4 Şubat 2007

MARDİN'İN COĞRAFYASI

Hakkında---Tarihçe---Coğrafya---Ekonomi---Nüfus---Ulaşım---Turizm---Yemekler---Konaklama
Müzik---Gerekli Bilgi---Telefon Rehberi---Hoşgörülerin Diyarı Mardin---Kâşifini bekleyen şehir
-------------------------------------------------------------------------------------------------

MARDİN İLİNİN METEOROLOJİK DURUMU

A-Mardin İlinin Jeolojik Yapısı: Mardin 8891 Km.2 yüzölçümü ile 36 55 - 38 51 Kuzey Enlemleri ve 39 56 - 42 54 Doğu Boylamları arasında yer alır. Mardin İl topraklarının % 4.8 ini kaplayan dağlar doğu-batı istikametinde uzanır ve ovadan ortalama 600 metre yükseklikte çok geniş bir kütle oluşturur. Yükselti bazı kesimlerde 1000 metre üzerine çıkar. Dağlar genellikle çıplaktır. Büyük bölümü kalkerli olduğundan çatlaklar ve yarıklar oluşmuştur. Yüzey suları çatlaklardan dibe çekilmekte ve ovalara yakın platolarda yüzeye çıkmaktadır. Killi ve kireçli yapılı topraklarda Mardin, Mazıdağı, Derik, Midyat, Savur ve Nusaybin'in yükseklerinde meşe ağaçlarına rastlanır. Dağların kalkerli kesimleri Hızla aşınarak platolara dönüşmüştür.Bu platolar yer yer yüzeye çıkan lavlarla kaplıdır. Mardin'de Gümüş Çayı. Çağçağ suyu ve Savur Çayı yanı sıra Seyhan Deresi ve Yeşilli Gülzar Deresi bulunmaktadır. Dicle ve Fırat nehirlerinin kolları il topraklarında koridor oluşturmuştur. Dicle Vadisi ile Kızıltepe, Mardin ve Nusaybin Ovaları mevcuttur.

B-Mardin İlinin İklim Yapısı : Akdeniz iklimine benzer özellikler taşır.Yazlar çok kurak ve sıcak kışları ise bol yağışlı ve ılımandır. Mardin'de kış mevsiminde oluşan yüksek basınç alanı kış aylarının soğuk geçmesine yol açar. Bir yandan güneydeki Çöl İkliminin etkisi altında bulunması ( Basra Alçak Basıncı), diğer yandan kuzeydeki yüksek dağların serin hava kütlelerinin bölgeye girmesine mani olması sebebiyle ilin ovalık kesiminde yazlar çok sıcak geçer. İlin kuzey kesiminde zaman zaman kara iklimine benzer özellikler görülür. Mardin'in iklimini ova ve dağ kesimi olarak iki şekilde değerlendirmek mümkündür. İki Kesimdeki farklılık yağış, sıcaklık ve rüzgar değerlerinde ortaya çıkar. Ova kesiminde yazlar çok sıcak geçer, kışlar ise ılıman ve yağmurludur. Bu kesimde az miktarda ve kalıcı olmayan kar yağışları görülür. Dağ kesiminde ise yazları ovaya nispeten daha serin , kışlar ise şiddetli rüzgar, bol yağmur ve kar yağışlı geçer.
Mardin, ilçeleri ve komşu illerden rüzgar hızının ve yağış miktarının yüksekliği; nem ve sıcaklık değerlerinin düşüklüğü ile dikkat çekici bir farklılık gösterir.
----------------------------------------------------------------------------------

AKARSULAR

Çağ Çağ (Karasu - Beyazsu): Türkiye sınırlarında 70 km. uzunluğundaki Fırat nehrinin bir kolu, Nusaybin İlçesinden başlayıp Midyat yakınlarında Beyazsu ve Karasu ile birleşerek sınırımızı geçip Suriye’de devam eder.
Buğur Çayı: Derik Derinsu Köyünde bulunan Fırat nehrinin bir kolu olan 45 km.lik çay üzerinde Dumluca Barajı kuruludur.
Zerkan Suyu: Fırat nehrinin bir kolu olan 80 km. uzunluğundaki deredir.
Savur Çayı: Dicle nehrinin bir kolu olan çay, Dicle nehrinden Ömerli ilçesine yaklaşık 74 km.boyunca uzanır.
Ayrıca ilde Gurs Suyu (Ma-i Babil) bulunmaktadır. İçme suyu olarak kullanılan su kaynağında aynı zamanda yüksek şelaleler mevcuttur.
Şerifbaba, Yıldız ve Desan Göletleri Derik ve Mazıdağı yörelerinin sulamalarına katkı sağlam
----------------------------------------------------------------------------------

DAĞLAR ve TEPELER
Mazıdağları: Mardin ilini doğudan batıya kateden, Mardin Ovasında yüksekliği 1000-1500 metre civarında, Mardin Ovasında ise yüksekliği 600 metredeki dağlardır.
Abdulaziz Dağı: Kızıltepe İlçesi ile Göllü Köyü arasında bulunmaktadır.
Maşion Dağları: Ömerli İlçesi Beşikkaya Köyünde bulunmaktadır.
Hazar Tepesi: İlin güneybatısındaki tepedir.
Ziyaret Tepe: İl merkezinde yüksekliği 1160 metrelik tepedir.
Timurlenk Tepesi: İl merkezinin güneyinde bulunan tepedir.
----------------------------------------------------------------------------------

OVALAR
"Mardin, Mezopotamya denizinde bir liman, kalesi deniz feneri,
burçlarda hayali belli belirsiz soluklanır bir Sümerli"
Kızıltepe Ovası: Kızıltepe ve Derik İlçeleri sınırlarında 700 km²lik ovadır.
Mardin ve Nusaybin Ovaları: Merkez ve Nusaybin İlçeleri sınırlarında kalan 1350 km²lik ovada tarım yapılmaktadır.
BEN MEZOPOTAMYA DENİZİYİM
Ben Mezopotamya, iki nehrin arası yani. Sümerin,Asurun ev sahibi yani. Ben bereket tanrısı, ben yazının merkeziyim. Ben aşk, inanç, bereketüçgeninde en doruktaki kültürüm. Ben Mezopotamya,Dicle ve Fırat’ın anası. Ben Mezopotamya insanlıkserüveninde medeniyetlerin ana rahmi. Ben tümkutsiyetimle Mardin'in önünde diz çöken deniz,kaleye selam veren bereket. Timur’un kalp atışlarınınduyulduğu sonsuzluğum. Ben hep Halep ve Musul'atepeden baktım. Ben hep Mardin'le iç içe yaşadım.Gırnavazın ana deseniyim. Ben Mezopotamya, renk cümbüşlü, kilim motifli, türkü örüklü,inanç kubbeli sonsuz deniz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum