21 Şubat 2010

El, @-kitap okuyor biz seyrediyoruz

http://medya.zaman.com.tr/2010/02/20/e-kitap.jpg
Önümüzdeki ay Türkiye'de yayıncılıkta yeni bir dünyaya kapı açılacak; 15 bine yakın kitabın dijital versiyonu internetten satılmaya başlanacak.

Yayıncılar, internetten kitap satan sitelerin ve teknoloji şirketlerinin zorlamasıyla e-kitap işine girdi. İyi de oldu, çünkü e-kitap, normal kitaptan yarı yarıya daha ucuz. Alınacak bir e-kitap cihazına yüzlerce kitap indirmek mümkün.

Geçen yıl dünya genelinde yaklaşık bir milyon elektronik kitap satıldı. Bu rakamın 5 yıl içinde 29 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. İşin ilginç yanı amazon.com'un son aylarda en çok satılan kitaplar listesinde bedava e-kitaplar ilk sıralarda. Yine elektronik kitap okuyucusu (kindle) 2009'da en çok satan ürün oldu. Bu yeni nesil kitaplar basılı kitap sektörünü yakından etkileyeceğe benziyor. Özellikle başta ABD olmak üzere Avrupa'da e-kitap sektörünün daha da büyüyeceği tahmin ediliyor.

Bu gelişmeleri uzaktan izleyen Türkiye'de ise önümüzdeki mart ayı yayın dünyası için dönüm noktası olacak. Çünkü İdefix 10 bin e-kitabın satışına başlayacak. Geçtiğimiz yıl TÜYAP Kitap Fuarı'nda stant açan EBS teknoloji de e-kitap cihazı satışlarına mart ayında başlıyor. Şirketin cihaz satışlarının bu zamana kalmasının sebebi, Türkiye'de henüz yeterince Türkçe e-kitap olmamasıydı. Ekim ayında yapılan fuardan bu zamana kadar yayınevleriyle anlaşmalar yapıp 4 binin üzerinde kitabın e-kitap versiyonunu hazırlamışlar.

İdefix.com'un direktörü Bora Ekmekçi, e-kitapların normal kitaba göre yüzde 50 ile yüzde 60 arasında daha ucuz olacağını söylüyor. Ekmekçi, orijinallerinin fiyatının yüksek olmasından dolayı korsan kitap alanların artık e-kitabı tercih edeceğini düşünüyor. E-kitap (yükleme-okuma) cihazlarının satış fiyatı 200 dolardan başlıyor. Satın alınan bir cihaza yüzlerce kitap yükleyebiliyorsunuz. E-kitabın bir başka faydası, az satıldığı için yeniden basılamayan kitaplara ulaşma imkanı sağlayacak olması.

e-kitabın telif hakları büyük sorun

Okuyucu, e-kitaba internet üzerinden kitap satışı yapan sitelerin yanı sıra yayınevlerinin kendi siteleri üzerinden de ulaşabilecek. Bazı yayınevleri e-kitap satışı için sitelerini kurmuş bile. (http://alisveris.iskulturyayinlari.com.tr, http://alisveris.yapikredi.com.tr/default.asp, http://www.optimistkitap.com/)

Artık sadece e-kitap yayını yapan yayınevleri var. altkitap.com bunlardan birisi. Siteden bu zamana kadar 200 bin kitap bedava indirilmiş. Bunlar arasında pek tanınmayan yazarların kitapları da var, meşhur yazarların yeni yayınları da. Halihazırda satılan kitapların dijital versiyonları için teknik altyapının yanı sıra bir de telif hakları sorunu var. Yayıncılar Birliği, dijital yayınların kanuni altyapısı için kolları sıvamış. Çünkü dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kitapların dijital hakları henüz belli değil. Birliğin başkanı Çetin Tüzüner, dijital yayının da geç kalınmadan kanunlara dahil edilmesi gerektiğini söylüyor. 27 Şubat'ta bir çalışma toplantısı düzenliyorlarmış. Ama Parlamento'nun da konuya el atması ve yasa hazırlaması gerekiyor.

E-kitaplar korsan satışını azaltacak (belki de durduracak) ama kitabın dijital halinin de kopyalanma riski var. Apple gibi e-kitap teknolojisi üreten şirketler kişiye özel şifreleme sistemi geliştirdi. Kitap, kırılması imkansız bir şifre ile satın alan kişinin cihazına gönderiliyor. Başka bir cihaza kopyalanamıyor ve cihazdan açılamıyor.

Türkçe e-ki-tap satışı yurtdışında yaşayan Türkler için büyük avantaj. Dünyanın her yerinden Türkçe kitaplara birkaç dakika içinde sahip olunabilecek. E-kitapla ilgili dünyada yaşanan bu gelişmeleri yakından takip eden Timaş Yayınları'nın Genel Müdürü Osman Okçu, yeni nesil okuyucuların basılı kitapların elektronik versiyonlarını okumaya daha hevesli olduğunu söylüyor. Görünen o ki, kâğıt üzerinden okumaya alışmış nesiller her ne kadar "kitaptan vazgeçemeyiz" dese de, üç yaşından itibaren bilgisayar kullanmaya başlayan, okumayı televizyon ve bilgisayar sayesinde çözen yeni neslin e-kitabı tercih edeceği aşikâr.

Elektronik kâğıt ve mürekkepli e-kitap

-Elektronik kitapların en büyük sorunu gözü yorması ve şarj ömrü. Yeni nesil e-kitap cihazları bu iki sorunu da çözmüş görünüyor. E-mürekkep ve e-kağıt teknolojisi sayesinde elektronik kitabın ekranı parlamıyor, gözü yormuyor ve düşük enerji harcadığı için şarj ömrü uzun oluyor. Aylarca şarj edilmeden kullanılabiliyor. Elektronik kâğıt, çocuklar için satılan küçük manyetik yazı tahtalarıyla aynı mantıkta çalışıyor. ZDNet şirketi tarafından 1997 yılında geliştirildi. Şimdilik siyah-beyaz olan e-kitapların, renkli versiyonları için çalışılıyor.

e-kitabın 'e-bedavası' makbul

-Amazon.com'un son "en çok satan kitaplar" listesinde ilk sırayı bedava indirilebilen e-kitaplar alıyor. Bu kitaplar, adı sanı duyulmamış yazarlara ait. Dolayısıyla bedava e-kitabın, yeni bir satış stratejisi ve reklâm yöntemi olduğu söyleniyor. Pek tanınmayan yazarların kitapları ücretsiz yayınlanarak tanınırlığı artırılıyor. Böylelikle yazarın bir sonraki kitabının reklâmı yapılıyor. E-kitapların özelliği indirilen kitapların okunup okunmadığının anlaşılabilmesi. amazon.com'un cihazları kindle üzerinden okuma istatistiklerini takip ettiği biliniyor. Şirket bu rakamları açıklamıyor ama sızan haberlere göre parası verilip indirilen e-kitaplar, kullanıcılar tarafından daha çok okunuyor.
ZAMAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum