21 Ekim 2008

YEMEK TARİFLERİ - Börekler

Aperatifler - Börekler - Çorbalar - Deniz ürünleri - Dondurmalar - Et Yemekleri - İçecekler - Kekler pastalar - Makarnalar - Pilavlar - Pizzalar - Poğaçalar -Reçellerve marmelatlar - Salatalar - Sebze Yemekleri - Tatlılar - Turşular - Yumurta Yemekleri
--------------------------------------------------------------------------
Mardin Yemekleri

----------------------------------------------------------------------------

Ispanaklı Hazır Yufka Böreği

MALZEMELER:

-1 kg. ıspanağın yaprağı (kök ve sapları yemek yapınız.)
-4 kaşık sıvı yağ (ıspanağı kavurmak için)
-2 soğan, 2 sivri biber
-Tuz-karabiber
-4 yufka
-Yarım su bardağı erimiş yağ
-1 yumurta
-çörek otu

YAPILIŞI:

1- Ispanak yaprakları yıkanıp kıyılır.

2- İnce doğranmış soğanla biber yağda pembeleştirilir. Ispanaklar konup karıştırarak kavrulur. Tuz, karabiber atılır.

3- Yarım bardak erimiş yağın üzerine ılık su konup karıştırılır.

4- Her yufka ayrı ayrı sulu yağ karışımı ile yağlanıp bohça gibi dörde katlanır. (Aralar da yağlanır.)

5- Her yufka dört kare parçaya kesilip ortasına ıspanak kavurması konur.

6- Dört ucu ortaya getirilip, tepsiye ters çevrilir. (Hepisi 16 adet börek)

7- Üzerine yumurta sarısı sürülüp istenirse çörek otu serpilir. Fırında pişirilir.

8- Sıcak servis yapılır.

Not: İstenirse böreklere, ıspanakla beraber 1 dilim sucuk ve 1 dilim taze kaşar da konabilir.
----------------------------------------------------------------------------
Anadolu Çöreği

MALZEMELER:

-1 su bardağı yoğurt
-1 su bardağı su
-Yarım kibrit kutusu kadar yaş maya
-2 yumurta (1 yumurta hamura, 1 yumurta sarısı üzerine sürülecek)
-Yarım su bardağı tahin
-1 su bardağı zeytinyağ veya ayçiçek yağı
-1 su bardağı ince dövülmüş ceviz
-1 kahve kaşığı yenibahar
-2 kahve kaşığı şeker
-3 kahve kaşığı tuz
-Aldığı kadar un (Yumuşak bir hamur yoğrulacak.)

YAPILIŞI:

1- Bira mayası, yoğurtla ezilir. 1 bardak su, 2 kahve kaşığı şeker, 1 yumurta tuz konup karıştırılır.

2- Aldığı kadar elenmiş un ile yumuşak bir hamur yapılır. Ilık bir yerde üzeri örtülü olarak mayalandırılır. (Hamur iki misli kabarmalıdır.)

3- Hamur ikiye ayrılır. Bir tanesi unlanmış yere alınıp elle bastırarak inceltilir. Üzerine zeytinyağ tahin karışımı sürülüp bohça gibi katlanır. Üzeri örtülerek dinlendirilir.

4- Hamur tekrar elle açılabildiği kadar açılıp bu sefer üzerine
ceviz, tahin, zeytinyağ, yenibahar karışımı sürülür, bir uçtan
başlayarak iki parmak genişliğinde sarılır.

5- Sarılan bu hamurun sol ucu içe, sağ ucu ise dışa döndürülerek burulur.

6- Sonra uçtan başlayarak kendi etrafında sarılır ve yuvarlak bir çörek yapılır. (Son uç, alta gizlenir.)

7- Yağlanmış tepsiye alınıp yumurta sarısı sürülür. Orta hararetli fırında pişirilir.

Not: İstenirse üzerine yumurta sürüldükten sonra susam ve çörek otu serpilir.
----------------------------------------------------------------------------
Akıtma

MALZEMELER:

-1 su bardağı süt
-1 su bardağı su
-1 tatlı kaşığı şeker
-Yarım kibrit kutusu kadar yaş maya
-1 tatlı kaşığı tuz
-1- 2 yumurta (toprak sacı yağlamak için)
-1 küçük paket tereyağ ve margarin (125 gr.)
-Aldığı kadar un

YAPILIŞ:

1- Yaş maya, 1 tatlı kaşığı şeker 1 bardak süt ile ezilir.
Sonra 1 bardak su ilave edilir.

2- Elenmiş un ve tuz konarak sulu bir hamur yapılır. (Hamurun üzeri örtülür. Ilık bir yerde mayalandırılır.)

3- Toprak saç ısıtılır. Üzerine 1 yumurta kırılıp pişirilir. Yumurta akı ayrılır; sarısı saça sürülerek yağlanır.

4- Mayalanan hamur 1 veya 2 fincanlık cezve ile alınıp toprak saçın ortasına dökülür. Cezvenin tersi ile 1012 cm çapında yayılır.

5- Her iki taraf pişince saçtan alınıp yağlanır. Yumuşak kalması için üzeri örtülür.

Not: Akıtmayı pişirirken, her sefer sacı daha önce pişirdiğiniz yumurta sarısı sürerek yağlayınız.
----------------------------------------------------------------------------
Tencere Böreği

MALZEMELER:

-4 yufka
-4 yumurta
-1 büyük paket margarin (250 gr.)
-250 gr. beyaz peynir (Bir büyük paket margarin kadar.)
-250 gr. kaşar peyniri
-1 su bardağı süt
-Yarım demet maydanoz, dereotu
-1 kahve kaşığı karabiber
-1 kahve kaşığı kırmızı biber

YAPILIŞI:

1- Dibi yuvarlak 30- 35 cm. çapında bir tencere yağlanır. Yufkanın bir tanesi kenarlarından eşit sarkacak şekilde yerleştirilir.

2- Kalan 3 yufka iyice didiklenir.

3- Beyaz peynir, kaşar peynir rendelenir. Kırmızı ve karabiber, kıyılmış maydanoz, dereotu karıştırılır.

4- Yufka ve peynir karışımı kat kat tencereye yerleştirilir.

5- Yumurta, erimiş yağ ve süt çarpılır. Yufkanın üzerine gezdirerek dökülür. (1 fincan kadar üzeri için ayrılır.)

6- Sarkan yufkalar tencerenin içine toplanır. Ayrılan karışım sürülüp orta hararetli fırında pişirilir. (İçinin iyi pişmesi için uzun süre pişirmeye dikkat etmelidir.)

7- Servis tabağına ters çevrilip, dilimlenir.
----------------------------------------------------------------------------
Katmerli Muska Böreği

(Peynirli)

MALZEMELER:

-1 su bardağı süt-su karışımı
-1 çay bardağı sıvı yağ
-2 yumurta (Bir yumurta hamura, 1 ak peynire, sarısı üzerine)
-2 çay kaşığı tuz
-1 çay kaşığı kabartma tozu
-1 çorba kaşığı sirke
-Aldığı kadar un
-Hamuru katmerlemek için: 1 büyük paket margarin (250 gr.)

PEYNİRLİ HARÇ: Küçük bir kalıp beyaz peynir, yarım demet maydanoz

YAPILIŞI:

1- Tencereye süt, su, sıvı yağ, 1 yumurta, tuz, kabartına tozu, sirke konup karıştırılır. Elenmiş
un ile kulak memesi yumuşaklığında özlü bir hamur yapılır. 6 parçaya ayrılır. Üzeri örtülerek 10- 15 dakika dinlendirilir.

2- Hamurlar hafif unlanarak açılabildiği kadar açılır, üzerine erimiş margarin sürülüp bohça şeklinde katlanır.
Kat araları da yağlanır. Üzerleri örtülerek buzdolabında donmaya bırakılır.

3- İki bohça üst üste konur. Unlanarak merdane ile 27- 30 cm kadar büyütülür. Enine ve boyuna üçe kesilerek 9 parça elde edilir. (Toplam: 27 börek)

4- Parçaların ortasına peynir, maydanoz, yumurta akı karışımı konup üçgen şeklinde katlanır. Tepsiye dizilip yarım çorba kaşığı süt karıştırılmış yumurta sarısı sürülür. İstenirse çörekotu serpilir, ısıtılmış fırında pişirilir.
----------------------------------------------------------------------------
Sarıyer Böreği

MALZEMELER:

-5 su bardağı un (yarım bardağı açma payı ayrılacaktır)
-5 çorba kaşığı margarin (yumuşak)
-2 çay kaşığı tuz
-3 çorba kaşığı yoğurt
-1 çorba kaşığı sirke
-6- 7 çorba kaşığı zeytinyağ (3 kaşık hamura)
-Yarım demet maydanoz ve dereotu
-1 yumurta (sarısı üzerine, akı peynire konulacak)
-Yarım küçük kalıp beyaz peynir.

YAPILIŞI:

1- Un elenir, ortasına yoğurt, sirke 3 kaşık zeytinyağ, tuz konup karıştırılır. Bir bardaktan
az su ile kulak memesi yumuşaklığında yoğrulup özleştirilir. 15- 16 parçaya bölünür ve yaş bez altında dinlendirilir.

2- Yağ çok hafif ateşte yarım eritilir. Sonra karıştırarak krem gibi beyazlatılır.

3- Her parça 10 cm. çapında açılır. Parçalar, hazırlanan yağ ile yağlanıp tek tek bohça gibi katlanır. (Kat araları da yağlanır.) Yaş bez altında 15- 20 dakika dinlendirilir. (İstenirse bu işlem bir kere daha tekrarlanır.)

4- Parçalar tekrar incecik açılır. Üzerine zeytinyağ sürülür. Peynirli iç konup iki kenar peynirin üzerine kapatılır. Sonra 3 parmak genişliğinde gevşek olarak sarılıp tepsiye dizilir.

5- Üzerine yumurta sarısı sürülüp sıcak fırında pişirilir.
----------------------------------------------------------------------------
Çubuk Böreği

MALZEMELER:

-5 su bardağı un (yarım bardağı açma payı ayrılacaktır.)
-1 büyük paket margarin (250 gr.)
-2 çay kaşığı tuz
-3 çorba kaşığı yoğurt
-1 çorba kaşığı sirke
-3 çorba kaşığı zeytinyağ
-1 bardaktan az su
-1 yumurta sarısı (üzeri için)
-1 su bardağı kaşar peyniri rendesi

YAPILIŞI:

1- Dilber böreği hamuru aynen yapılır.

2- Son olarak 3 mm. inceliğinde açılıp hamurun yarısına rende kaşar serpilir. Hamurun diğer yarısı üzerine kapatılıp merdane ile yavaş yavaş bastırarak yarım cm. kalınlığında açılır.

3- Hamur ruleti veya bıçakla 1- 5 parmak genişliğinde kesilip her şerit 8- 10 cm. boyunda parçalara bölünür.

4- Tepsiye dizilip üzerine yumurta sarısı sürülür. Sıcak fırında pişirilir.
----------------------------------------------------------------------------
Kıymalı Tepsi Böreği

MALZEMELER:

HAMUR İÇİN

-1 su bardağı süt
-Yarım su bardağı sıvı yağ
-1 yumurta
-1 çay kaşığı tuz
-1 çay kaşığı kabartma tozu
-Aldığı kadar un (açmak için 1 su bardağı nişasta)

ÜZERİ İÇİN

-1 su bardağı sıvı yağ

BÖREK HARCI İÇİN

-150 gr. dana kıyma
-2 adet kuru soğan
-1- 2 sivri biber
-1 demet maydanoz
-1 küçük domates
-Tuz, karabiber

YAPILIŞI:

HAMURUN YAPILIŞI

1- Bir tencerede 1 bardak süt, yarım bardak sıvı yağ, 1 yumurta, 1 çay kaşığı tuz ve kabartma tozu karıştırılır.

2- Elenmiş un ile orta yumuşaklıkta bir hamur yapılır. 24 parçaya ayrılır.

3- Hamur parçaları nişasta ile 10- 12 cm çapında açılıp araları tekrar nişastalanır ve 12 adedi üst üste konarak iki grup yapılır.

4- Hamur grupları 35- 40 cm. çapında açılıp, birinci parça yağlanmış tepsiye yerleştirilir.

5- Üzerine kıymalı harç konduktan sonra diğer parça üzerine kapatılır ve hafifçe bastırılır.

6- Börek istenilen şekilde dilimlenir. Üzerine 1 su bardağı az kızdırılmış sıvı yağ kaşık kaşık dökülür.

7- Orta ısılı fırında pembe renkte pişirilir.

KIYMALI BÖREK HARCININ YAPILIŞI

1- Küçük doğranmış soğan, biber ve maydanoz sapları 2 kaşık yağ ile hafifçe kavrulur.

2- Kıyma ilave edilir, daha sonra domates rendelenir. Suyunu çekince ateşten alınıp tuz,
karabiber ve doğranmış maydanoz yaprakları konur, karıştırılır.
----------------------------------------------------------------------------
Peynirli Dilber Böreği

MALZEMELER:

-5 su bardağı un (Yarım bardağı açma payı ayrılacaktır.)
-1 büyük paket margarin (250 gr.)
-2 çay kaşığı tuz
-3 çorba kaşığı yoğurt
-1 çorba kaşığı sirke
-3 çorba kaşığı zeytinyağ
-1 bardaktan az su
-Yarım kalıp beyaz peynir
-Yarım demet maydanoz ve dereotu
-1 yumurta (Sarısı üzerine sürülecek, akı peynire katılacaktır.)

YAPILIŞI:

1- Un elenir, ortasına yoğurt, sirke, zeytinyağ, tuz
konup karıştırılır. Su ilavesi ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılıp iyice özleştirilir. Nemli bez altında 10- 15 dakika dinlendirilir.

2- Hamur bütün olarak 25- 30 cm. çapında açılır. Ortasına margarin bütün olarak konup bohça gibi kapatılır. Unlanıp merdane ile yalnız boyuna açılır. (35- 40 cm.)

3- Hamurun iki ucu ortaya getirilip, kitap gibi kapatılarak serin bir yerde ve üzeri örtülü olarak 15- 20 dakika dinlendirilir:

4- Hamur tekrar unlanıp yine yalnız boyuna açılır. Ve aynı şekilde kitap gibi katlanarak dinlendirilir. Bu işlem iki üç kere daha tekrarlanır.

5- Son olarak enine ve boyuna 3 mm. inceliğinde açılıp 5×8 cm. dikdörtgenlere kesilir. İçlerine peynir, maydanoz, dereotu ve yumurta akı karışımı konup bastırılmadan kapatılır. Tepsiye dizilir.

6- Yumurta sarısı sürülüp sıcak fırında pişirilir.
----------------------------------------------------------------------------
Talaş Böreği

MALZEMELER:

-5 su bardağı un (yarım bardak açma payı ayrılacaktır.)
-1 Büyük paket margarin (yumuşak, 250 gr.)
-2 çay kaşığı tuz
-3 çorba kaşığı yoğurt
-1 çorba kaşığı sirke
-3 çorba kaşığı zeytinyağ
-1 bardaktan az su
-1 yumurta sarısı (üzeri için)
-Yarım kg. koyun kuşbaşı et (küçük doğranmış)
-1 kaşık yağ
-1 kaşık salça
-1 soğan
-Tuz ve karabiber

YAPILIŞI:

1- Et, küçük doğranmış soğan, yağ ile kavrulur. Salça, konur, biraz karıştırılır. İki bardak kadar su konup
et yumuşayıncaya kadar pişirilir. Biraz soğuyunca salçasından süzülür.

2- Dilber böreği hamuru aynen yapılır.

3- Son olarak 3 mm. inceliğinde açılıp 10- 12 cm parçalara kesilir.

4- Salçasından süzülen et hamurların ortasına konup bohça gibi kapatılır. Kat yeri alta getirerek tepsiye dizilir. (Et sıcak olmamalıdır.)

5- Üzerine yumurta sarısı sürülüp sıcak fırında pişirilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. www.surgucum.com