21 Ekim 2008

YEMEK TARİFLERİ - Salatalar

Aperatifler - Börekler - Çorbalar - Deniz ürünleri - Dondurmalar - Et Yemekleri - İçecekler - Kekler pastalar - Makarnalar - Pilavlar - Pizzalar - Poğaçalar - Reçellerve marmelatlar - Salatalar - Sebze Yemekleri - Tatlılar - Turşular - Yumurta Yemekleri
--------------------------------------------------------------------------

Mardin Yemekleri
----------------------------------------------------------------------------


Mamzana

MALZEMELER:

-6 patlıcan
-3 domates
-4- 5 sivri biber
-1 demet maydanoz
-750 gr. yoğurt
-3 diş sarımsak
-2 kaşık yağ
-1 çay kaşığı kırmızı biber
-Tuz

YAPILIŞI:

1- Patlıcanlar ucundan başlanarak ocakta çevire çevire közlenir.

2- Kabuklar soyulup incecik kıyılır.

3- Domates, biber ve maydanoz küçük doğranıp patlıcanlara katılır. Tuz atılır.

4- Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülüp, kırmızı biberli yağ gezdirilir.

KISA BİLGİ:

Çaydaki tanen, yiyeceklerdeki denir. birleşiklerinin kullanılmasını engelliyor. Onun için yemekten hemen sonra çay iç memelidir. Aksi halde anemiye kadar giden kansızlık olabilir.
----------------------------------------------------------------------------
Patlıcan Salatası

MALZEMELER:

-6 patlıcan
-3- 4 domates
-3- 4 sivri biber
-2 kahve fincanı zeytinyağ
-1- 2 limon
-1 avuç maydanoz yaprağı
-2- 3 diş sarımsak-tuz

YAPILIŞI:

1- Patlıcanlar ucundan başlayarak ocakta çevire çevire közlenir.

2- Kabukları soyulup incecik kıyılır.

3- Küçük doğranmış sivri biber, tuzla dövülmüş sarımsak, zeytinyağ, limon suyu konup karıştırılır.

4- Servis tabağına yerleştirilip, domates dilimleri ve maydanoz yaprakları ile süslenir.

KISA BİLGİ:

Buz dolabında da sebze ve meyveler vitamin kaybeder. Örneğin; yeşil fasulye buzdolabında 48 saat sonra C vitaminini yarı yarıya
kaybeder, diğer vitaminler de buna yakın kayba uğrar.
----------------------------------------------------------------------------
Yoğurtlu Havuçlu Patates Salatası

MALZEMELER:

-6 adet orta büyüklükte patates
-3 adet havuç
-500 gr. yoğurt
-Yarım su bardağı zeytinyağ veya sıvı yağ
-3- 4 diş sarımsak
-Tuz-kırmızı biber (istenirse)
-1 su bardağı maydanoz yaprağı

YAPILIŞI:

1- Patatesler yıkanır, haşlanır, soyulur, rendelenir.

2- Havuçlar kazınır, doğranır, az su ile haşlanır, iyice ezilir.
Patatese katılır.

3- Tuzla dövülmüş sarımsak, yoğurt, sıvı yağ, kırmızı biber ilave edilir, hepsi karıştırılır.

4- Tabağa alınıp yıkanmış maydanoz yaprakları ile süslenir.

KISA BİLGİ:

Her gün şu besin gruplarından yeteri kadar yiyiniz:

1- Süt ve sütten yapılan yiyecekler

2- Et, yumurta ve baklagiller

3- Sebze ve meyveler

4- Ekmek, hububat, şeker ve yağ
----------------------------------------------------------------------------
Ordövr

MALZEMELER:

-4 katı pişmiş yumurta
-4 yaprak jelatin
-10 dilim Macar salamı
-3- 4 küçük salatalık turşusu
-2 su bardağı et suyu (yağsız)
-Tuz ve karabiber

YAPILIŞI:

1- Ilık et suyunda yıkanmış jelatin eritilir. Tuz ve karabiber atılır.

2- Yumurta, salam, turşu küçük küçük doğranır. Et suyuna katılıp, karıştırılır. (Yumurta sarılarını dağıtmadan ve et suyunu bulandırmadan karıştırınız.)

3- Islak şekilli kalıba boşaltılıp dondurulur (3- 4 saat).

4- Kalıptan çıkarılacağı zaman, kalıp birkaç defa ılık suya batırılıp servis tabağı ters çevrilir.

KISA BİLGİ:

Vücudumuzdaki damarları uç uca eklemek kabil olsaydı 560000 km’yi bulurdu.
----------------------------------------------------------------------------
Kısır

MALZEMELER:

-2 su bardağı ince bulgur.
-1 kuru soğan
-7- 8 adet yeşil soğan
-3 domates
-1 demet maydanoz-dereotu
-4-5 sivri biber
-2 limon
-Yarım su bardağı zeytinyağ
-2 çay kaşığı kırmızı biber veya 1 kaşık biber salçası
-1 marul
-Tuz

YAPILIŞI:

1- Bulgur bir tepsiye konup ayıklanır.

2- Üzerine 1- 2 bardak kaynar su dökülüp kapak kapatılır.

3- Soğan, maydanoz, dereotu, domates, biber yıkanıp küçük küçük doğranır.

4- Bulgur kabarınca, ince doğranmış kuru soğan, tuz kırmızı biber konur, biraz yoğrulur.

5- Hazırlanan sebzeler katılır zeytinyağ ve limon suyu ilave edilip karıştırılır.

6- Temizlenmiş marul yaprakları ile tabağa yerleştirilir.

KISA BİLGİ:

Acımış tereyağını, elma kabukları, 1- 2 çay kaşığı tane karabiber, dört parçaya ayrılmış soğan ve tuz ile orta ateşte eritip süzünüz. Kullanılır hale

geldiğini göreceksiniz.
----------------------------------------------------------------------------
Sepet Domates Salatası

MALZEMELER:

-8 adet orta boy kırmızı ve sert domates
-1- 2 salatalık
-3- 4 sivri biber
-1 soğan
-Yarım demet maydanoz
-Yarım kahve fincanı zeytinyağ
-limon
-8 zeytin
-Tuz

YAPILIŞI:

1- Domatesler yıkanır. Ters çevrilip, ortada sepetin
sapı olabilecek şekilde ince bir parça bırakılarak iki yarım daire çizilir ve kesilip kaşıkla domatesin içi alınarak, domatesten sepet yapılır.

2- Salatalık, biber, soğan maydanoz yıkanır, ayıklanır ve küçük küçük doğranır. Zeytinyağ, limon suyu, tuz katılıp karıştırılır.

3- Hazırlanan domateslerin içine doldurulup üzerlerine birer zeytin konur.

Not: Sepet domatesin içine Rus salatası, patlıcan salatası da doldurabilirsiniz.

KISA BİLGİ:

Vitamin kaybını azaltmak için salataları yemek saatinden hemen önce hazırlamalıdır. Marul yaprakları bıçakla değil el ile koparılmalıdır.
----------------------------------------------------------------------------
Enginar Salatası

MALZEMELER:

-6 adet içli iri enginar
-Yarım kaşık un
-2 limon
-3 patates
-1 kahve fincanı zeytinyağ
-Tuz

YAPILIŞI:

1- Enginarın taç yaprakları sıyırılarak koparılır.

2- Saplar dibinden kesilir.

3- Fazla derinleşmeden soyulur.

4- İçleri kaşıkla çıkarılır.

5- Unlu ve tuzlu su ile haşlanır (kararmaması için).

6- Servis tabağına alınıp zeytinyağ ve limon gezdirilir.

7- Haşlanmış patates soyulup püre yapılır. Zeytinyağ, limon suyu ve tuz karıştırılıp enginarların içine doldurulur.

8- Zevke göre süslenir (zeytin, maydanoz, havuç, bezelye, turşu v.s. ile).

KISA BİLGİ:

Enginar sindirimi kolay bir sebzedir. Ancak şeker hastaları yememelidir.
----------------------------------------------------------------------------
Mayonezli Kereviz Salatası

MALZEMELER:

-2 adet kereviz
-limon
-5- 6 kaşık mayonez
-Üzeri için; zeytin, kırmızı turp, turşu, maydanoz yaprağı v.s.
-Tuz

YAPILIŞI:

1- Kerevizler talaş bırakmadan soyulur.

2- İnce rendelenir, tuz limon suyu katılır.

3- Mayonez ilave edilip karıştırılır.

4- Servis tabağına yerleştirilip üzeri isteğe göre süslenir.

Not: Rendelenmiş kerevize mayonezle birlikte 1- 2 kaşık şekersiz krem şanti (çiğ süt kaymağı) katılırsa daha nefis olur.

KISA BİLGİ

Kereviz, kansızlığa ve gut hastalığına iyi gelir.
----------------------------------------------------------------------------
Rus Salatası

MALZEMELER:

-2 yumurta sarısı
-1,5 su bardağı zeytinyağı
-1- 2 limon suyu
-1 kahve kaşığı toz hardal
-2- 3 patates (haşlanmış)
-1- 2 havuç (haşlanmış)
-Yarım bardak iç bezelye (konserve)
-10- 12 küçük salatalık turşusu (kornişon)
-3- 4 dilim macar salamı, tuz

YAPILIŞI:

1- Porselen veya cam bir kaseye yumurta sarıları konur. Zeytinyağ damla damla ilave edilip karıştırılır.

2- Daha sonra zeytinyağ iplik gibi akıtılarak karıştırılmaya devam edilir. Ara sıra limon damlatılır.

3- Zeytinyağ bitince tuz, hardal, limon suyu ilave edilir.

4- Havuç, patates, turşu, salam küçük doğranır (tavla zarı büyüklüğünde).

5- Bunlara bezelye katılır. Tuz atılır.

6- Mayonezden 2- 3 kaşık ayrılır (üzerini süsleme için). Kalanına karışık sebzeler konup karıştırılır.

7- Salata tabağına alınıp, ayrılan mayonez ve sebzelerle süslenir.

Not:Mayonez bozulursa şöyle düzeltilir.

1) Ayrı bir kaseye bir yumurta sarısı konur. Damla
damla zeytinyağ ile arada bozulan mayonez konarak karıştırılır.

2) 1 tatlı kaşığı nişasta, bir fincan su ile pişirilip pelte yapılır. Karıştırarak soğutulur. Bozulan mayonez ve zeytinyağ azar azar konur karıştırılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. www.surgucum.com