8 Şubat 2010

Toptepe Köyünde arazi paylaşımıyla ilgili gerginlik yaşanıyor

İki yıl önce köyde petrol aranınca topraklar değerlendi. Bunun üzerine devlet, herkese tapu dağıtmaya karar verdi. Kadastro listelerini köylüye göstermeyen muhtar ve korucuların bin 332 dönüm araziyi üzerlerine geçirdiği iddia edildi. Diğer aileler dava açınca köyde gerginlik tırmandı.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/tr/4/46/Toptepe_K%C3%B6y%C3%BC_Genel_bir_g%C3%B6r%C3%BCn%C3%BC%C5%9F.jpg
Toptepe, Mardin'in verimli toprakları üzerine kurulmuş bin 500 nüfuslu bir köy. Dört tarafı üzüm bağları ile çevrili köyde, bugünlerde gergin bir hava hakim. Sorunun temelinde toprak paylaşımı yatıyor. Köydeki toprakların tümü aslında Hazine'ye ait. Bölgede iki yıl önce petrol araması yapılınca köyün topraklarının değeri arttı. Devlet, toprağa tapu vermeyi kararlaştırdı. İddiaya göre, aynı zamanda korucu olan muhtar, köyün ortak arazisini gizlice üzerine geçirdi. Bunu tesadüfen öğrenen köylüler itiraz etti; ama muhtar geri adım atmadı. Hak sahipleri de meseleyi mahkemeye taşıdı. Köy adeta barut fıçısına döndü. Çözüm bulunamaması halinde Mardin'de yeni bir facianın yaşanabileceği belirtiliyor.

Midyat ilçesine bağlı Toptepe köyünde arazi paylaşımıyla ilgili büyük gerginlik yaşanıyor. Devlet, Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Kanunu çerçevesinde 2 yıl önce köylülere tapu vermeyi kararlaştırdı. Bunun üzerine kadastro çalışması başlatıldı. Midyat Tapu Kadastro Müdürlüğü, hazırladığı listeyi köy muhtarı Abdulselam Ayaz'a vererek halkın göreceği bir yere asmasını istedi. İddiaya göre muhtar, listeyi köylülerden sakladı. Listenin bir örneği Midyat Tapu Kadastro Müdürlüğü'ne asılınca, petrol aranan bölgeyi de kapsayan köyün ortak kullanım alanındaki bin 332 dönüm arazinin muhtar ve yakınları üzerine kaydedildiği ortaya çıktı. Muhtar ve korucuların, yakınlarını 'bilirkişi' göstererek kadastro memurlarını yanılttığını iddia eden Algan, Aksoy ve Akyol aileleri, önce Midyat Tapu Kadastro Müdürlüğü'ne başvurdu, ardından dava açtı. Toptepe köyünden Diyarbakır'a göç eden Ebubekir Algan, sorunun çözülmemesi halinde büyük katliam yaşanabileceğini söylüyor. Algan, "Köy diken üstünde. Bir tarafta dava açan insanlar, diğer tarafta ellerinde silahlı bir grup." diyor. Bilge köyündekine benzer bir katliam yaşanabileceği korkusu taşıdığını ifade eden Algan, "Bu arazide daha önce petrol arandı. Köylü orada petrol bulunduğuna inanıyor." şeklinde konuşuyor.
MUHTAR: Kadastroda 'hatalar' oldu

Köy Muhtarı Abdulselam Ayaz ise gerginliği köyde ikamet etmeyenlerin çıkardığını iddia etti. Kadastro listelerinde 'küçük hatalar' olduğunu anlatan Ayaz, "Bazıları 30 yıldır işlediğimiz topraklardan pay istiyor. Böyle bir şey olmaz. Arazinin bir kısmı zaten orman olarak kaydedildi. Bizim yakınlarımızı bilirkişi gösterdiğimiz yok. Bazıları dava açmış. Biz de davanın sonucunu bekliyoruz." dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum