21 Ekim 2008

YEMEK TARİFLERİ - Makarnalar

Aperatifler - Börekler - Çorbalar - Deniz ürünleri - Dondurmalar - Et Yemekleri - İçecekler - Kekler pastalar - Makarnalar - Pilavlar - Pizzalar - Poğaçalar - Reçellerve marmelatlar - Salatalar - Sebze Yemekleri - Tatlılar - Turşular - Yumurta Yemekleri
--------------------------------------------------------------------------

Mardin Yemekleri
----------------------------------------------------------------------------


Mantı


MALZEMELER:

-250 gr. kıyma
-1 soğan
-Yarım demet maydanoz
-Tuz ve karabiber

HAMURU İÇİN:

-3 su bardağı un, 1 yumurta
-Yarım kg. yoğurt, 2 kaşık margarin
-3 diş sarımsak
-1 çay kaşığı kırmızı biber

YAPILIŞI:

1- Un elenir, ortasına 1 yumurta, tuz ve su ilavesiyle sert
bir hamur yoğrulur. Özleştirilip üzeri kapalı olarak dinlendirilir.

2- Hamur iki parçaya ayrılıp oklava ile 2 mm inceliğinde açılır. İki parmak genişliğinde karelere kesilir.

3- Parçaların ortasına kıymalı iç konup üçgen şeklinde kapatılıp sıkıca bastırılır.

4- Hafif yağlanmış tepsiye dizilip üzerlerine yağ sürülür. Fırında hafif pembe kızartılır.

5- Üzerine 6- 7 bardak sıcak et suyu veya su konup tepsi çevrilerek pişirilir.

6- Tabağa alınıp sarımsaklı yoğurt dökülür, sonra da kırmızı biberli yağ gezdirilir.

Not: Mantı fırında kızartılmadan, kaynar suda haşlanarak da yapılabilir.

KISA BİLGİ:

Kayserili hanımlar mantıyı bir kaşığa 40 tane gelebilecek kadar küçük yaparmış.
----------------------------------------------------------------------------
Fırında Makarna Graten

MALZEMELER:

-1 paket çubuk makarna (fırında makarna için özel kalın makarna)
-2 kaşık yağ
-2 kaşık un
-Yarım litre süt
-2 yumurta
-4- 5 çorba kaşığı rende kaşar

YAPILIŞI:

1- SOSU: Yağ ile un hafif pembe kavrulur. Süt konup muhallebi gibi pişirilir. Ilınınca yumurta tuz ve karabiber konup karıştırılır.

2- Tepsi yağlanır. Hazırlanan sostan biraz konup yayılır, kaşar rendesi serpilir.

3- Haşlanarak soğuk sudan geçirilmiş makarna sosun üzerine yayılır. Bastırılarak sıkıştırılır. Biraz erimiş yağ gezdirilir.

4- Geri kalan sos makarnanın üzerine dökülür. Üzerine kaşar rendesi serpilir ve fırında kızartılır.

5- Dilimlenip servis tabağına alınır.
----------------------------------------------------------------------------
Domates Soslu Makarna

MALZEMELER:

-1 paket makarna
-3 olgun domates veya 1 kaşık salça
-1 soğan
-2 diş sarımsak
-4- 5 dal kereviz veya maydanoz
-1 havuç
-2 kaşık yağ
-1,5 kaşık un
-2- 3 bardak et suyu (su da olabilir)
-Tuz, karabiber, 1 çay kaşığı şeker

YAPILIŞI:

1- Rendelenmiş soğan yağ ile pembe kavrulur.

2- Küçük doğranmış havuç, kereviz, sarımsak konur.

3- Un ilave edilip biraz karıştırılır.

4- Rendelenmiş domates veya salça ile 2- 3 bardak et suyu veya su
konup pişirilir.

5- Kaşık yardımı ile tel süzgeçten geçirilir. Tuz, karabiber ve şeker atılır.

6- Makarna bol tuzlu suda haşlanır.

7- Soğuk su ile yıkanır, süzülür.

8- Servis tabağına alınıp üzerine hazırlanan sos, sıcak olarak dökülür ve karıştırılır.

9- İstenirse üzerine kaşar rendesi serpilir.

Not: Makarnayı haşlarken, kaynar tuzlu suya 1 çorba kaşığı sıvı yağ konursa yapışmaz ve daha parlak olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum