26 Haziran 2009

Midyat'taki Tapu İptal Davası

Midyat ilçesinde, Mor Gabriel Manastırı'na ait taşınmazların Hazine adına tapu edildiği iddiası ve aynı bölgedeki Hazine'ye ait taşınmazların Mor Gabriel Manastırı adına tespit edildiği iddiasıyla açılan tapu iptal davaları sonuçlandı.
http://www.haberler.com/haber-resimleri/615/midyat-taki-tapu-iptal-davasi-1701615_o.jpg
Deyrul Umur (Mor Gabriel) Manastırı ve 3 köy arasında devam eden arazi davalarının görüşüldüğü mahkemenin bugünkü duruşmasında 2 sonuç çıktı.

Kadastro mahkemesinde görülen davalardan biri Manastır, diğeri orman arazisi lehine sonuçlandı. Sulh Ceza Mahkemesi'nde görülen dava ise 9 Eylül tarihine ertelendi.

Mardin' in Midyat ilçesine bağlı Yayvantepe, Eğlence ve Çandarlı köyleri arasında bulunan Mor Gabriel (Deyrul Umur) Manastı arasında kadastro çalışmaları arazi anlaşmazlıklar yüzünden Ağustos 2008 mahkemelik olmuştu.

Kadastro Mahkemesi'nde görülen davalarda, hazinenin açtığı tapu iptali davası ile Manastırın açtığı orman davası görüldü. Duruşma sonunda hazinenin açmış olduğu tapu iptali davası Manastır lehine, Manastırın açmış olduğu orman davası ise orman lehine karara bağlandı.

Davaya İsveç Parlamentosu'nda bulunan Midyat asıllı Süryani Milletvekili Yılmaz Kerimo'nun yanı sıra, Almanya Büyükelçiliği Başkâtibi Katrin Bucholz, Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Siyasi işler danışmanı Sema Kılıçer, İsveç, Hollanda, Almanya gibi Avrupa ülkelerinde yaşayan Süryani dernek ve temsilcileri ile Midyat'ta yaşayan Süryani vatandaşlar katıldı. Öte yandan DTP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata'nın duruşmaya katılması dikkat çekti.

Çıkan karalardan memnun olmadığını ifade eden Yılmaz Kerimo, "Maalesef diğer davaları orman kazandı. Yargıtaya gideceğiz, daha sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gidecez. Daha hak bir karar çıkarabilmek için durum burada daha bitmedi. İnşallah burada bitseydi de devam etmeseydi. Burada bütün halklar Türk, Kürt, Arap, Asurî, Süryani, Çerkez hep birlikte daha barış içerisinde kardeşçe yaşayabileceklerini umut edebiliyordum ama böyle kararlar bazı şeyleri incitiyor. Samimi komşuluk duyguları incitiyor. Ama bunların bitmesi için inşallah Ankara daha duyarlı davranır. Manastırın sadece Süryanilerin değil Türkiye'nin de malı. Manastır, Türkiye mozaiğinin bir parçasıdır, bu güzelliğe Türkiye'nin sahip çıkması gerekirken maalesef hala bunun farkında olmadı" dedi.

Bütün Avrupa Birliği ülkeleri adına burada bulunduğunu belirten Almanya Büyük Elçiliği Başkâtibi Katrin Bucholz ise mahkeme sonrası yaptığı değerlendirmede şunları söyledi; "Bu gün iki karar çıktı. Biri olumlu bir karar. Bundan oldukça memnun olduk ama ikinci davadan çıkan karara mutlu olduk."

Bulchol, birinci kararda sunulan kanıt belgelerin yani 1936 tarihli belgelerin mahkeme tarafından takdir edildiğini ve o şekilde bir karar çıktığını, ama ikinci davada gerekçeli kararı beklemek gerektiğini ama ilk açıklamalara göre ilk izlenim sanki sunulan benzer kanıtların takdir görmediğini belirtti.

Heyet daha sonra Morgabriel Manastırına gitmek üzere Midyat'tan ayrıldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum