21 Ocak 2010

YÜKSEL’DEN BAKAN ÇAĞLAYAN’LA BERABER HOLLANDA’DA…

Ak Parti Siyasi ve Hukuki İşler Başkan Yardımcısı, Mardin Milletvekili ve aynı zamanda Türkiye – Hollanda Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı olan Cüneyt Yüksel Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ve işadamlarıyla birlikte Hollanda’da önemli temaslarda bulundu.

Türkiye’nin ihraç ürünlerinin tanıtımı, ihracatçı firmaların dış pazar paylarında artış sağlanması ve iki ülke iş çevreleri arasındaki işbirliği imkanlarını arttırabilmesi amacıyla, Dış Ticaret Müsteşarlığı koordinatörlüğü, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) organizasyonu ile İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) Genel Sekreterliği tarafından 14 - 16 Aralık 2009 tarihleri arasında düzenlenen “Hollanda’ya Ticaret Heyeti Programı” çerçevesinde Hollanda’ya giden Bakan Çağlayan, Milletvekili Yüksel ve beraberindekiler iki ülke arasında ortaklık yapılabilecek alanları değerlendirdiler.

Ziyaretin değerlendirmesini yapan Yüksel görüşmeler ticareti artıracak olan Yatırımların Korunması ve Teşviki Anlaşması'nın bir an önce yenilenmesinin taahhüt edildiğini belirtti. Yüksel yatırımcılar açısından da önemli bir unsur olan Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması'nın da revize edileceğinin konuşulduğunu söyledi

Hollanda temasları ile ilgili konuşan Yüksel; şu değerlendirmelerde bulundu:

Türkiye ile Hollanda arasındaki ilişkilerin kökleri 17. yüzyıla uzanmaktadır. İkili ilişkilerimiz her alanda olumlu bir seyir izlemektedir. Sayıları 400 bin civarında olan, bir bölümü Hollanda vatandaşlığı kazanmış olan Türk toplumunu ülkelerimiz arasındaki geleneksel dostluğu pekiştiren bir köprü olarak kabul ediyoruz.

Hollanda’ya uyum sağlamış ve her alanda katılımcı olan Türk toplumu, hem bizler için gurur kaynağı, hem de Hollanda’nın insan kaynakları açısından zenginliğini artıran bir etkendir. Ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmi 2008 yılında yaklaşık 6.2 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleşmiştir.

Ülkemizi her yıl yaklaşık 1 milyon Hollandalı turist ziyaret etmektedir. Bu durum, iki ülke arasındaki dostane ilişkilerin, halklarımız arasında da geliştirilmesine imkan tanımaktadır.

Dışişleri Bakanlarımızın 2008 yılı Mart ayında imzalamış oldukları, kamu kurumlarımız arasında düzenli temaslar yapılmasını ayrıca sivil toplum diyaloğunun tesisini öngören Türkiye ve Hollanda Arasındaki İkili İlişkilerin Güçlendirilmesine İlişkin Mutabakat Muhtırası’nın uygulamasının da süratle başlamış olması memnuniyet vericidir.

Hollanda başından itibaren Avrupa’nın entegrasyonunda önemli bir rol üstlenmiştir. Dışişleri Bakanı Sayın Maxime Verhagen, 10 Ekim 2008 tarihinde ülkemizi ziyaretinde AB katılım sürecimize Hollanda’nın desteğini teyid etmiştir. Hollanda’nın desteğinin katılım sürecimizde devam etmesini bekliyoruz.

Karşılıklı üst düzey ziyaretlerin önümüzdeki dönemde de sürdürülmesi ilişkilerimizin geliştirilmesinde önemli rol oynayacaktır.

Hollanda Türkiye’deki önde gelen yatırımcı ülkeler arasındadır. Hollanda şirketlerinin ülkemizdeki yatırımları Türkiye’ye olan güveni kanıtlamaktadır. Burada gerek Devlet Bakanımız Sayın Çağlayan gerekse bizler Türk işadamlarına vize konusunda gerekli desteğin sağlanmasını istedik. Geçen yıl turuncu halı uygulaması başlatmışlardı. Bunun daha yaygınlaştırılmasını ilk gelenlere de uygulanmasını da talep ettik.

Hollanda Türkiye arasında çok iyi düzeyde olan ticari ve ekonomik ilişkiler siyasi diyalogumuza da olumlu etki yapmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum