8 Mayıs 2010

Tek Yön Uygulamasına Vatandaş İsyanı

Mardin’in tek ve alternatifsiz caddesine konulan tek yönlü trafik akışı uygulamasına tepkiler devam ediyor.
http://www.mardinlife.com/haberler/resimler/mardinlifevisyan.jpg
Trafik Komisyonunun bir hafta önce uygulamaya yeni koyduğu şehir içi trafik düzenlemesinin yarattığı karmaşaya hem cadde esnafı hem de vatandaşlar sert bir şekilde tepki gösterdi.

23 Nisan’daki hafta sonunda yaşanan yoğun trafik akışı karşısında yeteri derece tedbir alınmadığı için adeta kilitlenen şehir içi trafiğine çözüm bulmak için toplanan Trafik Komisyonu aldığı kararla birinci Caddede yol boyunca park yasağı ile birlikte Diyarbakır Kapı’dan Cumhuriyet Meydanı’na kadar olan çift yönlü trafiğin ise tek yönlü olmasına karar vermişti.

Uzun süreli park yasağının doğru karar olduğunu belirten Birinci Cadde esnafı Cumhuriyet Meydanından Diyarbakır Kapısına kadar olan tek yönlü uygulamanın ise tarihi kentte yaşayan vatandaşa karşı yapılmış en büyük haksızlık olduğunu ifade ettiler. Birinci Cadde esnafından Abdulkadir Balıbey, oto park çözümü bulunmadan kısa süreli park yasağı ile tek yönlü uygulamanın Eski Mardin’de yaşayanların adeta cezalandırıldığını dikkat çekerek, “İlimizde uygulamaya konulan yeni kararlara bir anlam veremiyoruz. Kentte gelecek olan turistlerin rahatı için eğer eski Mardin’de yaşayan bu halk gözden çıkarılmışsa bunu bizde bilelim. Tek yönlü uygulama ve kısa süreli park yasağı Mardin insanını eski Mardin’den uzaklaştıracaktır. Son bir hafta içinde işlerimiz tamamen düştü. Siftah yapmadan işyerlerimiz kapatmak zorunda kalıyoruz. Bu gidişle hepimiz işyerlerimizi kapatmak zorunda kalacağız.”dedi.

Esnaflar mağdur olduklarını belirterek trafiği kısa süreli keserek tepki gösterdi. Uygulamaya tepki gösteren vatandaşlardan Mehmet Çağatay Cumhuriyet Meydanından Diyarbakır Kapıya kadar daha önce uygulanan çift yönlü trafik akışının park yasağının uygulanmamasından kaynaklandığını dikkat çekti. Uygulanan park yasağı ile dışarıdan gelen yabancı vatandaşların da zor durumda kaldığını anlatan Çağatay esnafın daha da zarar etmemesi için uygulamanın en kısa zamanda sona erdirilmesini istedi.

Mardin’i bir yandan onararak inşa etmeye çalışırken diğer yandan kaderine terk etmenin yanlış bir uygulama olduğunu belirten esnaflardan Cesur Acabey ise “İdarecilerimiz hem eski Mardin’i eski canlılığına kavuşturalım diyorlar hem de uygulamaya koydukları tek yönlü trafik akışı ile insanlarımızı buradan uzaklaştırıyorlar. Şehir merkezinde alternatif başka bir yol olmadığı için Telekom Binasında, eski Mardin’deki bankalarda veya herhangi bir yere uğramak zorunda kalırsa bir işlem için tam 10 kilometre fazladan yol almak zorunda kalacak. Her gün bankaya gelen birini düşündüğünüz de aylık ekstradan 300 kilometre yol almış olacak.”diye konuştu.

Şoförler ve esnaflar, sorunlarını bildikleri halde valilik, kent konseyi veya belediyenin herhangi bir işlem yapmamasını ise eleştirdiler. Sorunun çözülmemesi halinde geniş katılımla önce yolu trafiğe kapatacaklarını sorunu yine çözülmemesi halinde ise mecburen işyerlerini boşaltmak zorunda kalacaklarını ifade etti.

Vatandaşlar bu arada polisin belirli saatlerde Diyarbakırkapı kavşağında başlattığı trafik uygulamasında ters yönden gelen sürücülere gösterdiği tavra ise tepki gösterdiler.

Öte yandan çoğunlukta Yenişehir’e gitmek için acil işi olanların kullandığı ve Cumhuriyet Meydanından kalkan İstasyon minibüslerinin de yeni uygulama ile Yeniyol’dan gitmek zorunda kaldıkları için müşteri bulmakta zorluk çektiklerinden hat seferlerini düşürdükleri ve birçok öğrencinin de mağdur duruma düştüğü öğrenildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum