5 Mayıs 2009

44 Kişinin öldüğü Bilge (ZANQIRT) köyündeki katliamın nedeni kız isteme meselesi

http://content.zaman.com.tr/extentions/haberinfotografi/2009-05-05-mardin/img/mardin5.jpg

Mardin'in Mazıdağı'na bağlı Bilge (ZANQIRT) köyündeki nişan töreninde bulunanlara silahla saldıran kişilerin, nişanlanan Sevgi Çelebi'nin köydeki bir yakınlarıyla evlenmesini istediklerini, taleplerinin yerine getirilmemesi ve kızın başkasıyla evlendirilmek istenmesi üzerine olayın meydana geldiği iddia edildi.

Saldırıyla ilgili 8 kişi silahlarıyla birlikte yakalandı. Öldürülenlerin kimlikleri tespit ediliyor... Ölenler arasında gelin ve damat da bulunuyor. Olayın ardından İçişleri Bakanı ve bazı bakanlar bölgeye gitti.

Neden kız isteme mi?

AA muhabirinin görüştüğü Bilge (ZANQIRT) köylülerinden bazıları, dün akşam meydana gelen silahlı saldırıyı yapanların nişan töreni düzenlenen Sevgi Çelebi'nin kendi yakınları olan bir kişiyle evlenmesini istediklerini ve bu talebin kızın ailesince kabul edilmediğini ifade ettiler. Köylü vatandaşlar, şöyle konuştular:

''Saldırganların ailesiyle damadın mensup olduğu Arı ailesi arasında 20 yıl öncesine dayanan bir husumet bulunuyordu. Saldırganlar bu nedenle Sevgi Çelebi'nin Habip Arı ile evlenmesine karşı çıkıyorlardı. Bu konuda bir süre önce saldırganların mensup olduğu aile bireyleri ile gelinin ailesi arasında tartışma yaşandığını öğrenmiştik. Saldırı olayının nedeninin bu olduğunu düşünüyoruz.''

Saldırıyla ilgili 8 kişi silahlarıyla birlikte yakalandı

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Mardin'in Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge (ZANQIRT) köyündeki saldırıyla ilgili 8 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Mardin'in Mazıdağı ilçesi Bilge köyündeki silahlı saldırı olayıyla ilgili 8 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Bakan Atalay, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'le Mardin'e gitmeden önce Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, dün Mardin'in Mazıdağı ilçesinin Bilge köyünde akşam 20.30 sıralarında Çelebi ailesinin nişan töreninin yapıldığı sırada bir grup tarafından silahlı saldırı gerçekleştirildiğini bildirdi.

Bu silahlı saldırı sonucu 6'sı çocuk 16'sı bayan olmak üzere toplam 44 vatandaşın hayatını kaybettiğini belirten Bakan Atalay, şöyle devam etti:

''3 vatandaşımız ise yaralıdır. Yaralılardan 2'si Diyarbakır'da 1'i Mardin'de tedavi görmektedir. Olaydan kısa süre sonra güvenlik güçleri derhal olay yerine intikal etmişler. Çok sayıda ambulans gönderilmiştir. Sağlık birimlerimiz seferber olmuştur. Bütün doktorlarımız hem Mardin'den hem Diyarbakır'dan göreve çağrılmıştır. Olay yerine Cumhuriyet savcısı, mülki idare amirleri, jandarma bölge komutanı ve diğer yetkililer intikal etmişlerdir ve gerekli çalışma başlatılmıştır.

Olayın hemen ardından konuyla ilgili bilgimiz olmuştur. Sayın Başbakanımız MYK toplantısındaydı. Kendisine bilgi arz ettim. İlgili arkadaşları, Emniyet Genel Müdürünü ve Jandarma Komutanını çağırdım ve gece boyu, gerekli talimatları verdim. Olaya Cumhuriyet Savcısı el koydu.''

Bakan Atalay, gece boyu yürütülen çalışmalar sonucu görgü tanıklarının da ifadeleri doğrultusunda olayın faili olarak değerlendirilen 8 kişinin şu anda silahlarıyla birlikte jandarma tarafından yakalandı ve gözaltına alındığını kaydetti.

''KÖY İÇİNDE AİLE ARASINDA İHTİLAF VE HUSUMET''

Yürütülen soruşturma gereğince adli makamlarca olay bölgesine giriş ve çıkışlara sınırlama getirildiğini ifade eden Bakan Atalay, ''Güvenlik tedbirleri hala devam ediyor. İlk tespitlere göre, köy içinde aile arasında ihtilaf ve husumetler sonucu gelişen bir olay olarak değerlendirilmektedir. Bu konuda çalışmalar hala sürüyor. Kesin bir ifade kullanmak istemiyoru'' diye konuştu.

Bakan Atalay, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Mardin milletvekilleriyle bölgeye gittiklerini belirterek, şöyle devam etti:

''Tarım ve Köyişleri Bakanımız da Diyarbakır'dan bize katılacak. Olay yerinde inceleme yapacağız, bilgi alacağız. Hem vatandaşlarımızın acılarını paylaşacağız. Taziye görevimizi yapacağız. Üzücü bir olay, masum vatandaşlarımız, içinde çocuklar, kadınlar var, hepsini kaybettik onlara Allah'tan rahmet diliyoruz. Tüm yakınlarına ve milletimize baş sağlığı diliyoruz.

Bakan Atalay, gözaltına alınan kişilerle ilgili bir soru üzerine, ''Hepsi bu köyden, aralarında başka soyadları da var, ama çoğunluğu maalesef ölenlerin de şu anda fail diye gözaltına alınanların da çoğu aynı soyadı taşıyor'' dedi.

Öldürülen 25 kişinin isimleri belli oldu

Mardin'in Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge (ZANQIRT) köyündeki baskında hunharca katledilen 44 kişiden kimliği tespit edilenler... Mardin'in Mazıdağı ilçesindeki silahlı saldırıda hayatını kaybedenlerin isimleri açıklandı.

Mardin'de nişan evine yapılan kanlı baskında hayatını kaybedenlerden 43 kişinin ismi belirlendi.

1-) Abdullah Çelebi
2-) Şükriye Çelebi
3-) Emine Çelebi
4-) Hüseyin Çelebi
5-) Zekiye Çelebi
6-) Abdulvahap Çelebi
7-) Cemil Çelebi
8-) Hacı Abdulkadir Çelebi
9-) Hacı Mehmet Çelebi
10-) Kenan Çelebi
11-) Sevgi Çelebi
12-) Mithat Arı
13-) Habib Arı
14-) Kafiye Arı
15) Rahşen Arı
16-) Abide Akyol
17-) Orhan Akyol
18-) Kevser Akyol
19-) Halime Çelebi
20-) Hacı Kazım Bozan
21-) M. Şükrü Çelebi
22-) Cemil Çelebi
23-) Kerim Çelebi
24-) Şükran Çelebi
25-) Salih Çelebi
26-) Mehmet Çelebi
27-) Murat Çelebi
28-) Savaş Çelebi
29-) Halil Çelebi
30-) Salih Çelebi
31-) Arife Çelebi
32-) Yıldız Çelebi
33-) Ali Çelebi
34-) Muhittin Çelebi
35-) Mehmet Akyol
36-) Seniha Çelebi
37-) Şeyhmus Çelebi
38-) Fesih Çelebi
39-) Seyri Çelebi
40-) Berivan Çelebi
41-) Sevim Çelebi
42-) Yasemin Çelebi
43-) Haci Halim
ve ismi öğrenilemeyen 2 kişi

GELİN DAMAT VE KÖY İMAMI DA ÖLDÜ

Mardin'in Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge (ZANQIRT) köyünde düğün evine düzenlenen silahlı saldırıda ölenler arasında gelin Sevgi Çelebi, damat Habip Arı ile köy imamı Kazım Ozan'ın da bulunduğu bildirildi.

Bilge (ZANQIRT) köyünde eski muhtar Cemil Çelebi'nin kızı Sevgi Çelebi ile Diyarbakır'da oturan kuzeni damat Habip Arı, dün akşam saatlerinde akrabalarının da katılımıyla mutlu günlerinde bir araya geldi. Kimliği henüz belirlenemeyen ''kirli eller'' Sevgi Çelebi ile Habip Arı'nın düğün gününü kan gölüne çevirdi. Yapılan saldırıda gelin Sevgi Çelebi, damat Habip Arı, damadın annesi Kafi Arı, kız kardeşi 4 yaşındaki Ruken Arı (4), evde bulunan köy imamı Kazım Ozan da yaşamını yitirdi. Saldırıda damat ve gelinin yakınlarından 40 kişi de hayatını kaybetti.

UYUYAKALINCA DÜĞÜN EVİNE GİDEMEDİ

Bu arada, yaklaşık 4 yıldır Bilge (ZANQIRT) köyünde öğretmen olarak görev yapan Sadık Akbulut, davetli olduğu düğüne uyuyakaldığı için gidemedi, bu sayede ölümden kurtuldu.

AA muhabirinin telefonla görüştüğü öğretmenin eşi Bedia Akbulut, köy lojmanında oturduklarını, olay saatinde evde bulunduklarını belirterek, şunları anlattı:

''Uzun süredir görev yaptığımız için köydekilerle çok samimiyiz. Çelebi ailesi bizi de düğüne davet etmişti. Ancak eşim dinlenmek için uzanmış ve uykuya dalmıştı. Bende kendisini uyandırmak istemediğim için düğüne gidemedik.

Saat 21.00 sıralarında silah seslerini duyunca uyanan eşim ışıkları hemen kapattı. Çok yoğun şekilde silah sesi duyuyorduk. Sonra silah sesleri kesildi. Dışarı çıktığımızda Çelebi ailesinin evine saldırı yapıldığını ve çok sayıda kişinin öldüğünü öğrendik. Köydeki herkes çok büyük korku yaşıyor. Yaşadıklarımıza inanamıyoruz.

Biz saldırganı görmedik. Köylülerden bazıları saldırganları gördüklerini,4 kişi ve yüzlerinin maskeli olduğunu söylüyor.''

Akbulut, köydeki erkeklerin tamamının saldırının ardından Mardin'deki hastanelere gittiğini, bu nedenle köyde sadece kadın ve çocukların kaldığını belirterek, ''Bir evde toplanan kadınlar ölenlerin ardından ağıt yakıyor'' diye konuştu.

Öte yandan, Mardin il merkezine yaklaşık 25 kilometre mesafede bulunan Bilge köyü girişinde olayın ardından jandarma ekiplerince alınan yoğun güvenlik önlemi devam ediyor. Gelişmeleri takip etmek üzere Diyarbakır ve Mardin'den gelen gazetecilerin köye yaklaşık 500 metre mesafeye kadar yaklaşmasına güvenlik güçlerince izin verildi.

KAYMAKAM AKGÜL: SALDIRI TERÖR OLAYI DEĞİL

Mardin'in Mazıdağı İlçe Kaymakamı Aytaç Akgül, Bilge (ZANQIRT) köyünde düzenlenen silahlı saldırının terör olayı olmadığını bildirdi. Mazıdağı Kaymakamı Aytaç Akgül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçeye bağlı Bilge köyündeki bir düğün törenine henüz kimliği belirlenemeyen kişilerce düzenlenen saldırıyla ilgili soruşturmanın çok yönlü olarak sürdürüldüğünü belirtti.

Uzman ekiplerin incelemesini sürdürdüğünü ifade eden Akgül, şöyle konuştu: ''Saldırının terör olayı olmadığı hemen hemen kesin. Olayda bomba kullanılmamış, uzun namlulu silah kullanılmış. Saldırganların yakalanması için başlatılan operasyon devam ediyor. Saldırganlardan henüz yakalanan yok. Olayda yaralanan bir kişinin tedavisi Mardin Devlet Hastanesinde, 2 kişinin ise Diyarbakır'da tedavisi sürüyor.''

Kaymakam Akgül, olayda yaşamını kaybedenlerin cesetlerinin otopsi için Mardin Devlet Hastanesine götürüldüğünü sözlerine ekledi.
http://surgucum.googlepages.com/Bilgeky.JPG
http://content.zaman.com.tr/extentions/haberinfotografi/2009-05-05-mardin/img/mardin2.jpg
http://content.zaman.com.tr/extentions/haberinfotografi/2009-05-05-mardin/img/mardin3.jpg
http://content.zaman.com.tr/extentions/haberinfotografi/2009-05-05-mardin/img/mardin4.jpg
http://www.habermardin.com/haber_uploads/1507_maxi.JPG
http://www.habermardin.com/haber_uploads/1506_maxi.JPG
http://www.habermardin.com/haber_uploads/1503_maxi.JPG
http://www.habermardin.com/haber_uploads/1505_maxi.JPG
http://fotogaleri.hurriyet.com.tr/LiveImages%5CFoto%20Haber%5C%C4%B0%C5%9F%20makineleriyle%20mezar%20kaz%C4%B1yorlar%5CD050944560.jpg
http://fotogaleri.hurriyet.com.tr/LiveImages%5CFoto%20Haber%5C%C4%B0%C5%9F%20makineleriyle%20mezar%20kaz%C4%B1yorlar%5CD050947160.jpg
http://fotogaleri.hurriyet.com.tr/LiveImages%5CFoto%20Haber%5C%C4%B0%C5%9F%20makineleriyle%20mezar%20kaz%C4%B1yorlar%5CD05094628.jpg
http://fotogaleri.hurriyet.com.tr/LiveImages%5CFoto%20Haber%5CKanl%C4%B1%20bask%C4%B1n%20i%C5%9Fte%20bu%20k%C3%B6yde%20meydana%20geldi%5CD050815240.jpg
http://fotogaleri.hurriyet.com.tr/LiveImages%5CFoto%20Haber%5CKanl%C4%B1%20bask%C4%B1n%20i%C5%9Fte%20bu%20k%C3%B6yde%20meydana%20geldi%5CD05093653.jpg
http://fotogaleri.hurriyet.com.tr/LiveImages%5CFoto%20Haber%5C44%20ki%C5%9Fiye%20mezar%20olan%20ev%5CD0513251.jpg
http://content.zaman.com.tr/extentions/haberinfotografi/2009-05-05-mardin/img/mardin6.jpg
http://content.zaman.com.tr/extentions/haberinfotografi/2009-05-05-mardin/img/mardin7.jpg
http://content.zaman.com.tr/extentions/haberinfotografi/2009-05-05-mardin/img/mardin8.jpg
http://content.zaman.com.tr/extentions/haberinfotografi/2009-05-05-mardin/img/mardin9.jpg
http://content.zaman.com.tr/extentions/haberinfotografi/2009-05-05-mardin/img/mardin10.jpg
http://content.zaman.com.tr/extentions/haberinfotografi/2009-05-05-mardin/img/mardin11.jpg
http://content.zaman.com.tr/extentions/haberinfotografi/2009-05-05-mardin/img/mardin12.jpg
http://content.zaman.com.tr/extentions/haberinfotografi/2009-05-05-mardin/img/mardin13.jpg
http://content.zaman.com.tr/extentions/haberinfotografi/2009-05-05-mardin/img/mardin14.jpg
www.zaman.com.tr/multimedya
KATLİAMLA İLGİLİ DİĞER HABERLER

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum