23 Şubat 2009

SEÇİME DOĞRU - Mehmet ÇELİK

http://www.habermardin.com/haber_images/celik.bmp

Mardin’de 29 Mart’ta yapılacak yerel seçimler öncesinde, siyasi partiler belediye başkan adaylarını, belediye ve il genel meclis üye listelerini ilçe seçim kuruluna teslim ettiler.


Mardin’de seçim havasını iyi teneffüs edenler, demokratik mücadelenin galibi olacaktır.


Belediye başkan adayları, listelerine dahil ettikleri, bir anlamda hizmette kader birliği yapacakları belediye meclis üyelerini belirlerken, dikkat etmeleri gereken hususları gözden kaçırmamaları gerektiğini hepimizi biliyoruz.


“Arkadaşını söyle, senin kim olduğunu söyleyeyim.” Sözü anlatmak istediğimizi en iyi şekilde gözler önüne seriyor.


Mardin’de AK Parti, DTP, Demokrat Parti ile CHP belli bir oy potansiyeline sahip. Mardin seçmeni, inanmadığı, güvenmediği aday ve kadroya oy vermede çekimser kalır. Bu da seçmenin doğal hakkı ve haklı kararıdır. Bu ölçekte bakıldığında, kadrosunu iyi oluşturan, listesini iyi hazırlayan parti amacına ulaşacak.


Aday analizlerine baktığımızda, AK Parti adayı Mehmet Beşir Ayanoğlu, eğitimli, belli bir bürokrasi deneyimine sahip, sivil toplum kuruluşlarında görev almış biri. Feodal yapıya karşı olan kesimin benimseyeceği bir aday.


DTP adayı Enver Ete, eğitimde ve sendikal mücadelede belli bir seviyeye gelmiş, hizmet verdiği alanlarda güven veren bir aday. DTP’in oy potansiyeli üç aşağı beş yukarı hepimizin tahmin edebileceği boyutlarda.


Demokrat Parti adayı Mehmet Ali Tutaşı, aşiretsel yapının içinden gelen, ancak hizmet ve görüşleriyle aşiret üstü hizmet anlayışında olduğuna inanılan ve kişisel yapısıyla sevilen bir sima.


CHP adayı Günay Sevinç, belli bir çevresi olan, demokrat yapısıyla sevilen bir eğitimci.


Saadet Parti adayı A.Müttalip Bilgiçoğlu, AK Partiden il genel meclis üyesi seçilmiş ve yerel yönetim yasası ile il genel meclis başkanlığını uzun bir süre sürdürmüştür. AK Parti’den aday adaylığı kabul görmeyince Saadet Partisinden aday oldu.


Tüm bunları bir araya getirince; gerçek tablo ortaya çıkıyor.


Mardin’de 44 bin dolayında seçmen var. Geçmiş seçimlerden edindiğimiz deneyim, %30 oranında geçersiz ve kullanılmayan oy olacağına ışık tutuyor.


Geçerli oy sayısının 30-34 bin arasında gerçekleşeceği, siyasi çevrelerce de kabul gören bir düşünce.


Demokrat Parti iddialı bir çıkış yaptı. Saadet Partisi ve MHP’nin alacağı oylar, AK Parti’nin, oylarını, alınacak oy oranında etkileyecektir. DTP ise geçmiş seçimlerde kaybedilen tabanın peşinde.


Partiler arası seçim ittifakı söylemleri, ayaklı gazetelerde fısıldanmaya başlandı.


Mardin seçmeni, siyasi parti fanatikleri dışında henüz yönünü bulamadı. Tepki oyları ve bekleyiş içinde olanların sayısı küçümsenmeyecek kadar fazladır.


Görünen o ki; çekimser, tepkili ve kararsızların oylarını lehine çevirebilen partinin kazanma şansı fazla olacaktır.


Mardin’de üç siyasi parti arasında çekişmeli geçecek olan seçimlerde 12 bin oy üzerine çıkabilen parti adayı ipi göğüsleyeceğe benziyor.


Mardin seçmeni, gelişmeleri takip etmeye devam ediyor…

www.habermardin.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum