Mardin Müftülüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Sözlükte "yaklaşmak, Allah'a yakınlaşmaya vesile olan şey" anlamlarına gelen kurban, dinî bir terim olarak, ibâdet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı usulüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder. Arapça'da bu şekilde kesilen hayvana ayrıca udhiye de denir.
Kurban kesmek, akıllı, büluğ çağına ermiş, dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve misafir olmayan Müslüman'ın yerine getireceği mali bir ibadettir. Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 20 miskal (80.18 gr.) altın veya bunun değerinde para veya eşyaya sahip olan kişi dinen zengindir; dolayısıyla Allah'ın kendisine bahşetmiş olduğu nimetlere şükran ifadesi ve Allah yolunda fedakârlığın nişanesi olarak kurban kesmelidir. İbadetlerde sorumluluk ve bu sorumluluğun bir neticesi olan ceza ve mükâfat da bireyseldir. Bu nedenle, dinen zengin olan karı-kocadan her birinin ayrı ayrı kurban kesmesi uygun olur. Kurban kesmekle mükellef olan şahsın, satın alacağı hayvanın ücretini kredi kartıyla ödemesi, kurbanın sıhhatine engel teşkil etmez.
Kurban; koyun, keçi, sığır, manda ve deveden olur. Bunların dışındaki hayvanlar kurban olarak kesilemezler. Kurban olabilmesi için, kurbanlık hayvanın süt dişlerini değiştirmiş olması gerekir. Bu da genel olarak, deve 5; sığır ve manda 2; koyun ve keçi 1 yaşını doldurunca gerçekleşir. Bunun yanında, 6 ayını tamamlayan koyun, bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması halinde kurban edilebilir.
Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, azaları tam ve besili olması, hem ibadet açısından hem de sağlık bakımından önem arz eder. Bu nedenle, kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzları kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memesi kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz. Ancak, hayvanın doğuştan boynuzsuz olması, şaşı, topal, hafif hasta, bir kulağı delik veya yırtılmış olması, kurban edilmesine mani teşkil etmez.
Kurban edilecek hayvana acı çektirilmemeli ve eziyet verilmemelidir. Hayvanlar ehil kişiler tarafından kesilmeli ve kesim işlemi süratli bir şekilde yerine getirilmelidir. Ayrıca, çevre temizliği ve ekolojik dengenin korunması için gerekli tedbirler alınmalıdır. Kurban kesimi esnasında, psikolojik açıdan etkilenmemesi için çocukların kesim mahallinden uzak tutulmalarına dikkat edilmelidir. Aynı şekilde, hayvanların diğerinin kesimine şahit olacak şekilde yan yana bulundurulmaları da uygun değildir.
KURBAN KESMEK İSTEYEN NE YAPACAK?
İbadet niyetiyle kurban kesmek isteyenler;
Öncelikle duyuruda belirtilen kurban satış yerinden kurbanını alıp aynı duyuruda belirtilen kesim yerinde kurban ibadetini ifa edecek,
KURBANINI KENDİ MÜLKÜNDE/BAHÇESİNDE KESMEK/KESTİRMEK İSTEYENLER ŞU HUSUSLARA DİKKAT EDECEKLERDİR:
Özel bahçesinde veya kurban kesmeye uygun mülkünde kurban kesmek isteyenler, kurban hizmetleri komisyonunca belirlenen esaslara uyacaklar, kurban kesimi için uygun olmayan yerlerde kurban kesmeyeceklerdir.
Kurban keseceği mahallin temiz olmasına özen gösterecek, kurban kesimi esnasında çocukların bulunmamasına dikkat edecektir.
HAYVAN HAKLARI
Madde 25 — Kurban satış ve kesim yerlerinde hayvanların korunması, gözetilmesi, bakımı ve kötü muamelelerden uzak tutulması yanında, temizlik, sağlık ve güvenliklerine özen gösterilir. Hayvanlar uygun vasıtalarla ve eziyet edilmeden taşınır.
Hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranmak, dövmek, aç ve susuz bırakmak, aşırı soğuğa veya sıcağa maruz bırakmak, bakımlarını ihmal etmek, kesin olarak öldüğü anlaşılmadan vücutlarına müdahalede bulunmak yasaktır.
KURBAN KESİMİ VE ÇOCUKLAR
Çocukların ibadetleri kavramaları için erken yaşlarda bilgilendirilmeleri önemlidir. Ancak kurban ibadeti yerine getirilirken bıçak, kesme işlemi ve kan görme gibi olumsuzluklar bazı çocuklarda psikolojik rahatsızlıklara neden olduğundan kurban kesilen yerlerde 12 yaşından küçük çocukların bulunmamasına özen gösterilmesi gerekmektedir.
HAYVANLARDAN İNSANLARA GEÇEN (ZOONOZ) HASTALIKLAR
Başta kist, hidatik, şarbon, bruselloz, tuberkuloz, şap gibi hayvanlardan insanlara geçen (zoonoz) hastalıklar, sağlık, çevre sağlığı, temizlik, etin işlenmesi, pişirilmesi, tüketilmesi, sakatatların çöpe atılmaması, sokak hayvanlarına verilmemesi ve çevreyi kirletecek tutumlardan kaçınılması gerekir.
KURBAN KESENLERİN DİKKAT EDECEĞİ HUSUSLAR
Kurban kesen, hayvanı yüzerek et taksimi yapan kasap ve kasap yardımcıları ile kurban sahiplerinin etle temas eden uzuvlarında yara-bere olmaması, bu durumda olanların kesim, yüzme ve et taksimi işini yapmaları zorunlu ise hijyenik eldiven kullanmaları, elinde yara olduğu halde eldiven kullanmadan kesim işlemi yapılmışsa bu etlerin çok iyi pişirildikten sonra tüketilmesi önemlidir..
KURBAN KESİM YERİNDE YIĞILMAYI ÖNLEMEK
Bayramın ilk üç gününde kurban kesimi dinen caizdir..
Herkes kurbanın bayramın birinci günü kesmek istemektedir. Bu nedenle bayramın ilk günü kurban kesim yerlerinde yığılma ve izdiham oluşmaktadır. Söz konusu yığılma ve izdihamın önlenebilmesi için kurban kesiminin bayramın ikinci ve üçüncü günlerinde de yapılması tercih edilmelidir.
Kurban Bayramında ibadet maksadıyla kurban kesmek isteyen vatandaşların dini hükümlere, sağlık şartlarına ve çevre temizliğine uygun bir şekilde kurbanlarını kestirebilmeleri hususunda İlimiz "Kurban Hizmetleri Komisyonu", tarafından aşağıdaki kararlar alınmıştır.
l- Kurban satış yeri olarak;
a- Belediye Mezbahanesi avlusu,
b- Yeni yol halı saha yanındaki alan,
c- İhtiyaç olması halinde hava radar karşısındaki alanın tahsis edilmiştir.
2- Kurban kesim yeri olarak Belediye Mezbahanesi belirlenmiştir
3- Kurban satış yerlerinde Menşei Şahadetnamesi kontrolü yapılacaktır.
4- Kurban Bayramı süresince kesim yerinde dini görevi ifa etmek üzere İl Müftülüğü personeli görevlendirilmiştir.
5- Kesim için Belediye Mezbahanesi kullanılacağından tesisten faydalanma ücretinin alınmaması kararlaştırılmıştır.
6- Vatandaşın kendi mülkü ve bahçesi ile Belediye Mezbahanesi dışında (Sokak, Cadde, Park ve umuma açık yerlerde) kesinlikle kurban kesmeleri yasaktır. Ancak kendi bahçe veya mülklerinde kurban kestikleri takdirde, kurbanların atıklarını çevreyi kirletmeyecek şekilde kendileri tarafından temizlenecektir.
Mezbaha İrtibat Tel:2122486
Mardinlife.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum