4 Nisan 2010

Mardin'de Geleceğin Tiyatrocuları Yetişecek

Diyarbakır Devlet Tiyatrosu (DDT) oyuncuları Mardinli gençlere tiyatro eğitimi verecek.
http://www.merhabaantalya.com/resim/25.03.2009%20DEMRELI%20OGRENCILERE%20TIYATRO%20EGITIMI_560x488_18KB.jpg
Mardin Valiliğinin desteğiyle DDT oyuncuları, meslek liselerinde okuyan öğrencilere diksiyon, ışık, dekor ve oyunculuk dersi vererek geleceğin tiyatrocularını ve teknik elemanlarını yetiştirecek. Öğrenciler, hazırladıkları oyunu Haziran ayında sahneleyecek.

DDT Müdürü Orkun Gülşen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezi Mardin'de olan ve Mardin Valisi Hasan Duruer'in başkanlık ettiği 9 ilin vali ile belediye başkanlarının üye olduğu GAP Kültür Birliği'nin, çeşitli sanatsal etkinliklere destek verdiğini söyledi.

Duruer'in tam bir sanat dostu olduğunu, Mardin'e yaptıkları turne çalışması sırasında kendilerinden sanatsal etkinlikler konusunda destek istediklerini belirten Gülşen, bunun üzerine gençlerden oluşan bir tiyatro grubu kurulmasına karar verildiğini belirtti.

Gülşen, Mardin Endüstri Meslek Lisesi ile Mardin Kız Meslek Lisesi'nde okuyan öğrencilere tiyatro sanatını tanıtmayı hedeflediklerini ifade ederek, şöyle konuştu:

'Kursta tiyatro sanatı hakkında bilgi verilecek. Işığıyla, dekoruyla, kostümüyle Mardinli gençlere hem kendi sanatımızı tanıtmak hem de teknik bilgi vermek istiyoruz., Bir ışık, dekor ve kostüm uzmanımızla birlikte 30 tane gence teknik eğitim verirken aynı zamanda diksiyon ve oyunculuk dersi de vereceğiz. Üniversitelerde artık sahne ve ışık bölümleri var. Bu konuya merak salan genç arkadaşlarımızın sahne ışığı, dekoru konusunda yüksek eğitim almalarına belki bir zemin oluşturacağız. Böyle bir mesleğin var olduğunu, almış oldukları eğitimin tiyatro sahnelerinde uygulamalı bir biçimde kullanabilecekleri ve bunun kendilerine bir gelecek sağlayabileceğini göstermeyi amaçlıyoruz. İnşallah bu çalışmalar sonucunda iyi bir noktaya geliriz. Önümüzdeki yıl öğrencilere sadece yönetmen desteği veririz, Mardinli gençler kendi tiyatrolarını kendileri yapabilecek dizeye gelecekler.'

- BÖLGENİN TEK KAMYON TİYATROSU'NUN SİPARİŞİ VERİLDİ-

Gülşen, bölgenin tek tiyatrosu olan DDT'nin sanatsal faaliyetlerini zenginleştirerek, sesini Türkiye'nin yanı sıra bütün dünyada duyurmasının görevi olduğunu kaydetti. Gülşen şöyle dedi:

'Sayın Vali yardımcısı Şenol bey Mardin'de bir sanat sokağı projelerinin olduğunu belirterek, burada ne yapılabilir diye sordu. Benimde çok yapmak istediğim bir proje vardı. Sokakta kalıcı bir yapı inşa etmektense gezici bir sahne ile çok amaçlı kullanabileceğimiz donanıma sahip ve daha çok fayda sağlayacak bir kamyon tiyatrosu olsun dedim. Bunun üzerine Mardin Valiliği bünyesinde, DDT ile ortaklaşa kullanılmak üzere bir kamyon siparişi verildi. Kamyon sadece Mardin'de değil, bütün Güneydoğu'ya hizmet edecek. Biz de kendi programımız için kullanabileceğiz. Amacımız bu kamyon ile en ücra yerleşime kadar gitmek. Güneydoğu tiyatrosuz kalmasın diyoruz. Kamyon tiyatro için ciddi kazanım olacak. Bölgede de bildiğimiz kadarıyla ilk kez böyle bir çalışma yapılıyor.'

Gülşen, tiyatro eğitimi alan öğrencilerin oyunlarını kamyonda sahneleyeceklerini sözlerine ekledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum