27 Şubat 2010

Vali Duruer Basın Mensuplarıyla Kahvaltıda Buluştu…

Artuklu kervansaray otelinde Mardin Valisi Hasan Duruer Ve Vali Yardımcısı Ferhat Özen İl ve ilçelerde bulunan basın mensuplarıyla bir araya geldi.
http://www.mardin.gov.tr/haber/resim/basintoplanti101.gif
Mardin’de yapılacak olan kültür faaliyetleri ile ilgili bilgi veren Mardin Valisi Hasan Duruer Mart ayının yoğun bir çalışma temposu içinde geçeceğini söyledi.

Mart ayı içerisinde Mardin’de ilk defa yapılacak 1. Uluslararası Resim Sempozyumu’na yurt dışından ve yurt içinden ressamların Mardin’e davet edildiğini ifade eden Vali Hasan Duruer “ 10’u yurt dışından ve 20’si yurt içinden olmak üzere 30 ressam gelecek. Bu ressamları bir ay süresince misafir edeceğiz, Mardin’de çalışacaklar. Ve çalıştıkları eserler Mardin’de kalacak. Aynı zamanda çocuklarımızı ve gençlerimizi de yine çeşitli atölyelerde ressamlarla bir araya getireceğiz. Burada resim sanatının gelişmesinde önemli katkılar olacağını düşünüyorum. Aynı zamanda Mardin’in tanıtımına da büyük bir katkısı olacak Bunun haricinde yine Aşkabat’ tan 4 tane ressam Mardin’e gelecek” dedi

RESTORASYON ÇALIŞMALARI HIZ KESMEYECEK

Restorasyon çalışmalarının aralıksız olarak sürdürüleceğini belirten Vali Hasan Duruer “ 1 Mart’tan itibaren Vali Konağındaki restorasyona başlıyoruz. 3 yolda daha önce 450 bin liraya satın aldığımız evlerin restorasyonuna başlıyoruz. Daha sonra merkezdeki halk eğitim binasının restorasyonunu yapacağız. Şu an projeler hazırlanıyor. Orayı kültür ve sanat evi yapmayı düşünüyoruz. Müzenin arkasındaki tarihi kışlayı da müzeye ilave edeceğiz. Müzenin önünde çay bahçesinin hazineye ait olan yerleri boşalttık. Orda da çocuk dostu müze yapmayı düşünüyoruz. Çocuklar müzeyi gezdikleri zaman sadece oradaki eserleri görüp gitmeyecekler. Başlarında bir rehber eşliğinde eserlerin ne mana ifade ettiğinden nasıl yapıldığına kadar üzerinde duracaklar. Yine küçük çocuklar için arkeolojik kazı alanı olacak. Çocuklar orada kazı yapabilecekler, sikke basabilecekler. Orada çamurdan kendi yapabilecekleri bir takım heykeller gibi benzer şeyler yapabilecekler. Şeklinde sözlerini sürdürdü.

Sokak ıslah çalışmaları devam ettiğini, yıl sonuna kadar tarihi sokaklarda derz çalışmalarını tamamlamayı hedeflediklerini aktaran Vali Hasan Duruer “İstanbul metropolitan firmasıyla bir çalışmamız var. Bu çalışma şehrin tamamının lazerli taramasını yapıyoruz. Arkasından rolövesi çıkacak. Kalenin rolövesini çıkardık. Kalenin rolövesi çok önemli normalde iskele kurup tek tek taşları ölçmeniz gerekirdi. Fakat 200 -300 metreden lazer tarama ile rolövesi çıktı ve şu an kurula girecek. Birinci caddenin rolövesi kurula girdi ve kurulda tek seferde kabul edildi. Ve bu Türkiye tarihinde bir rekordur. 2 bin 700 uzunluğundaki caddenin rolövesinin 4 ayda çıkartılması kurula girmesi ve kurulda kabul edilmesi Türkiye tarihinde bir rekordur. “dedi

YIKIM ÇALIŞMALARI DEVAM EDECEK

Yıkım çalışmalarının devam edeceğini ifade eden Duruer, GAP idaresinden alacakları destek ile gözü rahatsız eden binaları kaldırmaya devam edeceklerini, 3 ay sonrada şu anda sağlık müdürlüğü olarak kullanılan betonarme binayı da yıkacaklarını sözlerine ekledi. Sağlık müdürlüğünü eski hastaneye taşıyacaklarını vurgulayan Vali Duruer “Yıkımlara öncelikle kamu binalarından başladık. Bu yıl GAP İdaresinin de desteğini alarak yıkımlarımızı hızlandıracağız, TOKİ’nin yapacağı 1440 konut tamamlanınca yıkımlarımız hızlanacak. Vatandaşlarımızı mağdur etmek istemiyoruz.3 yıl içinde antik kentteki tüm çirkinlikleri ortadan kaldırmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

YILLIK KAÇAK ELEKTRİK KAYBI 400 MİLYON

Kent Konseyi toplantısında dile getirdiği kaçak elektrik kullanımı ve öğretmenlerin öğrencilerin başarısızlığından sorumlu oldukları şeklindeki görüşlerinin arkasında durduğunu söyleyen Vali Duruer “Bazı gazeteler haberi çarpıtmış. Kaçak elektrik kullanımından yıllık kayıp 400 milyon lira. Bu para ile Mardin’in bütün sorunlarını ortadan kaldırma şansımız olur. Şehir altyapısının proje bedeli 50 milyondur. Tarihi şehirdeki dönüşüm restorasyonu dahil olmak üzere azami gidecek para 100 milyon liradır.40-50 milyonluk bir harcama okullaşma sorunun tamamen ortadan kaldırıyor. Ayrıca kaçak elektrik kullanmak hukuken de suçtur. Buradaki eğitimdeki problemlerin en önemli sebebinin ben öğretmenler olduğunu söyledim. Eğer bir yerde başarı veya başarısızlık varsa %70i öğretmenlere aittir diye düşünüyorum, bu benim şahsi fikrimdir” şeklinde konuştu.

İKİNCİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİNİ KURMAK İSTİYORUZ

Mardin’in ikinci bir organize sanayi bölgesine ihtiyaç olduğunu belirten Vali Hasan Duruer “ 2. organize sanayi bölgesini bir an önce kurmamız gerekiyor. Benim aklımdan geçen fikir Ortaköy civarında Mardin’e 30 km uzaklıkta meraların, hazine arazilerinin bulunduğu çok farklı meyillerin bulunduğu bir arazi var. 2. organize sanayi bölgesini kurulması Mardin’in istikbali için çok önemli olacağını değerlendiriyoruz. Gerekli müracaatlarımızı yapacağız” dedi.

NUSAYBİN SINIR KAPISI

Nusaybin sınır kapısının sürekli olarak gündeme geldiğini ifade eden Vali Durer, sorunun giderilmesi için çalışmaların son aşamaya geldiğini söyledi. Valilik olarak yeni açılacak kapının yan taraflarında tır parkı yapılmasını istediklerini belirten Vali Duruer “Yine hedefimiz valilik olarak, sınır kapısının yan tarafında bin veya iki bin bönüm araziyi mayından temizleyerek orayı tır parkı yapmak istiyoruz. Ayrıca Suriye ile birlikte serbest ticari bölge yapmak istiyoruz, Buda yapıldığı takdirde yine Mardin’in önünün açılacağını değerlendiriyorum. Ayrıca devlet demir yolları tarafından yaklaşık 300 dönüm arazi isteniyor. Lojistik merkez yapmak istiyorlar. Tabi sınır çok önemli hale geldi. Musul’dan kalkan tren Ankara’ya kadar gitti. Lojistik desteğe de ciddi ihtiyaç olacak.” İfadelerini kullandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum