11 Şubat 2010

Doğu ve G.Doğu'ya üniversite ahlaksızlık mı?

http://haber7media.noc.com.tr/haber/haber7/photos/406520090116101155468.jpg

MHP Genel Merkezi’nde verdiği derste yaptığı açıklamalar tartışma oluşturan Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın her ile üniversite açılmasını ahlaksızlık olarak nitelemesinin yankıları sürüyor. Bölge milletvekillerinin tepkisi sert oldu...

Ersin ÇELİK'in haberi

Geçtiğimiz hafta sonu MHP’nin Siyaset ve Liderlik Okulu’nda “Bütün kentlere üniversite açılması ahlaksızlıktır” diyen tarih profesörü İlber Ortaylı “Ankara’ya 20 okul aç Doğulu çocuklar buranın kültürün görsün” demiş daha sonra da Doğu ve Güneydoğu illerinde yapılan üniversite sınavlarında kopya çekildiğini öne sürerek, “Böylelikle iyi okullara ehil olmayan öğrenciler geliyor. Bunun açtığı gediği Galatasaray Üniversitesinde ben hissediyorum. İmtihanların asayişini iyi kontrol etmeliyiz" diye konuşmuştu.

Prof. Ortaylı, Doğu ve Güneydoğu illerine üniversite açılmasının zararlarını ise şöyle anlatmıştı “Evvela bakkal çakkal çocukları kandırıyor. Ondan sonra oradaki ev sahipleri kazıklıyor çocukları. Ondan sonra her şehirde vardır onlardan bir sürü pis herifler genç kızları kovalıyor.”

"ARAŞTIRDIN MI HOCA EFENDİ"

Ortaylı’nın bu çıkışına tepki gösteren Başbakan Erdoğan grup toplantısında şunları kaydetmişti: “Zaman zaman bakıyorsunuz kariye olan, önünde prof. Olan bazı zevat “Her ile niye üniversite?” diyor. Yani bunun sosyolojik değerlendirmesini yaparak bu ifadeyi kullandıklarını zannetmiyorum. Veya böyle bir dertleri olduğunu da zannetmiyorum. Ama benim Hakkâri’deki yavrumun, Van’daki yavrumun, Muş’taki yavrumun, Ardahan’da Kars’taki yavrumun, Rize’deki Artvin’deki yavrumun üniversite okuyabilme için İstanbul’a Ankara’ya gidebilme imkanı var mı?

Bunun hesabını yapmıyor. Oradaki yavrularımızın bu imkânlardan mahrum oldukları için üniversite eğitiminden mahrum olduklarını düşünüyorlar mı? Efendim yurt yaparsın oraya girer. Biz gelen kadar Türkiye de yurtlar noktasındaki açığı hiç araştırdın mı hoca efendi?"

AKP, BDP VE CHP'DEN ORTAK TAVIR

Doğu ve Güneydoğu illerinin milletvekilleri de Ortaylı’ya tepki göstererek söylediği sözleri “talihsizlik” olarak değerlendirdi. Konuyla ilgili olarak HABER7.COM’a açıklama yapan; BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, AK Parti Mardin Milletvekili Halit Demir, CHP Adıyaman Milletvekili Şevket Köse ve AK Parti Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt, ortak bir noktada buluşarak, Ortaylı’nın her ile üniversite açılmasının ahlaksız olarak değerlendirilmesi ve Doğu-Güneydoğu illerindeki sınavlarda kopya çekildiği iddiasını eleştirdiler.

kullanSırrı Sakık – BDP Muş Milletvekili
“KÜRTLERE BÜYÜK SAYGISIZLIK YAPTI”

Bunu söylemek bir halka ne kadar düşmanca kinle dolu olduğunun göstergesidir. Yani bir bilim adamı olacak bir taraftan ülkenin bir tarafına üniversite gidecek diye feryatları koparan anlayışın gerçekten Kürtlerin bu zamana kadar hangi anlayışla yönetildiğinin göstergesidir. Kürtler yıllarca eğitimsiz kaldılar. Yıllarca asimile edilmek istendi.

Bugün de Kürtlerin coğrafyasında üniversitelerin açılması eksiktir, yetersizdir. Coğrafyaya eğitimin götürülmesi konusunda çıkıp ipe sapa gelmeyen açıklamalara gelmeyen açıklamalarda bulunanlara bilim adamı demek haksızlıktır. Bu konuda Kürtlere büyük bir saygısızlık yapıldığını düşünüyorum. Ortaylı Kürt ve Türk halkından özür dilemelidir.

Biz hepimiz kendi dilimiz ve kültürümüz için bu kadar emek verip bedel ödüyoruz. Halen “Kürt” diyemiyor. “Doğu çocuklarını alın getirin, Ankara’da asimile edin.” diyor. Cumhuriyetin kurulduğu yıllardan beri asimile politikalarını yaşayan halkız, halen yetmemiş. Deniz Baykal da buna benzer şeyle söylemişti.

Bunlar kamuoyunun çok ciddiye aldığı sözler değil ama bir zihniyetin iflasıdır. Birileri çıkıp 1937’lerde, Dersim’de olup bitenlerle Kürt sorununun çözülmesini istiyor. İsmet Paşa’nın asimilasyon politikalarını savunan bilim adamları ortaya çıkıyor.

Bizim de üniversitelerle ilgili ciddi eleştirilerimiz var. Altyapıları oluşmadan şeklen üniversite açılması doğru değil. Bu sadece Kürt coğrafyası için değil. Türkiye genelinde de yıllardır kurulmuş üniversitelerin bile dünya standartlarına uymadığını biliyoruz. Yeni kurulan üniversitelerin eksiklerini de hep söylüyoruz. Bu farklı bir şey… Ama üniversitelerin kurulmasını, hiç açılmamasını savunmak doğru bir şey değil.

Bu sözlerle ilgili her halükarda bir dava açılmalıdır. Çünkü bir halklı aşağılayan, hakaret eden açıklamalar var. Bence yargıya başvurulabilir. Ankara’ya dönünce arkadaşlarımla bu konuyu görüşeceğim.

kullanHalit Demir - AK Parti Mardin Milletvekili
“İNANILMAZ BİR ŞEY”


İlber Ortaylı gibi saçını sakalını, araştırmalar içerisinde ağarttığını bildiğimiz bir insanın bu tür açıklamalar yapmış olması dehşete düşürüp, şoka uğrattı. İnanılmaz gibi geliyor ama maalesef bu söylem ortada. Biz bu ülkede yapılan her bir şeyi öncelikli olarak insan odaklı olarak ele alıyoruz. İlber Ortaylı insan odaklı anlayışı yakalayamamış.

Her ile üniversite kurulması geç kalınmış bir projeydi. Bu güne kadar Doğu ile Batı, Kuzey ve Güney arasındaki kaynaşmayı sağlayacak olan en önemli projelerden bir tanesi olan üniversite projeleridir. İnsanların arasında oluşturulan sanal duvarların yıkılmasında etkili olacak ola bu her ile üniversite projesini okumuş, kendine araştırmacı gözüyle bakan, bu ülkenin değerlerine değer katmayı düşünen her insanın hararetle savunması gerekir. Bu insanın bu projeyi gereksizlik olarak görmesi ya da ahlaksızlık olarak değerlendirmesi inanılmaz bir şey.

O bölgedeki insanlar sınavlara giriyorlar. Kazanıp üniversitelere gidiyorlar ve okuyorlar. Sınav kazanma olayını da “kopyacılık” adı altında “sahtekârlık” diye izah etmeye çalışarak aslında kendisini ifade ediyor. Bir toplumu böyle bir şeyle karşı karşıya bırakmak en büyük ahlaksızlıktır. Böyle bir şey olabilir mi?

ÖSYM’nin kendi kural ve kaidelerini Ankara’da, Yozgat’ta, Çorum’da veya Edirne’de nasıl işletiyorsa Mardin’de de aynı uygulama yapılıyor. Sonra bu insanlar üniversiteyi kazanmakla kalmayıp, 4 yıl boyunca okuyup sınavlara tabi tutuluyorlar. Kazanma başarılarını okulda da ortaya koyuyorlar.

kullanŞevket Köse – CHP Adıyaman Milletvekili
BİLİM DOĞU’YA DA BATIYA DA GEREKLİ

Çok talihsiz bir beyan... Bir bilim adamına yakışmayacak bir söylemdir her şeyden önce. 81 ile de üniversite açılmalıdır. Hatta daha da yaygınlaştırılmalı. Tabii bilimsel anlamda her türlü maddi destek, olanak, bilim adamı kontenjanı verilmek kaydıyla…

Bugün Hakkari’ye, Şırnak’a, Tunceli’ye üniversite açıp, eğitim öğretim elemanı göndermezsen, alt yapısını hazırlamazsan bir anlamı olmaz. Ama değerli hocamızın, “Açmayalım da oradaki insanları Ankara’ya büyük kentlere toplayalım, asimile edelim” minvalindeki beyanatı da şahsen uygun görmüyorum. Kaldı ki bir bilim adamının bunları söylediğine de inanmak zor geliyor bana. Acaba dili mi sürçtü diye düşünüyorum. Söylememesi gerekirdi.

Bilim her yere, Doğu’ya da Batı’ya da gerekli. Gittiği her yeri aydınlatır, sosyal, ekonomik, kültürel anlamda geliştirir. Ülkenin gelişmişliğini de katkı sağlar. CHP her ile üniversite açılmasını destekliyor ama tabela üniversitesi asla olmamalı. Öyle gençler var ki mahallinde okumak istiyor. İmkânlar el vermiyor. Yurt, barınma ve beslenme sıkıntıları oluyor. Kendi bölgesinde, yöresinde daha güzel şartlarda eğitimini tamamlar.

kullanAbdurrahman Kurt – Diyarbakır Milletvekili
“BİZİ ÇOK İNCİTTİ”

İlber Hoca yaşlı bir insan. Şimdiye kadar pek çok konuda ondan istifade etmeye çalıştık. O bizi çok incitti. Ama ben onu incitecek bir lafı söylemeyi kendime yakıştırmıyorum. İnşallah toplumdan özür diler diye bekliyorum. Toplumu incittiğini bilmesi lazım… Ben onun yaşına ve hocalığına yine de hürmet ediyorum.

Haber 7

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum