21 Şubat 2010

İşte tuzak soru: "Yılda 45 bin dolar ister misiniz?"

http://medya.zaman.com.tr/2010/02/21/titan_b.jpg
"Yılda 45 bin dolar kazanmak istemez misiniz?" Bu tuzak soru, bugünlerde kafelerde ve birbiri ardına açılan ofis evlerde duyabileceğiniz en parlak cümlelerden.

Hong Kong merkezli QuestNet isimli sistem, Titan zincirinin internet versiyonunu andırıyor. Kısa yoldan zenginlik vaat eden sisteme girmek kolay, çıkmak zor. Mali polisin takibe aldığı sistemde bir açık tespit edildiği an, piramidin en altında olan her meslekten binlerce insanın canı ve cebi fena halde yanacak gibi duruyor.

Yeni bir saadet zinciri mi doğuyor?

Şirinevler'in ara sokaklarında son derece şık döşenerek ofis şekline getirilmiş bir evdeyiz. Ortadaki masada bir meyve tabağı duruyor, hiç durmadan sürekli çay ve kahve ikramı yapılıyor. Etrafınızı saran üç kişi size hayaller satmaya çalışıyor; küçük bir meblağ yatırarak yılda 45 bin dolar kazanmaktan, sadece bilgisayarın başına oturarak hesabınızda biriken paraları izlemekten söz ediyorlar. Altı ay gibi kısa sürede lüks araba ve apartman alan kişileri örnek gösteriyor, kendilerinin asgari ücretle çalışırken şimdi hesaplarına her hafta dört-beş bin dolar para aktarıldığını fısıldıyorlar. Sihirli kelimeler kulağınızdan beyninize doğru hükümranlığını kuruyor: "Çalıştığın işyerinde garsonsun ama kısa sürede o işyerini satın almak istemez misin? Sistem son derece güvenli ve basit. Zincire gir, eski hayatının zincirlerinden kurtul!" Teslim olmanız an meselesi!

Biz evi terk ederken, salonda bekleyen yirmi kadar kişinin geleceğinin ne olacağı meçhul. Birazdan onlar da birer birer üç odaya alınıp bu sihirli dünyanın cümleleriyle karşılaşacaklar. Kısa yoldan ve üstelik de çalışmadan zengin olmanın yolu anlatılacak.

Kenar semtlerde 600'den fazla QuestNet evi var!

Türkiye'de daha önce denenen saadet zincirinin internet üzerinden yürütülen yeni bir versiyonu olan QuestNet adlı sistem Hong Kong merkezli. Kimilerine göre zengin olmanın bir yolu, kimilerine göre ise saadet zincirinin bir oyunu. 12 yıldır Hong Kong'da faaliyet gösteren QuestNet'in, Formula, Atina 2004 Olimpiyatları, Euro 2002-2006 futbol şampiyonası gibi organizasyonlarda resmi sponsorluğu bulunuyor. İstanbul'un Halkalı, Şirinevler, Bağcılar, Esenler, Esenyurt gibi semtlerinde 600'den fazla daireyi ofis haline getirerek faaliyet gösteren QuestNet'çilerin bu sayede 10 binden fazla insanı zincire kattıkları söyleniyor. Zincir büyüdükçe, insanlar bir üst basamaktakine komisyon vererek para kazanıyor. Tabii aslan payı hem şirkete hem de sistemin piramidinde en üstte olanlara gidiyor. QuestNet yapılanmasını mali polis ekiplerinin uzun zamandan beri takip ettiği biliniyor. Ancak sisteme yeni üye olurken sizden ürün almanız istendiği için ortada bir ticari işlem görünüyor ve bu da işi yasal kılıyor. Ancak getirilen üyelerden alınan paralardan verilen komisyonlardan vergi ödenmemesi sistemin açığı olarak gösteriliyor. İnternet yasasındaki boşluğu kullanan sanal titancılar, sizin sisteme girerken ödediğiniz ücretin karşılığına denk düşen kozmetik, kişisel bakım ve sağlık ürünleri, aksesuar, tatil gibi ürünleri değerinden çok yüksek fiyata satıyor. 2 bin 500 liraya tatil, 500 liraya kol saati, 750 liraya vazo gibi... Yakın bir dönemde Ankara'da ofis açtığı söylenen ve yakında İstanbul'da da bir ofisin açılacağı dillendirilen QuestNet ile ilgili bir sorun çıkması halinde başlayacak yasal süreçte kabak, zincirin en altına eklemlenmeye çalışan ve henüz para kazanmaya başlamayanların başına patlayacak.

16 bin dolarımız gitti, şikayetçiyiz

Asgari ücretle çalışan Y.'nin, çok yakın bir arkadaşının 'Yılda 45 bin dolar kazanmak istemez misin?' sözleriyle başlayan zengin olma serüveni, tam bir hayal kırıklığıyla sonuçlanmış. 1.750 dolarını girdiği gruba kaptıran ve korktuğu için isminin açıklanmasını istemeyen bir QuestNet'çi. 2,5 ayda zenginlik vaat eden gruba, sadece iki kişiyi dâhil ettiğini belirten Y., "Anladım ki bu kadar kişiye ulaşmam mümkün değil. Paramı kaptırdığımdan ailemin bile haberi yok. Hayal kırıklığı yaşıyorum." diyor. Katılım için ilk etapta 650, 1.690, 1.750 ya da 10.000 dolar tutarında bir paket alınması gerektiğini belirten Y., bu paranın iadesinin mümkün olmadığını söylüyor. Kendisinin 1.750 dolar ödeyip 'tatil paketi' alarak mağdur edildiğini savunan Y., QuestNet'in Türkiye'de 5 milyon dolara yakın para topladığını bunun da da Hong Kong menşeli Quest International LTD şirketine aktarıldığını iddia ediyor. Sistemin mağdurları da gün geçtikçe artıyor. Güngören'de oturan Murat Gündoğdu, Mehmet Doğan, Osman Günarslan, Mehmet Doğan, Mehmet Ali Gündoğdu, Aylin Güneri, Sena Oğuz, Arif Kulpu, Ercan Gonca ve Ercan Karpuz, 16 bin dolar parayı kaptırdıklarını söyleyerek bu hafta QuestNet için suç duyurusunda bulunacaklarını belirtiyorlar.
Referans sağlam ama...

'Titan Saadet Zinciri' vakasının üzerinden 12 yıl geçmesine rağmen yöntemler aynı. Halkın fakirliğinden faydalanan kişilerin, Türkiye'deki önemli bankaları ve dünyanın önemli kargo şirketleri Fedex ve DHL'yi kullanması rantın büyüklüğünü de gözler önüne seriyor. Şirket, kendilerinin güvenli olduğunu göstermek için Lahey Uluslararası Adalet Divanı (IJC), Uluslararası Polis Teşkilatları ve Garanti Bankası'nın güvenliğinden de sorumlu Verisign firmasıyla işbirliği yapıyor. Bütün para transferlerini bankalar üzerinden yapan şirket, kredi kartı olmayan üyeleri içinse özel dijital e-kart uygulamasını tercih ediyor.

'Dolandırıcılar takibe alınsın'

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan (BDDK) bir yetkili, bu tarz yapılanmaların hukuki bir dayanağının olmadığını belirterek vatandaşları dikkatli olmaları yönünde uyarıyor. Tüketiciler Birliği Onursal Başkanı Bülent Deniz ise kâr gayesiyle para toplama izninin sadece BDDK tarafından bankalara verildiğinin altını çizerek emniyet ve savcılıkların bu oluşumları takip etmesi gerektiğini söylüyor.
http://medya.zaman.com.tr/2010/02/21/titan_b.jpg
www.zaman.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum