21 Ekim 2008

YEMEK TARİFLERİ - Yumurta Yemekleri

Aperatifler - Börekler - Çorbalar - Deniz ürünleri - Dondurmalar - Et Yemekleri - İçecekler - Kekler pastalar - Makarnalar - Pilavlar - Pizzalar - Poğaçalar - Reçellerve marmelatlar - Salatalar - Sebze Yemekleri - Tatlılar - Turşular - Yumurta Yemekleri
--------------------------------------------------------------------------

Mardin Yemekleri
----------------------------------------------------------------------------


Fırında Salamlı Yumurta

MALZEMELER:

-6 dilim tost ekmeği
-6 dilim salam
-6 yumurta
-1 paket küçük margarin (125 gr.)
-1 şişe ketçap
-Tuz-karabiber

YAPILIŞI:

1- Ekmeklerin iki tarafına yağ sürülür.

2- Tepsiye yerleştirilip üzerlerine salam konur, birer yumurta kırılır. Tuz, karabiber serpilir.

3- Kızgın fırında yumurtalar katılaşmadan pişirilir.

4- Ketçapla servis yapılır.

Not: Yumurtaları yağda pişirip spatülle salamlı ekmeklerin üzerine koyarak da servis yapabilirsiniz.

KISA BİLGİ:

Çocukların her gün bir yumurta yemesi gerekir. 40 yaşından sonra ancak haftada 1- 2 yumurta yemelidir.
----------------------------------------------------------------------------
Yumurtalı Domates Dolması

MALZEMELER:

-6 kırmızı sert ve irice domates
-6 yumurta
-1,5 çorba kaşığı tereyağ veya margarin
-2- 3 sivri biber
-Tuz, karabiber

YAPILIŞI:

1- Domatesler yıkanıp üst kısımlarından yarım kapak kaldırılır. İçi kaşıkla boşaltılıp biraz tereyağ konur.

2- İçlerine birer yumurta kırılıp kenarlarına ince doğranmış sivri biber konur. Tuz, karabiber serpilir.

3- Fırında yumurtalar yumuşak pişinceye kadar tutulur.

Not: İstenirse yumurtaların üzerine biraz rende kaşar da serpilir.

KISA BİLGİ:

Çok ilaç almak ve az yürümek, böbrek hastalıklarına istidadı
çoğaltır.
----------------------------------------------------------------------------
Menemen

MALZEMELER:

-2- 3 soğan
-3- 4 sivri biber
-3- 4 domates
-Yarım demet maydanoz
-4 yumurta
-2 kaşık yağ
-Tuz, karabiber

YAPILIŞI:

1- Soğan ve biber ince doğranıp yağla hafif kavrulur.

2- Kabuğu soyulup küçük doğranmış domates konup pişirilir.

3- Maydanoz doğranır; tuz, karabiber serpilir.

4- Çatalla çarpılmış yumurtalar ilave edilip karıştırılır.
Yumurtalar pişince ateşten alınır.

Not: İstenirse; yumurtalar çarpılmadan bütün olarak da pişirilebilir.

KISA BİLGİ:

Çok yemek pişirmek ve defalarca yemeği ısıtıp sofraya getirmek, doğru değildir. Çünkü beklemek ve ısınmakla yemek besin değerini kaybeder.
----------------------------------------------------------------------------
Peynirli Omlet

1 kişi için

MALZEMELER:

-2 yumurta
-5- 6 dal maydanoz
-1 kibrit kutusu kadar peynir
-Yarım kibrit kutusu kadar yağ

YAPILIŞI:

1- Yıkanıp doğranmış maydanoz yaprakları ile yumurta iyice çarpılır.

2- Yağ tavada eritilir. Maydanozlu yumurta dökülüp tava sağa sola eğilir. Kızarınca ters çevrilir.

3- Omletin üzerine rendelenmiş peynir konup diğer yarısı üzerine kapatılır.

Not: Yukarıdaki omlet esas olmak üzere yumurtaya hangi malzeme katılırsa, omlet onun adını alır (patatesli, kaşarlı, sucuklu, mantarlı v.s.).

KISA BİLGİ:

Yumurta, yaz mevsimini sütü, karaciğer, balık yağı, istiridye en çok D vitamini bulunan yiyeceklerdir. D vitamini kemik sağlığı için çok gereklidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. www.surgucum.com