27 Şubat 2010

Yüksel, Hocalı İçin Adalet başlıklı Fotoğraf Sergisini Açtı

http://www.cuneytyuksel.com/Portals/13/haberler/hocal%C4%B1%20300%201.jpg
Ak Parti Mardin Milletvekili, Siyasi ve Hukuki İşler Başkan Yardımcısı Y. Doç. Dr. Cüneyt YÜKSEL, Ak Parti Konya Milletvekili, Türkiye Azerbaycan Parlamentolar Arası Dostluğu Grubu Başkanı Mustafa KABAKÇI ve İslam Konferansı Gençlik Forumu Diyalog ve İşbirliği (İKGF - Dİ) tarafından organize edilen Hocalı İçin Adalet başlıklı Fotoğraf Sergisi ve “Sorular ve Belgelerle Karabağ” Kitap Tanıtımı ve Fotoğraf Sergisi açılışı TBMM Mustafa Necati Kültür Evi’nde gerçekleşti.

TBMM’den ve Azerbaycan Milli Meclisinden milletvekillerinin, büyükelçilerin ve akademisyenlerin katılımıyla gerçekleşen programın açılış konuşmasını TBMM Başkanı Mehmet Ali ŞAHİN yaptı.

Programda Ak Parti Mardin Milletvekili, Siyasi ve Hukuki İşler Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Cüneyt YÜKSEL, Ak Parti Konya Milletvekili, Türkiye Azerbaycan Parlamentolar Arası Dostluğu Grubu Başkanı Mustafa KABAKÇI, Türk Tarih Kurumu eski Başkanı, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu ve Azerbaycan’ın Türkiye Büyükelçisi Zakir Haşimov birer konuşma yaptı.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Hocalı’daki olayların yaşandığı 26 Şubat 1992 tarihinin bir katliamın tarihi olduğunu belirterek, ”Dünyanın başka coğrafyalarında daha hafif diye ifade edebileceğimiz insan hakları ihlallerinde kıyamet koparanlar bu katliamlar karşısında sessiz kalmayı tercih ediyorlar” dedi.

Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Zakir Haşimov da 18 yıl önce Azerbaycan’da büyük bir katliam yaşandığını, hiçbir şey yapmayan silahsız 613 kişinin öldürüldüğünü söyledi. Bu insanların tek suçunun Türk olmak olduğunu vurgulayan Haşimov, yaşananları unutmanın imkânsız olduğunu, kimsenin de unutamayacağını ifade etti.

Türkiye Azerbaycan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Kabakçı da, 18 yıl önce bütün dünyanın gözleri önünde yaşanan katliamın acısının Türkiye’de büyük bir biçimde hissedildiğini dile getirdi.

Mardin Milletvekili Yüksel, İslam Konferansı Gençlik Forumu Diyalog ve İşbirliği (İKGF - Dİ) ile beraber düzenlemiş oldukları sergiye tüm vatandaşları davet etti.

Yüksel açılışta yaptığı konuşmada şunları söyledi:

20. yüzyılda İKÖ Ülkelerinde insan haklarına karşı yapılmış baskı ve insani trajedilerin “Ortak Anma Günü” çerçevesinde İslam Konferansı Gençlik Forumu Diyalog ve İşbirliği ile beraber düzenlemiş olduğumuz “Karabağ: Sorular ve Belgelerle” adlı kitabın tanıtımı ve ardından “Hocalı İçin Adalet” Uluslararası Kampanyası çerçevesinde Gençlik Aktiviteleri Fotoğraf Sergisi’nde bir kez daha bundan 18 yıl önce Hocalı’da meydana gelen soykırımı unutmadığımızı vurgulamak istiyorum.

Azerbaycan’ı olduğu kadar Türk halkını da derinden yaralayan, yakın tarihin en acı sayfalarından birini oluşturan Hocalı soykırımının yıldönümüne denk gelen bir günde, bu acı olayın kurbanlarının aziz hatıralarını anmak üzere yapılan bu etkinlik son derece anlamlı ve zamanlı olmuştur.

YÜKSEL: HOCALI KATLİAMI’NI UNUTMADIK, UNUTTURMAYACAĞIZ.

http://www.cuneytyuksel.com/Portals/13/haberler/hocal%C4%B1%20300%202.jpg
25–26 Şubat 1992 tarihinde Azerbaycan’ın Hocalı şehrinde yaşanan vahşet ve çoğunluğunu kadın, çocuk ve yaşlıların oluşturduğu 1000’den fazla Azerbaycanlının bir gecede yaşamını yitirmesine sebep olan insanlık dışı olaylar, sadece Azerbaycan tarihine geçmekle kalmamış, tüm dünya kamuoyunun da hem hafızasına hem de vicdanına kazınmış bulunmaktadır. Hocalı katliamı, Soğuk Savaşın sona ermesi ve Sovyetler Birliğinin dağılmasını takip eden dönemde, Balkanlar ve Güney Kafkasya başta olmak üzere çeşitli coğrafyalarda patlak veren, aşırı milliyetçilikten beslenen etnik çatışmalar sırasında yaşanan en kanlı hadiselerden biri olarak tarihe geçmiştir ve insanın insana karşı izlediği zulmün acı ve hayret verici bir numunesi olarak unutulmayacaktır.

Türkiye, “Azerbaycan’ın sevinci Türk halkının sevinci, üzüntüsü tüm Türk halkının üzüntüsüdür” anlayışıyla iyi günde ve kötü günde Azerbaycan’ın yanında yer almaya devam edecektir. Türkiye-Azerbaycan ilişkileri siyasetten ekonomiye, enerjiden ulaşım ve kültüre her alanda güçlenerek sürecek ve Güney Kafkasya’da örnek konumunu sürdürecektir. Türkiye-Azerbaycan Dostluk Grubunun üyesi Parlamenterler olarak bu yönde üzerimize düşeni yapmaya devam etmekte kararlı olduğumuzu özellikle vurgulamak isterim.

TÜRKİYE İLE AZERBAYCAN İKİ DEVLET BİR MİLLETTİR.

Türkiye-Azerbaycan dostluğu için sık sık dile getirilen “iki devlet, bir millet” ifadesi boşuna söylenmiş değildir. Türkiye Azerbaycan’ın acılarını yürekten hissetmektedir. Azerbaycan’ın sıkıntılarını da kendi sıkıntısı olarak görmekte ve çözüm için elinden geleni yapmaktadır ve yapacaktır.

Mardin Milletvekili Yüksel sözlerini18 yıl önce Hocalı’da hayatını kaybeden masum Azerbaycanlı kardeşlerimizin aziz hatıraları önünde bir kez daha saygıyla eğiliyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum