26 Eylül 2009

Sabancılardan Kültüre 6 Milyon Dolar

Tarihi ve mimari yapısı ile Dünyanın gözde “İnanç ve Kültür Turizm” merkezlerinden olan 7 bin yıllık Mardin şehri, bir Ekim 2009 tarihinde açılışı yapılacak ‘Sabancı Kültür Merkezi’ ile ‘Güzel Sanatlar Galerisi’ne ev sahipliği yapacak..

Ekrem Arslan

Tarihi ve mimari yapısı ile Dünyanın gözde “İnanç ve Kültür Turizm” merkezlerinden olan 7 bin yıllık Mardin şehri, bir Ekim 2009 tarihinde açılışı yapılacak ‘Sabancı Kültür Merkezi’ ile ‘Güzel Sanatlar Galerisi’ne ev sahipliği yapacak..

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2001 yılında UNESCO’ya dünya kültür mirasına aday şehir gösterilen tarihi Mardin’de kentsel dönüşüm projesi adım adım hayata geçiriliyor. Tarihi kentin 100 yıla aşkın kullanılan hükümet konağı, adliye, Cezaevi, tapu ve kadastro, Belediye, Defterdarlık ve Mal Müdürlüğü, Valilik Makamına ait tüm binalar yıkıldı.

Medrese, Gül ve Savur Kapı mahallelerinin bir bölümlerini kapsayan yıkım ve onarım çalışmaları ile gerçek fiziki görünümü olan taş mimarisi ortaya çıkarılarak, kentsel dönüşüm projesine cesaretli adımlar atıldı. Belediye, Nüfus Müdürlüğü binalarının yıkılarak yerle bir edildiği alanda geniş bir bulvar açıldı.

SABANCILARDAN KÜLTÜRE 6 MİLYON DOLAR

Tarihi Askerlik şubesi, Asker toplama merkezi son 75 yılda da Mardin Defterdarlığına ait Mal Müdürlüğü hizmet binası olarak hizmet veren Artuklular dönemine ait ihtişamlı binaya Sabancı Vakfı, Kültür merkezi ve sanat galerisi için talip oldu. Son 3 yıldır süren bakım ve onarım çalışmaları nihayet sonuçlanma aşamasına geldi. Geçen yıl çalışmaları yürüten yükleyici firma sahibinin ölmesi ardından, çalışmaları üstlenen Sabahattin Evrensel, taş mimarisi dantel gibi işlenen Sabancı Kültür Merkezi ile Sanat Galerisi hizmet binası devasa bir görünüme kavuşturuldu. Bir Ekim 2009 tarihinde, Kültür Bakanı Ertuğrul Güney, Güler Sabancı, Mardin Valisi Muammer Güler, gibi önde gelen simaların katılacağı ihtişamlı törenle hizmete girecek.

Mardin’deki inanç ve kültür turizme önemli katkıları olacak Sabancı Kültür merkezi ile sanat severlere de ev sahipliği konumu ile büyük katkı sağlayacağı ifade ediliyor.

Her yıl ortalama 600 bin yerli ve yabancı turistin gelip gördüğü tarihi kente, yapılan bu kültür yatırımı ile de önemli bir eksikliğin kapatılacağı belirtildi.

Şehir merkezinde bulunan tarihi yapının restorasyonu tamamlandıktan sonra Sakıp Sabancı'nın vasiyeti üzerine üst katta yer alacak olan müzeye “Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi” adı verilecektir. Alt katta yapılan galeriye ise Sabancı Vakfı ile birlikte Dilek Sabancı da maddi destek sağladığı için “Dilek Sabancı Sanat Galerisi” adı verilerek halkın hizmetine açılacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum