20 Şubat 2010

Kent Konseyinde Eğitim konusu masaya yatırıldı

Türkiye geneli ÖSS ve SBS sıralamasında son sıralarda bulunan Mardin’de eğitim konusu masaya yatırıldı. Kent Konseyine katılan Mardin Valisi Hasan Duruer, “Eğitimimiz bir faciadır. Milli Eğitim camiamız ise çökmüş durumdadır.”dedi.
http://www.mardinlife.com/haberler/resimler/mardinlifekonseyk.jpg
Kent Konseyinin olağan Şubat ayı toplantısında eğitim konusu masaya yatırıldı. Özel bir otelin toplantı salonunda düzenlenen Kent Konseyine AK Parti Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey, Mardin Valisi Hasan Duruer, Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu, Rektör Vekili Prof.Dr. Gürbüz Aksoy, Mili Eğitim Müdürü Muhammet Öztürk, Memur-sen İl Başkanı Mustafa Aydın, Eğitim-Sen şube başkanı Doğan Angay, Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı Hasan Ekinci, siyasi parti ve sivil toplum örgütleri temsilcileri, kurum müdürleri, kent merkezindeki okul müdürleri ve DİKA temsilcisi katıldı.

Kent Konseyinin açılış konuşmasını yapan Mardin Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu, kent merkezindeki eğitim seviyesi ve karşılaşılan sorunları düzenledikleri anket sonucunda ortaya çıkan verileri ışığında masaya yatırdı. Milli Eğitim Müdürü Muhammet Öztürk ise 2009 yılında eğitim ve öğretim alanında yapılan çalışmaları slâyt eşliğinde katılımcılara anlattı.

Konseyde söz hakkı alan Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Vekili Prof.Dr.Gürbüz Aksoy, üniversite hakkında son bir yıl içinde yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Gürbüz, 5 dönüm üzerindeki kampus alanının 14 kilometre sitle çevrildiğini belirterek, “Projelerimiz bitme aşamasında, inşallah 1 Nisan tarihine yakın bir dönemde temelini atacağız. Kampus alanında çalışmalara start vermek için şuan için su ve elektrik ihtiyacı olduğu için öncelikle burada sondaj çalışmamız devam ediyor. Elektik için 40 mgwalık bir trafo merkezimizi kurma çalışmalarımız bitme aşamasına geldi.”dedi.

Kampus alanında yapılacak bütün binaları Mardin Mimarisine uygun bir şekilde yapma şartının proje süresinin uzamasına sebep olduğuna dikkat çeken Gürbüz, “Halkımızın üniversite konulundaki sabırsızlığın farkındayız ve kendilerine de hak veriyoruz. Buradaki insanlar hali ile kendi üniversitelerinin en kısa zamanda binalarının yapılarak öğrenci alımının başlamasını istiyor. Bizlerde bu konuda bütün imkanlarımızı seferber etmişsiz. 2009 yılındaki 6 milyonluk bütçemizi yaptığımız çalışmalar sonucunda bu yıl 21 milyon TL’ye çıkardık. Eski Hükümet Konağını Mimarlık Fakültesine dönüştürmek için İstanbul Valiliğinin destekleri ile Türkiye İşveren Sendikası 5 milyon TL ile bu binanın restorasyonunu üstlenmiş durumda. Çok kısa bir sürede bunun yapımına başlayacaklar. Zinciriye Medresesini İhtisas Kütüphanesi olarak kullanmak için Vakıflar Bölge Müdürlüğünden bu tarihi mekanının kullanım iznini aldık. 750 kişilik yurt ve rektörlük binasını yapmak için ihale aşamasına geldik. Yüksekokullarımızı onarımdan geçirdik ve birçok bilimsel çalışmaya imza attık.”diye konuştu.

Konseye gecikmeli olarak katılan AK Parti Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey ise Kent Konseyinin toplantılarına katılabilmek için hafta sonlarında yapmalarını önererek eğitim konusunda yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Üniversite konusunda Ankara’da yoğun bir mesai harcadıklarını anlatan Şahkulubey, Bayındırlık Bakanlığı ve Yurt-Kur Genel Müdürlüğü nezdinde yaptıkları çalışma sonunda 750 kişilik yurt için bütçe ayırdıklarını kaydetti. Üniversitedeki gecikmenin projelerin uzamasından kaynaklandığını dikkat çekerek, “Sıradan projeler yerine üniversitemize özgün ve Mardin’in Mimarisine uygun projeleri tercih ettiğimiz için süre biraz uzadı. Tabi bununla birlikte kampus alanında temel attıktan sonra her şeyi devlete bırakmak da yanlış bundan sonra herkesin elini taşın altına koyarak üzerine düşeni yerine getirmesi gerekir. Mardin’deki eğitim sorunlara çözüm bulmak için de Milli Eğitim Bakanlığında bir dizi çalışmanın için girdik. İlk olarak derslik ihtiyacının giderilmesi için TOKİ ve İMKB ile irtibata geçtik. Yeteri derecede öğretmen kadrosunun verilmesi için çalışmalarımız oldu. Son bir yıl içinde Mardin’de yapılan derslik sayısı Cumhuriyet tarihi açısından bir rekordur.”dedi.

Dilek ve temennilerden sonra söz hakkı alan Mardin Valisi Hasan Duruer ise , “Eğitimimiz bir faciadır. Milli Eğitim camiamız ise çökmüş durumdadır. ”dedi. Eğitimdeki başarısızlıkları iyi tahlil ederek buna göre çözüm bulunması gerektiğini dikkat çeken Vali Duruer, "Başarıda en büyük etken öğretmene bağlıdır. Başarının da başarısızlığında yüzde 70’i öğretmenlere bağlıdır. Geriye kalan yüzde 30’luk bölümde öğrenciler, idareciler, veliler ve diğer etkenler var. Dersini verdikten sonra öğrencinin geleceğini dert edinmeyen, öğretmenevlerinde oyun oynamaktan başka bir sosyal faaliyeti olmayan öğretmenlerden ne bekleyebiliriz. Ama her zamanda maaşlarından şikayetci olurlar. En büyük sıkıntı öğretmenlerden kaynaklanıyor. Ben eski öğretmenleri arıyorum. Öğrencilerin dertleri ile dertlenen öğretmenleri mumla arıyoruz.”diye konuştu.

Konseydeki katılımcıların eğitim hakkındaki sorunlarına bir bir cevap veren Vali Duruer, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü:

“Yurt sorunu var diyorlar. Sabancı Özel idareye bir milyon TL aktardı bununla 200 yataklı bir yurt yapacağız. Elektrik sorunu diyorlar. Ben buna katılmıyorum. Yüzde 80 elektrik kaçağı olan bir yerde kesintilerin olması normaldir. Okullarda şiddet sadece Türkiye’nin değil bütün dünyanın sorunudur. Bunu polisiye önlemleri ile önleyemeyiz. Öğretmen açığı ve derslik açığı da Türkiye’nin her yerinde rastlanan sorunlardır. Eğitim için özle idareden geçen yıl 5 milyon TL aktardık. Kesin hesaplardan da 12 milyon TL daha eğitim bütçesine aktardık. SODES Projelerinin yerinde kullanılmadığına katılmıyorum. Bu projeler zaten sosyal destekli projelerdir. Eğitimin projesi öğrencileri köyden Mardin’e getirip buradaki tarihi mekânları gezdiriyor. Bu öğrencilerde zaten fakir ailelerin öğrencileridir. İl dışına gönderdiğimiz öğrencilerde ya Çanakkale’ye gönderiliyor ya da Ankara’ya ki bu sayıda 200-300’ü geçmez. Milli Eğitim camiamız ise çökmüş durumdadır. Müdürlerimizin azimleri kaybolmuş durumda. Buradaki 200 bin öğrencinin mesuliyeti önce bende sonra da siz öğretmen ve idarecilerdedir. Bu soruna çözüm bulmak için bu deveyi ya güdeceğiz ya güdeceğiz. Ya da bu diyardan gideceğiz. ”

Konseye katılan katılımcılar, bir bir söz hakkı alarak eğitim sorunları ve çözümlerini hakkındaki görüşlerini ifade ettiler.

Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu: Okul Müdürlerine temizlik konusunda uyarılarda bulunarak öğrencilerin ve okul önlerinin daha temiz olmasına dikkat etmelerini istedi.

Eğitim-Bir-Sen Hasan Ekinci: Öğretmen ve derslik eksikliğine dikkat çekerek devletin tek tip vatandaş/öğrenci yaratma hevesindeki ideolojik eğitiminin nitelikli ve özgür bireyler yetiştiremeyeceğini dile getirdi.Ayrıca "Eğitimde başarının tek kriteri sınavlar değildir.Koşulları eşit olmayan bir sınavın sonuçları da eşit ve adil olmaz.Maalesef ilimiz için fırsat eşitliğinden söz edilemez." dedi.

Eğitim-Sen Doğan Anğay: SODES Projelerinin hakkaniyet ölçünde dağıtılmadığını öne sürerek gereksiz yere kullanılan projelerin okulların alt yapısının iyileştirilmesi için kullanılmasının daha doğru olabileceğini söyleyerek yurt sorununa dikkat çekti.

Gençlik ve Spor İl Şube Müdürü Hadi Çomaktekin: Okullardaki sportif faaliyetlerin azlığını hatırlatarak okul müdürlerinden okul takımlarının kurulmasına öncelik vermelerini istedi.

Ticaret ve Sanayi Odası Mehmet Ali Tutaşı: Eğitim konusu ile birlikte üniversitenin de önemine değinerek üniversitenin son durumu hakkında bilgi almak istediğini söyledi.

Tabipler Odası Kamuran Yıldırım: Sağlıklı beslenmenin önemine değinerek ailelerdeki hane sayısının çokluğuna dikkat çekti. İnsanlardaki refah düzeyinin düşmesi ile evdeki çocuk sayısının arttığına işaret etti.

Anafartalar İlköğretim Okulu Müdürü Hakkı Ece ve Anadolu Öğretmen Lisesi Müdürü Mehmet Tekin: Okul yakınından geçen kanalizasyondan şikayetçi olarak belediyeden bu konuda bir çözüm bulmasını istediler.

Bedrettin Ağılday: Eğitimde geri kalmışlığı sistem ve zihniyet değişikliğine bağlayarak dil sorunun da bir engel olduğunu dikkat çekti. Öğretmenlerin eskisi gibi öğrencilere sahiplenmediğini dikkat çekerek öğrencilerin ise sistemden kaynaklanan at yarışı gibi kendilerini adeta bir müsabakanın içinde gördüklerini anlattı.

Gazeteci Ekrem Arslan: Okul önlerindeki şiddet olaylarına dikkat çekerek, öğrenciler ve okular arasındaki rekabeti artıracak ve motivasyonu yükseltecek faaliyetlerin azlığından yakındı. Suriye ve Irak’a komşu illerle ortaklaşa bazı faaliyetlere imza atılabileceğini dikkat çekerek eğitim seviyesinin Mardin ve ilçeleri açısından her yıl biraz daha geriye gittiğini işaret etti. Bunun önüne geçmek için özellikle idarecilere büyük görevler düştüğünü sözlerine ekledi.
Nezir Güneş
http://www.mardinlife.com/haberler/yazimaraclari/my_documents/my_pictures/665_atat.JPG
http://www.mardinlife.com/haberler/yazimaraclari/my_documents/my_pictures/567_tat.JPG

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum