21 Ocak 2010

YÜKSEL OBAMA'NIN TÜRKİYE'DE VE MISIR'DA VERDİĞİ MESAJLARI DEĞERLENDİRDİ.

YÜKSEL; OBAMA'NIN TÜRKİYE ZİYARETİNDE VERDİĞİ MESAJLARI VE MISIR'DAKİ KONUŞMASINI CANLI YAYINDA “VOICE OF AMERICA - AMERİKA’NIN SESİ” RADYOSU MUHABİRİ HALE EBİRİ'YE DEĞERLENDİRDİ.

AK Parti Mardin Milletvekili, Ak Parti Siyasi ve Hukuki İşler Başkan Yardımcısı; Yard. Doç. Dr. Cüneyt YÜKSEL ABD Başkanı Barack Obama’nın Nisan ayında Türkiye yaptığı ziyarette verdiği mesajlarla; dün Mısır’ın başkenti Kahire’ye yaptığı ziyareti ve konuşmasını değerlendirdi.

Hem nisan ayı içerisinde Türkiye ziyaretindeki konuşmasını hem de Kahire ziyaretindeki konuşmayı değerlendiren Yüksel şu noktaları vurguladı:

Obama Türkiye’deki konuşmasında Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki ittifakın, bölge istikrarı açısından önemi üzerinde durmuş, bu ittifakın bölge barışı için önemli olduğu mesajını dünyaya vermişti.

Türkiye’den verdiği mesajında özellikle Türkiye’nin güçlü laik ve demokratik yapısına vurgu yapmış; çok net mesajlar vermişti. Verdiği mesaj çok önemliydi. Tabii bunun önemi Türkiye’nin konumu ve Türk - Amerikan İlişkileri’ne verdiği önemden kaynaklanıyordu. Obama o zaman özellikle Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyeliğine verdiği desteği vurgulamıştı.

Bu sefer Haziran ayı içerisindeki ziyaretinde Kahire’den verdiği mesaj özellikle İslam Dünyası adına çok net ve önemli idi. Özellikle demokrasi noktasında ve yine bakış açısı olarak baktığınızda Obama şunu göstermiş oldu:

Bir batılının, bir Amerikalının da bir Müslüman ülkesinden; o ülkenin penceresinden bakması mümkündür. Obama bunu göstermiştir. Bir Ortadoğu penceresinden de bakışın mümkün olabileceğini göstermiştir. İlişkileri eşitlik esasına dayandırmıştır. Yani bu aslında bu bakış önceki dönemlere göre bir farklılık getiriyor.

Obama öncesi dönemdeki başkanların bakış açılarına bakıldığında; İslam Dünyası ile ilgili sanki oralarda ayrı Dünyalar ve ayrı medeniyetlerin olduğundan; farklı medeniyetler olduğundan bahsediliyordu diyen Yüksel Obama’nın verdiği mesajla dünyada her topluluğun ortak yönleri olduğunu vurguladı:

Yüksel değerlendirmesinde şunu vurguladı:

Obama mesajında “Benim de ailemde Müslümanlar var, Endonezya’da yetiştim, ezanın okunduğu bir ülkede yetiştim” diyerek İslam’ın ABD için de önemli olduğunu söyledi. Bu noktadan hareketle tabi hem Batı Dünyası olsun veya Amerikan halkı, İslam Dünyası olsun pek çok ortak noktası bulunduğunu ve bu ortak noktadan bir iş birliğinin doğacağını söyledi.

Bunun yanı sıra İslam Dünyası’ndaki demokrasi ile ilişkili problemlerden ve sıkıntılardan da bahsetti. Kadının rolüne ilişkin problemlerden bahsetti. Tabii bu problemlerin sadece İslam Ülkelerinde olmadığını kendi ülkelerinde olduğunu da belirtti.

Voice of America Muhabiri Hale Ebiri’nin Obama’nın Amerika ve İslam Dünyası ilişkileri açısından İyi bir başlangıç yaptığını düşünebilir miyiz sorusuna Yüksel; Kahire’de verilen mesajların ABD ile Müslüman dünyası arasında yeni politikalar açısından olumlu bir adımdır şeklinde yanıtladı.

Şimdi gerçekten de Obama’nın Türkiye’deki konuşmasına baktığımızda Türk - Amerikan İlişkileri açısından çok iyi bir başlangıç olduğunu belirteceğimiz gibi; Kahire’deki konuşması da ABD ile Müslüman dünyası arasında yeni politikalar açısından olumlu bir adımdır.

Obama’nın ilk 3 ay içerisinde Türkiye’yi ziyareti; Türk - Amerikan İlişkilerinin yeniden yapılandırılması adına çok olumlu katkıları sağladı. Aynı noktada da ben yine ABD ve İslam Dünyası arasındaki bu Kahire ziyaretinden sonra farklı bir boyuta geleceğini söylemek isterim. Nitekim bunu kendi konuşmasında da belirtti.

Tabii sadece bu iyi ilişkiler kurmak konuşmayla olacak bir şey. Bu sadece konuşmayla olacak bir şey değil tabi; her şeyden önce bu bir vizyondur.

Bu vizyon üzerinde aksiyonlar da olacak. Şimdi ben bu konuşmayla ilgili dünyadaki tepkilere baktığımda; Dünya liderlerinin tepkilerine baktığımda aynı şeyleri duyuyorum.

Bu çok güzel bir başlangıç oldu ancak bundan sonraki süreci iyi izlemek gerekiyor. Yapılacaklara bakmak gerekiyor…


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum