29 Eylül 2009

Hasankeyf te Sular Durulmuyor

http://www.habermardin.com/News_Picture%5C4340508696127628.jpg

Üç Avrupa ülkesinin projeye kredi desteğini çekmelerine rağmen Türkiye’nin Ilısu barajından ısrar etmesi Hasankeyf gönüllülerini kaygılandırıyor.

Ilısu barajının inşası durumunda sular altında kalacak Hasankeyf için Raman dağı eteğinde belirlenen yeni yerleşim alanın Bayındırlık ve iskân Bakanlığı tarafından onaylandıktan sonra 30 günlük itiraz süresi için Batman İl Özel idare müdürlüğü tarafından askıya çıkarılması üzerine Hasankeyf’i Yaşatma girişimi 3 ayrı kuruma itiraz’da bulundu.

Barajın Kültürel ve sosyal açıdan bir yıkım olduğunu belirten Hasankeyf yaşatma girişimi sekretaryası ” baraj özelikle doğal yaşam ve kültürel mirasa telafisi olmayacak zararlar verecektir. Bu yetmiyormuş gibi baraj zedeler için TOKİ tarafından konutların yapılacağı alan da Neolitik çağa ait bir yerleşim alandır. Arkeolojik sit alanı olarak ilen edilmesi gereken yere konut inşa edilmeye çalışılıyor. Bu yanlıştan vazgeçilmesi için Batman İl özel İdare Müdürlüğüne, Kültür ve Tabiat Varlıkları Kuruma Kuruluna ve Kültür Varlıkları ve müzeler Genel Müdürlüğüne yazılı olarak itirazda bulunduk” dedi.

Yapılan itirazın 3 Kurum tarafından dikkate alınmaması durumunda ise Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi yargı yolu ile yeni yerleşim alanına itirazda bulunacağı belirtildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum