarla bilimsel işbirliğinin bize katacağı çok şey olacaktır. Üniversitemizin kuruluş ilkeleri çerçevesinde bilimsel yaklaşımın kuşatıcı ve evrensel ölçütleriyle bakıldığında, uzun yıllardır siyaset ve şiddetin sarmalında can çekişen Kürt dilini akademinin sonsuz göğüne çekmek, başarımızın ve bilimsel dikkatimizin ölçüsü olacaktır.”dedi.

Nezir Güneş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum