21 Ekim 2008

YEMEK TARİFLERİ - Tatlılar

Aperatifler - Börekler - Çorbalar - Deniz ürünleri - Dondurmalar - Et Yemekleri - İçecekler - Kekler pastalar - Makarnalar - Pilavlar - Pizzalar - Poğaçalar - Reçellerve marmelatlar - Salatalar - Sebze Yemekleri - Tatlılar - Turşular - Yumurta Yemekleri
--------------------------------------------------------------------------

Mardin Yemekleri
----------------------------------------------------------------------------


Mayalı Elmalı Torte

MALZEMELER:

-4,5 su bardağı un
-Yarım kibrit kutusu kadar yaş maya
-1,5 kahve fincanı şeker
-4 kahve fincanı süt (ılık)
-1/3 paket margarin (yaklaşık 90 gr.)
-Yarım çay kaşığı tuz
-Limon kabuğu rendesi

MEYVESİ:

-1- 1,5 kg. mayhoş elma
-Yarım su bardağı çekirdeksiz üzüm
-1 kahve fincanı galeta unu
-2 kahve fincanı toz şeker
-2 tatlı kaşığı tarçın

ÜZERİ İÇİN:

-2,5 su bardağı un
-3/4 paket margarin (190 gr.)
-Yarım su bardağı dövülmüş fındık

MAYALI HAMURUN YAPILIŞI:

1- Ilık süt içinde şeker ve maya eritilir. Margarin limon kabuğu rendesi, tuz ve elenmiş un konup yumuşak bir hamur yapılır. Üzeri örtülerek iki misli oluncaya kadar mayalandırılır.

2- Mayalı hamur yağlanmış fırın tepsisine kenarları biraz yüksek olarak el ile yayılır.

3- İnce elma dilimleri sırt sırta yerleştirilip üzüm konur. Üzerine önce galeta unu sonra tarçınlı şeker serpilir.

4- 2,5 bardak un ile margarin (190 gr.) bir tutam tuz ilavesi ile yoğrulup buzlukta dondurulur. Elmaların üzerine rendelenir.

5- İri dövülmüş fındık serpilip orta ısılı fırında pişirilir.
----------------------------------------------------------------------------
Aslan Sütü

MALZEMELER:

-1 litre süt
-1 su bardağı toz şeker
-3 çorba kaşığı tel şehriye (silme)
-1 çorba kaşığı nişasta
-2 çorba kaşığı iç yeşil fıstık
-1 çorba kaşığı badem
-1 çorba kaşığı iç fındık
-1 çorba kaşığı hindistan cevizi rendesi
-Yarım paket vanilya

YAPILIŞI:

1- Badem ve yeşil fıstık bir taşım kaynatılıp kabukları soyulur.

2- Badem, fıstık ve fındık ince ince kıyılır veya havanda dövülür.

3- Tel şehriye ateşte pembe olarak kavrulur.

4- Süt ile şeker kaynatılır. Kavrulmuş şehriye ilave edilir.

5- Nişasta yarım bardak su ile ezilir. Kaynamakta olan süte katılıp devamlı karıştırılır.

6- Son olarak, badem, fıstık, fındık ve hindistan cevizi ile vanilya ilave edilir.

7- Kaselere boşaltılır.
----------------------------------------------------------------------------
Yoğurtlu Jöle

MALZEMELER:

-1 su bardağı yoğurt (taze ve fazla suyu süzülmüş)
-100 gr. hazır bisküvi (dövülmüş)
-Yarım su bardağı fındık (dövülmüş)
-1 paket jöle
-4 şeftali (mevsime göre istenen her meyve kullanılır.)

YAPILIŞI:

1- Jöle 2 su bardağı sıcak su ile eritilir. Sonra 1 bardak
soğuk su konur. Elde edilen sıvı-üç kısma ayrılır.

2- Islatılmış 20- 25 cm. çapındaki tepsiye jölenin 1/3′ü konur. Soyulup dilimlenmiş şeftaliler yerleştirilir. Jöle donuncaya kadar buzdolabında bekletilir.

3- 1 bardak yoğurt ile jölenin diğer 1/3′ü iyice karıştırılır. Meyveli jölenin üzerine yayılır. Yine buzdolabında dondurulur.

4- Dövülmüş bisküvi ile fındık, jölenin son kalan 1/3′ü ile karıştırılır. Katı olursa 1- 2 kaşık su ilave edilir. Yoğurtlu jölenin üzerine yayılır. Yine buzdolabında dondurulur.

5- Kalıp birkaç kere ılık suya batırılır. Servis tabağına ters çevrilir.
----------------------------------------------------------------------------
Bisküvili Pelte

(Limonlu-Portakallı)

MALZEMELER:

-250 gr. hazır bisküvi
-3/4 su bardağı limon suyu (1 bardaktan az)
-1 su bardağı şeker
-2 çorba kaşığı nişasta
-2 bardak su
-2 yumurta
-1 küçük paket margarin (125 gr.)

YAPILIŞI:

1- Rendelenmiş limon kabuğu ile şeker kaşıkla ezilir, limon suyu ve 2 bardak su konup karıştırılır, süzülür.

2- 2 yumurta ile nişasta biraz limonata ile ezilir. Sonra limonatanın hepsi katılıp karıştırarak pişirilir. Koyulaşınca 1
paket yağ katılır (125 gr.).

3- 25 cm çapında bir tepsi veya kalıp ıslatılır. Bu pelteden 3- 4 kaşık konup yayılır.

4- Kalan sıcak pelteye küçük küçük kırılmış bisküvi katılıp karıştırılır. Kalıba boşaltılıp kaşıkla bastırarak düzeltilir.

5- Buzdolabında 5- 6 saat veya bir gece bekletilip tabağa ters çevrilir.

Not: İsterseniz pelte yerine kakaolu krema da yapabilirsiniz. 2 yumurta, 2 kaşık kakao, 1 bardak şeker, 2 kaşık nişastayı karıştırıp yarım litre süt katarak pişirin. Ateşten alınca 1 küçük paket margarin (125 gr.) katıp karıştırın. Sıcak olarak kullanın.
----------------------------------------------------------------------------
Kolay Bonbon

MALZEMELER:

-250 gr. bisküvi
-1 su bardağı pudra şeker
-1 büyük paket margarin (250 gr.)
-2- 3 çorba kaşığı kakao (veya daha az)
-2- 3 çorba kaşığı çekilmiş fındık
-3 çorba kaşığı hindistan cevizi rendesi

YAPILIŞI:

1- Yağ ile şeker porselen bir kasede karıştırılıp krem haline getirilir.

2- Dövülüp elenmiş bisküvi, kakao, fındık konup yoğrulur.

3- Küçük toplar yapılıp hindistan cevizi rendesi ile kaplanır.

4- Buzdolabında soğutulur.

MOZAİK PASTA YAPMAK İÇİN:

250 gr. bisküviyi elinizle kırınız. 250 gr. margarin, 1 su bardağı pudra şeker, 2- 3 kaşık kakao ve 1 yumurtayı iyice çırpınız. 2- 3 kaşık süt katınız. Kırılmış bisküvileri ilave edip karıştırınız. Parşömen veya alüminyum kağıda rulo halinde sıkıca sarınız. Buzlukta dondurduktan sonra kağıdı çıkarıp dilimleyiniz.

KISA BİLGİ:

İyi ve akıllı bir beslenme ile sağlık her yaşta yeniden elde edilir.
----------------------------------------------------------------------------
Ayva Şekerleme Jöle

MALZEMELER:

-1 kg. Ayva
-6 bardak su
-limon
-Şeker (elde edilen meyve suyu kadar)
-3- 4 çorba kaşığı hindistan cevizi rendesi.

YAPILIŞI:

1- Ayva yıkanır. Dilimlenip, kabuklu ve çekirdekli olarak 6 bardak su ve limon suyu ile iyice haşlanır.

2- Islatılıp sıkılmış temiz bir tülbent içine konur. Sıkılarak suyu çıkarılır.

3- Elde edilen meyve suyu bardakla ölçülür. Meyve suyu kadar
şeker konup kaynatılır.

4- Kıvamını anlamak için şu deney yapılır: Kaşık batırılıp çıkarıldığında kaşık, peltemsi bir tabaka ile kaplanmalıdır.

5- Buz kalıbı ıslatılıp jöle boşaltılır. Bir gece veya 5- 6 saat beklenir.

6- Sonra kalıptan çıkarılıp istenen biçimde kesilir. Hindistan cevizi rendesi ile kaplanır.

Not: Tülbentte kalan ayva kevgirden geçirilip şeker ve limon suyu ilavesiyle marmelat yapılabilir.
----------------------------------------------------------------------------
Nuga

MALZEMELER:

-1 su bardağı fındık veya badem
-1 su bardağı pudra şeker
-10- 15 damla limon suyu

YAPILIŞI:

1- Pudra şeker bakır bir tencere içinde orta hararetli ateşe konur. 10- 15 damla limon sıkılır.

2- Şeker eriyince kavrulmuş ve çekilmiş fındık veya badem konur. Hızlı karıştırılır.

3- Zeytinyağ ile hafif yağlanmış mermer üzerine alınır. Yağlanmış merdane ile yarım santimetre kalınlığında açılır. Soğumadan istenen biçimde kesilir. (Avuç içinde küçük toplar da yapılabilir.)
----------------------------------------------------------------------------
Tavuk Göğsü

MALZEMELER:

-1 litre süt
-Yarım küçük paket margarin (65 gr.)
-2,5 kahve fincanı un
-2,5 kahve fincanı şeker

YAPILIŞI:

1- Bakır bir tencerede yağ ile un çok açık pembe kavrulur, 1 litre süt ve şeker konup karıştırarak pişirilir. Kaynayıp koyulaşınca ateşten alınır.

2- Mikserle 15- 20 dakika çarparak sakızlaştırılır. Islatılmış 20- 25 cm. çapındaki cam tabak veya tepsiye boşaltılıp buzdolabında soğutulur. Dilimlenip servis yapılır.
----------------------------------------------------------------------------
Fıstıklı Çikolata

MALZEMELER:

-100 gr. kakao
-Yarım su bardağı pudra şeker
-100 gr. fındık
-50 gr. iç yeşil fıstık
-1 yumurta
-2- 3 çorba kaşığı meyve likörü

YAPILIŞI:

1- Porselen bir kaseye kakao, pudra şeker, yumurta, likör konur. Su buharında karıştırılır.

2- Kıyılmış fındık ilave edilip yoğrulur. Küçük toplar yapılıp yeşil fıstıkla kaplanır.
----------------------------------------------------------------------------
Fındıklı Fondan

MALZEMELER:

-2,5 su bardağı şeker
-2 su bardağı çekilmiş fındık
-1 kahve kaşığı limon suyu (fazla koymayınız)

YAPILIŞI:

1- Şeker bakır bir tencerede üzerini örtecek kadar su ile kaynatılır.

2- Koyulaşınca ateşten alınır. (Kıvamın olduğu şöyle anlaşılır: Bir fincan soğuk suya 2- 3 damla damlatılır; damlalar lokum yumuşaklığında olmalıdır.) Limon suyu konur.

3- Ilıyınca karıştıra karıştıra beyazlaştırılır.

4- Çekilmiş fındığın yarısından fazlası konup yoğrulur. Küçük toplar yapılıp kalan fındık ile kaplanır.

Not: Şeker, aynı miktar süt ile kaynatılırsa sütlü fondan olur.
Şeker ile sütü kaynatılırken devamlı karıştırmak gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum