Aperatifler - Börekler - Çorbalar - Deniz ürünleri - Dondurmalar - Et Yemekleri - İçecekler - Kekler pastalar - Makarnalar - Pilavlar - Pizzalar - Poğaçalar - Reçellerve marmelatlar - Salatalar - Sebze Yemekleri - Tatlılar - Turşular - Yumurta Yemekleri
--------------------------------------------------------------------------
Mardin Yemekleri
----------------------------------------------------------------------------
Tükenmez
--------------------------------------------------------------------------
Mardin Yemekleri
----------------------------------------------------------------------------
Tükenmez
MALZEMELER:
-3 Ayva
-3- 4 Elma
-3- 4 Armut
-1 kg. muşmula (döngel)
-1 kg. taze üzüm (veya 2- 3 avuç kuru üzüm)
-1- 5 bardak şeker
-20- 25 bardak su
YAPILIŞI:
1- Meyveler yıkanır. Muşmula ve üzüm taneleri bütün, ayva, elma ve armut kabuklu olarak dilim dilim kesilir. Hepsi karıştırılır.
2- Musluklu bir küp veya bidona bir kat meyve, bir kat şeker olarak yerleştirilir.
3- En üste tülbentle çıkılanmış küçük bir parça ekmek konur. 20- 25 bardak su doldurulur. Ağzı kapanır. Küp ara sıra sallanır. 15- 20 gün sonra içilebilir.
Not:
1) Tükenmezin olması, bulunduğu yerin ısısına göre değişir.
2) Suyu azaldıkça üzerine su ve şeker konur.
----------------------------------------------------------------------------
Boza
MALZEMELER:
-3 su bardağı bulgur
-2,5 su bardağı şeker
-1 paket vanilya
-1 çay bardağı boza (maya için)
YAPILIŞI:
1- Bulgur ayıklanıp yıkanır. Bol su ile bir gece veya 45 saat bekletilir.
2- Ezilinceye kadar haşlanıp kaşık yardımı ile tel süzgeçten geçirilir.
3- 4- 5 kaşık şeker ve maya olarak 1 çay bardağı boza karıştırılır. Ilık bir yerde 2- 3 gün mayalandırılır. (Boza koymadan da kendi kendine mayalanır; ancak süre daha uzun olur.)
4- Mayalanma süresince sık sık karıştırmak gerekir. Aksi halde tadında acıma olur.
5- Kokusu ve ekşiliği istenen duruma gelince şekerin tamamı ve vanilya konur, karıştırılıp buz dolabında muhafaza edilir.
6- Tarçın serperek ve tuzsuz sarı leblebi ile ikram edilir.
Not: Boza; porselen, cam veya emaye kapta mayalandırılmalı ve muhafaza edilmelidir.
KISA BİLGİ:
Boza B grubu vitamin kaynağıdır. B vitaminleri yağların hazmolmasını kolaylaştırdığı için ishallerin meydana gelmesini önler. Ayrıca sinirleri dinlendirir, cilt sağlığını ve tırnakların kırılmamasını sağlar.
----------------------------------------------------------------------------
Limonata
MALZEMELER:
-1 su bardağı şeker
-7 bardak su
-4 limon
YAPILIŞI:
1- Limonlar yıkanıp ince rendelenir. Şekerle iyice ovulup limon suyu ve su konup karıştırılır.
2- Süzülüp soğutulur.
3- Limonata, vitamin değerini kaybetmemesi için yapıldıktan sonra bekletilmeden içilmelidir.
Not: 1 bardak limonata için, 1,5 çorba kaşığı şeker, yarım limon hesap edilir.
----------------------------------------------------------------------------
Kızılcık Şurubu
(Vişne, Çilek, Nar, Böğürtlen, Koruk, Portakal)
yazlık-kışlık
MALZEMELER:
-1 kg. kızılcık
-1 kg. şeker
-2 limon
YAPILIŞI:
1- Kızılcık yıkanır ve ezilir. Suyu süzülür.
2- Şeker iki bardak su ile koyu şurup yapılır. Kızılcık ve limon suyu konup 12 taşım kaynatılır.
3- Ilıyınca kavanozlara konur.
4- Kullanılacağı zaman istenen oranda sulandırılır.
Not:
1) Şurup hemen ikram edilecekse kaynatılmaz. Meyve yıkanır, ayıklanıp ezilir. Süzgeçten geçirilir. Şeker ve limon suyu katılıp karıştırılır. İstenen oranda sulandırılıp ikram edilir.
2) Vişne, çilek, nar, böğürtlen, koruk, portakal gibi meyvelerin şurupları da aynı şekilde yapılır.
----------------------------------------------------------------------------
Gül Şurubu
MALZEMELER:
-15- 20 adet kokulu pembe gül
-5- 6 kahve kaşığı limon tuzu
-5- 6 gelincik
YAPILIŞI:
1- Gülün beyaz, gelinciğin siyah dipleri kesilir, yıkanır.
2- Bir kavanoza doldurulup limon tuzu konur. Üzerine su doldurulur. Kapak kapatılıp 1- 1,5 ay bekletilir.
3- Kullanılacağı zaman: 1 bardak suya 1,5 çorba kaşığı esas olmak üzere şekerli su hazırlanır. İstenen oranda gül şurubu ilave edilir. Karıştırılıp buz atılır.
----------------------------------------------------------------------------
Alkosüz Soğuk İçecekler
LİMONLU SODA
-1 limon suyu
-1 çorba kaşığı şeker
-1 soda
-2 parça buz
VİŞNELİ SODA
-Yarım bardak vişne suyu
-Yarım bardak nar suyu
-1 -2 çorba kaşığı mandalin suyu
-1 soda
-2 parça buz
DONDURMALI SODA
-1 çorba kaşığı meyveli dondurma
-1 çorba kaşığı aynı dondurmanın likörü
-Kadeh doluncaya kadar soda
LİMONLU DOMATES SUYU
-1 kadeh domates suyu
-1 çorba kaşığı limon suyu
-Yarım çorba kaşığı kereviz suyu
-Tuz, karabiber
-Buz
----------------------------------------------------------------------------
FİZLER
AMERİKAN FİZ
-3 çorba kaşığı limon suyu
-3 çorba kaşığı konyak
-3 çorba kaşığı cin
-1 tatlı kaşığı nar suyu
-Kadeh doluncaya kadar soda
----------------------------------------------------------------------------
CİN FİZ
-1/4 kadeh cin
-1/4 limon suyu
-1 çay kaşığı şeker
-Kadeh doluncaya kadar soda
----------------------------------------------------------------------------
ROYAL FİZ
-1 yumurta sarısı
-1 tatlı kaşığı nar suyu
-1 kadeh cin
-Bardak doluncaya kadar soda
Not: Reçeteler bir dakika çarpılır. Viski kadehi ile servis yapılır.
----------------------------------------------------------------------------
FİLİPLER
BRANDY FİLİP
-2 parça buz
-1 yumurta sarısı
-1 çay kaşığı şeker
-Yarım kadeh konyak
-Hindistin cevizi rendesi (Çarpılıp kamışla servis yapılır.)
----------------------------------------------------------------------------
ŞOKOLA FİLİP
-2 parça buz
-1 yumurta sarısı
-2 tatlı kaşığı kakao
-1 tatlı kaşığı pudra şeker
-1/4 kadeh muz likörü
-3/4 kadeh elma şarabı
(Çarpılıp, kamışla servis yapılır.)
----------------------------------------------------------------------------
İNGİLİZ PUNÇ
-2 çay kaşığı şeker
-2 çorba kaşığı portakal likörü
-2 likör kadehi viski
-2 çorba kaşığı turunç likörü
-1- 2 ince portakal dilimi
(Hepsi iyice karıştırılır. Bardağın geri kalan kısmı kaynar su ile doldurulur. Kamışla servis yapılır.)
Soğuk Sütlü İçecekler
Bütün malzemeler karıştırılıp çarpılır. (Elektrikli karıştırıcı ile daha kolay ve güzel olur.)
----------------------------------------------------------------------------
MUZLU SÜT
-2 bardak süt
-2 muz
-1 çorba kaşığı şeker
-4- 5 parça buz
----------------------------------------------------------------------------
KAHVELİ SÜT
-2 bardak süt
-1 porsiyon kaymaklı veya vanilyalı dondurma
-1 tatlı kaşığı nestcafe
-1 çorba kaşığı şeker
-4- 5buz
----------------------------------------------------------------------------
KAYISILI SÜT
-2 bardak süt
-Kabuğu ve çekirdeği çıkarılmış 4- 5 kayısı
-2 çorba kaşığı bal
-Üzerine 2 ince dilim limon
-4- 5 parça buz
----------------------------------------------------------------------------
ŞEFTALİLİ SÜT
(Çilek de aynı hazırlanır.)
-2 bardak süt
-2 taze veya konserve şeftali (çekirdeksiz ve kabuksuz)
-1 çorba kaşığı şeker
-4- 5 buz
ANANASLI SÜT
-2 bardak süt
-1 yumurta
-1 çorba kaşığı bal
-2 ananas dilimi (taze veya konserve)
-4- 5buz
ÇİKOLATALI SÜT
-2 bardak süt
-1 yumurta
-2 çorba kaşığı şeker
-1 çorba kaşığı kakao
-4- 5buz
KISA BİLGİ:
Süt sağlığın ve güzelliğin en büyük yardımcısıdır. Çiğ süt kaymağı cilde sürüldükten sonra 15 dakika rahatça uzanmalı, sonra limonlu su ile yüz yıkanmalıdır.
----------------------------------------------------------------------------
Bol
MALZEMELER:
-2 portakal
-2 elma
-2 mandalina
-2 limon
-2 muz
-1 kahve fincanı portakal likörü
-1 kahve fincanı konyak
-1 şişe beyaz şarap
-1 çorba kaşığı şeker
-3 şişe soda
-Buz
YAPILIŞI:
1- Meyveler yıkanıp soyulur, küçük küçük doğranır.
2- Bol kabına konur. Üzerine şeker ve limon suyu serpilir.
3- Portakal, muz likörü ve konyak ilave edilip kapak kapatılır. 3- 4 saat bekletilir.
4- İkramdan önce soğuk şarap, soda ve buz katılıp karıştırılır.
Not: Şarap yerine şampanya da konabilir.
----------------------------------------------------------------------------
Kokteyller
YAPILIŞI:
Kokteyl kabına önce buz, sonra diğerleri konur. Karıştırılır. Kadehlere boşaltılıp servis yapılır.
KOKTEYL: GECE YARISI BOĞAZİÇİ
-1 fincan portakal likörü
-1 fincan konyak
-1 fincan limon suyu
-Buz
KOKTEYL: UZAY 1999
-1 fincan portakal likörü
-Yarım fincan greyfurt suyu
-Yarım fincan cin
-Buz
KOKTEYL: SİDE AKŞAMLARI
-2 fincan vermut
-2 fincan votka
-2 fincan muz likörü
-Yarım fincan limon suyu
-Buz
KOKTEYL: UÇAK KEYFİ
-Yarım fincan cin
-3- 4 çay kaşığı limon suyu
-4 çay kaşığı portakal likörü
-3- 4 damla nane likörü
KOKTEYL: SAFİNAZ
-Yarım fincan cin
-Yarım fincan sek vermut
-Üzerine bir yeşil zeytin
KOKTEYL: ANNE BUSESİ
-1 fincan cin
-1 çay kaşığı süzülmüş bal
-1/4 limon suyu
-Buz
KOKTEYL: MELEK VE ŞEYTAN
-1 fincan nar suyu
-1 fincan konyak
-1 fincan muz likörü
(Birbirine karışmayacak şekilde yavaş yavaş, kat kat konur. Kamışla verilir.)
KOKTEYL: ARMAĞAN
-Yarım fincan şeker
-1 fincan limon suyu
-1 fincan portakal suyu
-3 fincan viski
-Buz
KRAL İÇİN KOKTEYL:
-1 fincan krem şanti
-1 fincan kakao likörü
-1 fincan konyak veya cin
(Kadehe boşaltılır. Üzerine ince rendelenmiş çikolata serpilir. Kamışla verilir.)
----------------------------------------------------------------------------
Alkosüz Vişne Likörü
MALZEMELER:
-1 kg. olgun vişne
-Yarım kg. şeker (2,5 su bardağı)
-1 çay kaşığı karanfil (tane)
-2- 3 çubuk tarçın
YAPILIŞI:
1- Vişne yıkanıp süzülür. Sapları çıkarılıp kavanoza bir kat şeker bir kat vişne olarak yerleştirilir.
2- Kapak kapatılır. Kavanoz güneşe konur. Vişne suyunu bırakınca tarçın ve karanfil atılır. Kavanoz ara sıra sallanır.
3- Altı ay kadar bekletilir. Süzülüp şişelere doldurulur. Bekleme süresince alkol kendiliğinden meydana gelir, keskinleşir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum